Είναι το μικρότερο παιδί και δεύτερη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Είναι η μικρότερη αδελφή της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας και του βασιλιά Κωνσταντίνου και η αγαπημένη θεία του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας. Κι όμως ξέρουμε τόσο λίγα για την πριγκίπισσα Ειρήνη.

Ίσως γιατί η πριγκίπισσα Ειρήνη συνειδητά επέλεξε μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής στις 11 Μαΐου 1942. Οι γονείς της, ο τότε διάδοχος της Ελλάδας Παύλος και η πριγκίπισσα Φρειδερίκη, ζούσαν εξόριστοι μετά την ιταλική εισβολή και την Κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη σε ένα από τα μικρά αυτοκίνητα με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το κτήμα υπό το βλέμμα της βασίλισσας Φρειδερίκης το 1950. Photo/ Αρχείο
Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη σε ένα από τα μικρά αυτοκίνητα με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το κτήμα υπό το βλέμμα της βασίλισσας Φρειδερίκης το 1950. Photo/ Αρχείο

Η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946, όταν η πριγκίπισσα Ειρήνη ήταν τεσσάρων ετών. Το 1947, ο πατέρας της Παύλος έγινε βασιλιάς της Ελλάδας και ο αδελφός της, πρίγκιπας Κωνσταντίνος, διάδοχος της Ελλάδας σε ηλικία έξι ετών.

Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε εσωτερική σε σχολείο της Γερμανίας. Μόλις δέκα ετών η Ειρήνη βρέθηκε στο αυστηρό οικοτροφείο του Σάλεμ στη Γερμανία, όπου έμαθε τι θα πει σκληρή πειθαρχία. Τα μαθήματα πιάνου με την Τζίνα Μπαχάουερ έγιναν η διέξοδός της.

Βασιλιάς Κωνσταντιίνος Βασίλισσα Σοφία Φρειδερίκη πριγκίπισσα Ειρήνη. Photo: Αρχείο
Βασιλιάς Κωνσταντιίνος Βασίλισσα Σοφία Φρειδερίκη πριγκίπισσα Ειρήνη. Photo: Αρχείο

Μεγαλώνοντας, η πριγκίπισσα Ειρήνη έγινε μια λαμπρή μουσικός και έδινε συναυλίες και κονσέρτα. Το 1969, έκανε το βρετανικό της ντεμπούτο στο Royal Festival Hall, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο Νο. 2, του Μπαχ. Στο τέλος του το κοινό -ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρίγκιπας -τότε- Κάρολος, τη χειροκροτούσαν για τρία ολόκληρα λεπτά.

Η πριγκίπισσα Ειρήνη σε ρεσιτάλ στο Royal Festival Hall in London, το 1969. (Photo by George W. Hales/Fox Photos/Getty Images)
Η πριγκίπισσα Ειρήνη σε ρεσιτάλ στο Royal Festival Hall in London, το 1969. (Photo by George W. Hales/Fox Photos/Getty Images)

Οι εφημερίδες εκείνη την εποχή έγραψαν: «Πριγκίπισσα ή όχι, είναι κάτι παραπάνω από επαρκής».

Το 1964, ο πατέρας της, βασιλιάς Παύλος, πέθανε σε ηλικία 62 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο του στομάχου. Η απώλεια αυτή τη σημάδεψε τόσο πολύ που αποφάσισε σε ηλικία 25 ετών να γίνει πιστή χορτοφάγος.

Τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο αδελφός της, Κωνσταντίνος, σε ηλικία 23 ετών. Μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, κατέφυγε μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια στη Ρώμη, όπου πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της εξορίας.

Παρ΄ ότι μία από τις ωραιότερες υποψήφιες νύφες της εποχής της, δεν παντρεύτηκε και δεν τεκνοποίησε ποτέ.

«Δεν διαμαρτύρομαι που δεν έκανα παιδιά. Εγώ είμαι επαναστάτρια και ενδιαφερόμουν πάντοτε για πολλά πράγματα. Αν είχα κάνει παιδί, θα τα είχα αφήσει όλα. Επιπλέον, για να είχα γνωρίσει έναν σύζυγο, θα έπρεπε να είναι άγιος, κανείς δεν θα μπορούσε να με αντέξει!», είχε πει στη Ισπανίδα δημοσιογράφο Εύα Θελάδα, που έγραψε το βιβλίο «Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη πριγκίπισσα» (εκδόσεις Φερενίκη).

Πιστεύεται ευρέως ότι ο αείμνηστος βασιλιάς Όλαφ Ε της Νορβηγίας ήλπιζε ότι ο γιος του, τώρα βασιλιάς Χάραλντ, θα παντρευόταν την πριγκίπισσα Ειρήνη και θα την έκανε βασίλισσα της Νορβηγίας – αλλά ο Χάραλντ παντρεύτηκε τη Σόνια Χάραλντσεν, το 1986. Φημολογείται ότι η πριγκίπισσα Ειρήνη έμαθε να μιλάει άπταιστα Νορβηγικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον ρόλο της, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση αυτού.

Το 1984, σε ηλικία 42 ετών μετακομίζει στην Ινδία, ενώ στο μεταξύ είχε χάσει την μητέρα της Φρειδερίκη, με την οποία πρώτη φορά επισκέφτηκε την Ινδία τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα πηγές υποστηρίζουν πως τόσο η Φρειδερίκη όσο και η πριγκίπισσα Ειρήνη ενδιαφέρθηκαν για την ινδουιστική φιλοσοφία και έχει ασπαστεί στον Ινδουισμό.

Η πριγκίπισσα Ειρήνη στην Ινδία
Η πριγκίπισσα Ειρήνη στην Ινδία

Σύμφωνα με συνέντευξη της στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Mega το 2007 η πριγκίπισσα Ειρήνη φρόντισε προσωπικά για τη μεταφορά 400 αγελάδων στην Ινδία, σε συνεργασία με τον Ρατζίβ Γκάντι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχια στη χώρα. Η Ειρήνη παραδέχτηκε πως ήταν η στιγμή που έγινε ακτιβίστρια, βοηθώντας ιδρύματα και σκοπούς στην Ν. Αφρική και την Αλβανία, λαμβάνοντας το προσωνύμιο «η πριγκίπισσα των φτωχών».

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα έμεινε μόνη σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μαβίλη, που της παραχώρησαν οικογενειακοί φίλοι. Άλλωστε τα βασιλικά πρωτόκολλα την κούραζαν και την καταπίεζαν.

«Το να ανήκεις σε βασιλική οικογένεια δεν σημαίνει ότι είσαι ψηλότερα ή χαμηλότερα από κανέναν, είναι ένα επάγγελμα, όπως είναι του μουσικού ή του γιατρού, είναι η δουλειά μας. Ανήκω σε μια οικογένεια βασιλέων, όπως κάποιος μπορεί να ανήκει σε μια οικογένεια μουσικών. Εγώ είμαι πριγκίπισσα, αυτό όμως δεν με εμποδίζει να καθαρίσω ένα μπάνιο…», είπε στην Εύα Θελάδα.

Βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού και αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε για άλλη μια φορά την Ελλάδα, για να καταφύγει στην αγαπημένη της αδερφή Σοφία, το 2108.

Η Σοφία τής παραχωρεί ένα διαμέρισμα στο παλάτι της Θαρθουέλας και βρίσκεται διαρκώς στο πλάι της. Τη μάχη της με τον καρκίνο τη γνωρίζουν ελάχιστοι. Η ίδια στην Εύα Θελάδα είπε: «Ορισμένες φορές φορούσα έναν κότσο ψεύτικο, στερεωμένο με τσιμπιδάκια, ένα καλοκαίρι στην Πάλμα όμως έφυγε από τη θέση του και έπεσε και δεν μπορούσα πλέον να τον χρησιμοποιώ. Έτσι αποφάσισα να κουρέψω κοντά τα μαλλιά μου…».

Η Ειρήνη εξακολουθεί να ζει στη Θαρθουέλα, καθώς δεν είναι μόνο η αγαπημένη αδερφή της Σοφίας, αλλά και η αγαπημένη θεία του βασιλιά Φελίπε και της αδερφής του Κριστίνα, η οποία έδωσε το όνομά της στην κόρη της Ειρήνη.

Η βασίλισσα Λετίθια με την πριγκίπισσα Ειρήνη, που πλέον ζει στο Παλάτι.
Η βασίλισσα Λετίθια με την πριγκίπισσα Ειρήνη, που πλέον ζει στο Παλάτι.

Η βασίλισσα Σοφία την αποκαλεί στοργικά «Θεία Πεκού» (συντόμευση του peculiar, που θα πει ιδιόρρυθμη) και για άλλη μία φορά βρίσκεται υπομονετικά στο πλευρό της καθώς η πριγκίπισσα Ειρήνη πλέον πάσχει από γνωστική παρακμή.

Δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου αναφέρουν ότι μερικές φορές δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει αγαπημένα της πρόσωπα και πως τα πρώτα σημάδια της ασθένειας έγιναν αντιληπτά κατά την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αθήνα.

Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας αποκαλεί στοργικά την αδερφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη «Θεία Πεκού» (συντόμευση του peculiar, που θα πει ιδιόρρυθμη)  (Photo By Jose Velasco/Europa Press via Getty Images)
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας αποκαλεί στοργικά την αδερφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη «Θεία Πεκού» (συντόμευση του peculiar, που θα πει ιδιόρρυθμη) (Photo By Jose Velasco/Europa Press via Getty Images)

Το ίδιο διάστημα η πριγκίπισσα Ειρήνη, έβαλε τέλος σε μια δραστηριότητα 40 χρόνων τερματίζοντας τις εργασίες του ιδρύματός της, που ονομαζόταν «Mundo en Armonía» (Κόσμος σε αρμονία) και στο οποίο εργαζόταν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες με στόχο «την ηθική, πνευματική και υλική ευημερία όλων των ζωντανών όντων, χωρίς διακρίσεις, οποιαδήποτε εθνικότητα, θρησκεία ή πολιτική ιδεολογία».

Δείτε τη σπάνια τηλεοπτική της συνέντευξη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ