Πριγκίπισσα Ειρήνη: Μια σεμνή γυναίκα αληθινή ακτιβίστρια με πλούσια φιλανθρωπική δράση!
Η πριγκίπισσα Ειρήνη έχει κάνει ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο ελάχιστα γνωστό. Η σεμνότητα που την διακρίνει δεν της έχει επιτρέψει να το διαφημίσει.
Η μικρότερη αδερφή της βασίλισσας Σοφίας και του βασιλιά Κωνσταντίνου μέσω κυρίως του ιδρύματός της, «Mundo en Armonía» (Κόσμος σε αρμονία) εργαζόταν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες με τον εξής στόχο: την ηθική, πνευματική και υλική ευημερία όλων των ζωντανών όντων, χωρίς διακρίσεις, οποιαδήποτε εθνικότητα, θρησκεία ή πολιτική ιδεολογία.
Με όχημα αυτό το ίδρυμα είχε κάνει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο σε πολλά σημεία του πλανήτη, φυσικά και στην Ελλάδα.
Με μια ανακοίνωσή της έβαλε τέλος στην δραστηριότητα αυτού του ιδρύματος στο τέλος του 2023. Απόφαση που πολλοί αποδίδουν στην βεβαρημένη της υγεία.
«Μετά από μια περίοδο 37 ετών, οι δραστηριότητες «Mundo en Armonía» θα σταματήσουν στα τέλη του 2023. Ο οργανισμός μας θα σταματήσει να λειτουργεί μετά την 31 Δεκεμβρίου. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας και για όλα αυτά τα χρόνια φιλίας και συνεργασίας. Πάντα θα είμαστε ευγνώμονες. Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος 2024. Με τις καλύτερες ευχές μας», ήταν η ανακοίνωση της πριγκίπισσας Ειρήνης.
Ανάμεσα στις πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες που είχε αναπτύξει ήταν και η μεταφορά αγελάδων στις Ινδίες σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε επισιτιστική κρίση.
Σε μια σπάνια συνέντευξής της είχε δηλώσει στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι εκείνη την περίοδο την περνούσαν για τρελή εξαιτίας της παράτολμης πράξης.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Πήγαινα συχνά στην Ινδία, μου άρεσε πάντα. Και στην οικογένεια μου άρεσε πολύ. Είναι ωραίος πολιτισμός και θαυμάσιοι άνθρωποι.
Όταν πήρα αγελάδες από την Ευρώπη και τις πήγαν στην Ινδία με πήραν για τελείως τρελή!
Ήταν το 1984 και ο κόσμος ψοφολογούσε από την πείνα. Εγώ εκείνη την περίοδο έκανα συγκριτική φιλοσοφία στην Ινδία και έρχονταν όλοι επάνω μου και μου έλεγαν «Τι κάνεις εδώ πέρα με τα βιβλία; Ο κόσμος εδώ πεινάει και εσείς στην Ευρώπη καταστρέφεται τα ζώα. Δεν μπορείς να τα δώσεις σε εμάς;».
Γύρισα πίσω στην Ευρώπη ναυλώσαμε αεροπλάνο και πήραμε αγελάδες από την Ισπανία την Γερμανία και την Ολλανδία, τις φορτώσαμε στο αεροπλάνο και μπήκα και εγώ μέσα γιατί φοβόμουν μην μου πάθουν κάτι οι αγελάδες και γίνω ρεζίλι εκεί πέρα.
Τις πήγαμε στο Μπανκαλόρεν που είναι ο βορράς του νότου. Όταν φτάσαμε εκεί, είχε μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος και ανοίξαν την πόρτα έβαλαν σε κάθε αγελάδα μια κόκκινη κουκκίδα και μια γιρλάντα και κάναν μεγάλο γλέντι.
Εμένα με είχαν ξεχάσει. Και ξαφνικά μου λένε «Α! Είστε και εσείς εδώ; Θέλετε να φάμε;» και τους λέω να πλυθώ μια στιγμή!
Κόντεψα να λιποθυμήσω από την μυρωδιά μου. Γιατί 14 ώρες με αγελάδες παίρνεις μυρωδιά. Αλλά ήταν ωραία γιατί έδωσα τέτοια χαρά στον κόσμο!
Η αγελάδα η ινδική είναι πολύ γερό ζώο και είναι ιδανικό για δουλειά. Ενώ η ευρωπαία αγελάδα παράγει πάρα πολύ γάλα. 20 λίτρα η ευρωπαία, 5 λίτρα η ινδική. Έδωσα περίπου 400 αγελάδες»
Φωτογραφίες: Mundo en Armonía / screenshots εκπομπής «Πρωταγωνιστές»