Η μόνη κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ ποτέ δεν ήταν εκθαμβωτικά όμορφη ή glamorous όπως η νύφη τής, πριγκίπισσα Νταϊάνα ή η θεία της πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Aν και ήταν το πρώτο παιδί της βασίλισσας που πήρε διαζύγιο, δεν έγινε ποτέ βορρά στα νύχια των εφημερίδων όσο οι σύζυγοι των αδελφών της.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών της, η Άννα αφιέρωσε τη ζωή της στις βασιλικές της υποχρεώσεις, και για χρόνια ήταν η πιο σκληρά εργαζόμενη της βασιλικής οικογένειας αναλαμβάνοντας φιλανθρωπίες, οργανισμούς και εμφανίσεις.
Έπειτα από το θάνατο της βασίλισσας το πρόγραμμά της είναι κατά πολύ περισσότερο φορτωμένο από όσο ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ηλικία 19 ετών. Για χρόνια, η προσφορά της σε οργανισμούς, οι ειδικού τύπου «διπλωματικές» αποστολές, όπως η συνάντηση της τη δεκαετία του 80 με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και η ακαταπόνητη παρουσία της σε κάθε είδους εκδηλώσεις, φιλανθρωπικές, στρατιωτικές, εκπαιδευτικές συνεχίζεται αμείωτη χωρίς να έχει πάντα την κάλυψη του Τύπου.
Ο σημαντικότερος σύμμαχος του βασιλέα Καρόλου στην βασιλική οικογένεια, η 72χρονη πριγκίπισσα είδε τον ρόλο της να αναβαθμίζεται μετά τον θάνατο της μητέρας της. Η Άννα ήταν το μόνο από τα παιδιά της βασίλισσας που ήταν στο πλευρό της την τελευταία ημέρα της ζωής της.
Η πριγκίπισσα Άννα έγραψε ιστορία στην αγρυπνία της βασίλισσας στο Εδιμβούργο, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που «στάθηκε φρουρός» στη βασιλική παράδοση πένθους γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων.
Φορώντας στρατιωτική στολή, στάθηκε δίπλα στα αδέρφια της – τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, τον Πρίγκιπα Ανδρέα και το βασιλιά Κάρολο Γ’ – στον καθεδρικό ναό St Giles στο Εδιμβούργo, υπογραμμίζοντας την πειθαρχεία με την οποία αντιμετώπιζε τα πριγκιπικά της καθήκοντα σε όλη της τη ζωή, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα της μητέρας της.
Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Νέα Υόρκη πραγματοποιώντας μια επίσκεψη χαμηλών τόνων που ωστόσο την έφερε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η πριγκίπισσα τίμησε την μητέρα της φορώντας το κολιέ με τις τρεις σειρές μαργαριταριών που της άφησε η βασίλισσα. Ήταν ένα κόσμημα με ιδιαίτερη σημασία για την βασίλισσα καθώς ήταν δώρο του πατέρα της, βασιλέα Γεωργίου.
Η Άννα ποτέ δεν παραπονιέται ούτε εξηγεί. Ποτέ δε νοσταλγεί, παρά μόνο πράττει. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί 700 εμφανίσεις ανά τον κόσμο ως μέρος των πριγκιπικών της υποχρεώσεων και υποστηρίζει ενεργά 200 φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Η πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1950. Όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός της, Κάρολος, ήρθε στον κόσμο πριν η μητέρα τους ανέβει στο θρόνο, τα καθήκοντα της Ελισσάβετ όμως ήδη δεν της επέτρεπαν τη συχνή επαφή με τα παιδιά της.
Όπως προέβλεπαν οι συνθήκες της αυλής εκείνη την εποχή, η φροντίδα των παιδιών είχε ανατεθεί σε μια γκουβερνάντα, την Κάθριν Πιμπλς.
Από νωρίς, σε αντίθεση με τον αδελφό της, έδειξε τη δυνατή προσωπικότητά της. Ταυτόχρονα πειθαρχημένη και ξεροκέφαλη, πραγματίστρια και στωική, απόμακρη και αθλητική, λάτρις των αλόγων και του κυνηγιού, έγινε το αγαπημένο παιδί τόσο του πατέρα της, που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Άννα έχει όλες τις αξίες που θα αναζητούσε σε ένα γιο, όσο και της μητέρας της, που έβλεπε σε αυτήν τη συνέχιση των παλιών αξιών της οικογένειας.
Τα προσωπικά της ενδιαφέροντα περιορίζονταν μάλλον στα άλογα και τις ιπποδρομίες. Άλλωστε, ως αναβάτρια είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας που έλαβε ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια δεν κατόρθωσε να κερδίσει, το πέτυχε όμως η κόρη της στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και η Άννα είχε την χαρά να της απονείμει το χρυσό μετάλλιο.
Σε αντίθεση με την Νταϊάνα, την οποία ποτέ δε συμπάθησε, η Άννα εκπροσωπεί το παλιό στιλ της μοναρχίας. Δε θα αγκάλιαζε ποτέ ένα άρρωστο παιδί μπροστά στις κάμερες, αντίθετα θα στεκόταν ψυχρή και απόμακρη, την ίδια στιγμή που θα είχε εξασφαλίσει στο παρασκήνιο την ιατρική βοήθεια που του ήταν απαραίτητη.
Στις δημόσιες εμφανίσεις της είναι ειλικρινής σε βαθμό αγένειας και έχει κληρονομήσει το αντισυμβατικό χιούμορ και την κοφτερή γλώσσα του πατέρα της όπως έγινε φανερό στο πρώτο της επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, όταν σε ηλικία 20 ετών δε δίστασε να αστειευτεί με την ασχήμια του φαλακρού αητού, περιγράφοντάς τον ως ατυχή επιλογή για εθνικό σύμβολο.
Η Άννα λέει πάντα αυτό που σκέφτεται και η ίδια παραδέχεται ότι δεν έχει μεγάλη υπομονή. Και τα δύο χαρακτηριστικά της έχουν κερδίσει φίλους αλλά και εχθρούς, και τα δύο χαρακτηριστικά διαψεύδουν εκείνους που θα την ήθελαν ιδανική για το θρόνο. Η ίδια έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί άνδρας και ο βρετανικός τύπος τη θεωρεί πολύ περισσότερο «παλικάρι» από ό,τι τους αδελφούς της, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής της.
Όταν το 1974 ο επίδοξος απαγωγέας της εμβόλισε το αυτοκίνητο που τη μετέφερε και κραδαίνοντας το όπλο του τη διέταξε να βγει από αυτό, η απάντηση της ήταν ένα πεισματάρικο «Νot bloody likely!». Προτού τα πράγματα χειροτερέψουν, περαστικοί κατάφεραν να αφοπλίσουν τον απαγωγέα και να τον παραδώσουν στην αστυνομία με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να τραυματιστούν.
Όλοι όμως επαίνεσαν την πριγκίπισσα για την ψυχραιμία της. Η αγάπη για την ιππασία ήταν αυτό που την έφερε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 κοντά στην πρώτη της μεγάλη αγάπη, τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, τον κατοπινό σύζυγο της Καμίλα Σαντ, σημερινής βασιλικής συζύγου του Καρόλου. Γέννημα θρέμμα της αγγλικής αριστοκρατίας, με ευγενική καταγωγή, κοινά ενδιαφέροντα, τρόπο ζωής και απόψεις, ο νεαρός στρατιωτικός ήταν το ιδανικό ταίρι για την Άννα.
Ο έρωτας ανάμεσα τους ήταν μεγάλος, όμως η καθολική πίστη του Πάρκερ Μπόουλς έκανε το γάμο τους αδύνατο. Όταν εκείνος παντρεύτηκε την Καμίλα, το 1973, η Άννα γρήγορα αρραβωνιάστηκε με τον λοχαγό Μαρκ Φίλιπς του Τάγματος των Δραγόνων.
Παντρεύτηκαν στις 14 Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Αθλητικός άνδρας και δυναμικός χαρακτήρας, άρεσε στην Άννα γιατί δεν υποχωρούσε στη θέλησή της και δεν μπορούσε να του επιβάλλει τη γνώμη της.
Όταν η βασίλισσα του πρότεινε έναν τίτλο εκείνος αρνήθηκε, μια απόφαση που ανακούφισε την Άννα για πολλούς λόγους. Από νωρίς γνώριζε πόσο βαρύ ήταν το φορτίο του τίτλου της και των καθηκόντων που αυτός επέβαλλε και αποζητούσε ιδιωτικά έναν απλούστερο τρόπο ζωής κοντά στη φύση και τα αγαπημένα της άλογα.
Η άρνηση του Φίλιπς να αποκτήσει τίτλο την έφερε πιο κοντά σε αυτή τη καθημερινότητα, με το ζευγάρι να εγκαθίσταται στο κτήμα του Έσκοουμπ.
Παρόμοια απόφαση πήρε και για τα παιδιά που απέκτησε από το γάμο με τον Φίλιπς, τον Πίτερ και την Ζάρα Φίλιπς, που αν και εγγόνια της βασίλισσας, δεν έχουν κανέναν τίτλο, δε λαμβάνουν χρήματα από το βασιλικό προϋπολογισμό ούτε απασχολούν σωματοφύλακες στις μετακινήσεις τους.
Ο Πίτερ Φίλιπς εργάζεται ως στέλεχος στη Royal Bank of Scotland και η Ζάρα έχει μια επιτυχημένη καριέρα ως αναβάτρια κερδίζοντας ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους και έχοντας κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες πρωταγωνιστώντας σε διαφημιστικές καμπάνιες των εταιρειών που είναι σπόνσορές της. «Ήταν η πρώτη που μας έβαζε στη θέση μας όταν έβλεπε ότι παίρναμε αέρα. Όταν γίνω μητέρα, ελπίζω να γίνω τόσο καλή όσο εκείνη» είχε δηλώσει η Ζάρα για τη μητέρα της… Σήμερα η Άννα έχει πλέον πέντε εγγόνια.
Σίγουρα η επιλογή της Άννας να εργάζεται σκληρά για το Στέμμα χωρίς να απαιτεί τίτλους και τιμές για τα παιδιά της, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον αδελφό της πρίγκιπα Ανδρέα που επέμεινε στη διατήρηση του τίτλου της πριγκίπισσας για τις δύο κόρες του ή τον Χάρι και την Μέγκαν που ενώ έχουν εγκαταλείψει τα καθήκοντά τους διεκδικούν τίτλους για τα παιδιά τους, έχει κερδίσει για την πριγκίπισσα την εκτίμηση της κοινής γνώμης.
Η ίδια παίρνει τη θέση της πολύ σοβαρά. Όταν πριν μερικά χρόνια διέρρευσε ένα βίντεο που την έδειχνε σε δεξίωση στο Μπάκιγχαμ για τους αρχηγούς του ΝΑΤΟ να γελά μαζί με τον Τζαστίν Τριντό και τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με ένα αστείο για την συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, το γραφείο της πριγκίπισσας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Άννα είναι απολύτως ουδέτερη πολιτικά και πως ποτέ δεν θα γελούσε εις βάρος ενός προσκεκλημένου της.
Αν και ως μητέρα παίρνει άριστα από τα παιδιά της, ως σύζυγος η Άννα δεν ευτύχησε τόσο. Πολύ γρήγορα μετά το γάμο της, ο ατίθασος χαρακτήρας του Φίλιπς αποδείχτηκε πρόβλημα και μετά το τέλος της δεκαετίας του ’70 το ζευγάρι ζούσε ουσιαστικά χωριστά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Άννα είχε ένα φλερτ με έναν από τα μέλη της φρουράς της, όταν όμως έγινε γνωστό ότι ο Φίλιπς είχε αποκτήσει ένα παιδί εκτός γάμου κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί μια λύση.
Το διαζύγιο της Άννας το 1992 προξένησε μεγάλη οδύνη στη βασίλισσα και σύντομα ακολουθήθηκε -και επισκιάστηκε-από αυτά του Καρόλου και της Νταϊάνα και του Άνδρέα και της Σάρα Φέργκιουσον. Την ίδια στιγμή η Άννα είχε έρθει πολύ κοντά σε έναν από τους σταβλάρχες της μητέρας της, τον Τίμοθι Λόρενς. Σύντομα οι δυο τους έγιναν εραστές.
Γιατί, αν και δεν ήταν ποτέ συμβατικά όμορφη, η Άννα, που διατηρεί μέχρι σήμερα την αθλητική φιγούρα της χάρη στην ιππασία, έχει τη δική της «αυταρχική» γοητεία…Τα ερωτικά γράμματα που έγραφε ο Λόρενς στην Άννα έπεσαν στα χέρια των δημοσιογράφων, που απειλούσαν να τα δημοσιεύσουν στον αγγλικό τύπο. Η αντίδρασή της ήταν άμεση.
Δήλωσε ερωτευμένη με τον Λόρενς, αδιαφορώντας για την «ταπεινή», σύμφωνα με τις εφημερίδες, καταγωγή του και ανακοίνωσε πως θα τον παντρευόταν. Το σκάνδαλο δεν κράτησε πολύ. Ο γάμος τους τελέστηκε την ίδια χρονιά της έκδοσης του διαζυγίου της με μια ιδιαίτερα σεμνή τελετή και το ζευγάρι έμοιαζε πολύ ευτυχισμένο, παρόλο που πολλοί φίλοι της Άννας πίστευαν ότι η πριγκίπισσα είχε εξαναγκαστεί να παντρευτεί τον Λόρενς λόγω των συνθηκών.
Οι δυο τους μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα στο Πίμλικο του Λονδίνου και ο Λόρενς προήχθη σε λοχαγό και κατόπιν σε αρχιπλοίαρχο. Ο χρόνος ωστόσο έδειξε πως η ένωση ήταν ευτυχισμένη, και αν και κατά καιρούς υπήρξαν φήμες για κρίση το ζευγάρι κατάφερε να μείνει μαζί.
Στις επίσημες εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, είναι ο Λόρενς που στέκεται πάντα στο πλευρό της Άννας. Η αγαπημένη της ασχολία είναι να κάνει μικρές εκδρομές μαζί του με σκάφος στη δυτική ακτή της Βρετανίας. «Είμαστε μόνο ο σύζυγός μου και εγώ» είπε με χαμόγελο στο Vanity Fair σε συνέντευξή της το 2020.
Η Άννα σήμερα έχει, αν μη τι άλλο, κατορθώσει να κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό της βρετανικής κοινής γνώμης. Αφενός μέσα στο χρόνο χάρη στη κινητικότητά της όσον αφορά την εκπλήρωση των πριγκιπικών καθηκόντων της και το αθόρυβο αλλά σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο αλλά και χάρη στην στάση της τις ημέρες πριν και μετά τον θάνατο της μητέρας της, το γεγονός ότι ήταν στο πλευρό της, την συγκινητική αφοσίωση που επέδειξε συνοδεύοντας την σορό της από το Μπαλμόραλ, το πένθος και η αξιοπρέπεια της στις δημόσιες τελετές όπου παρέστη.
Η δημοφιλία της Άννας δεν επιτεύχθηκε με κάποια καλά ενορχηστρωμένη καμπάνια διαμόρφωσης του δημόσιου προφίλ της. Σε αντίθεση με τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας κάποια από τα οποία είδαν την προσεγμένη δημόσια εικόνα τους να ανατρέπεται εν μια νυκτί, η φήμη της Άννας παραμένει ανέγγιχτη χωρίς η ίδια να κάνει την παραμικρή προσπάθεια για αυτό, πέρα από το καθήκον της και το να είναι ο εαυτός της.
PHOTOS: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE