Πριγκίπισσα Κέιτ: Κατά τη διάρκεια και των τριών εγκυμοσύνων της η Κέιτ Μίντλετον αντιμετώπισε το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης.
Το 2022, αφού είχε αποκτήσει και τα τρία της παιδιά, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις, η πριγκίπισσα Κέιτ επισκέφτηκε τη μαιευτική μονάδα του Royal Surrey County Hospital για να μάθει για το έργο τους με εγκύους και νέες μητέρες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πριγκίπισσα Κέιτ πήρε στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο μωράκι και δεν δίστασε να μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μεταγεννητικής περιόδου, αλλά και να δημοσιοποιήσει πως δεν υπήρξε μια ευτυχισμένη έγκυος.
«Είχα πολύ άσχημες πρωινές ναυτίες, οπότε δεν υπήρξα μια χαρούμενη έγκυος» είχε πει.
Η Κέιτ έπασχε από το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης και στις τρεις εγκυμοσύνες της, που σημαίνει αδιαθεσία και ζαλάδα σε έντονο βαθμό.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά την επίσημη επίσκεψη της στο Κεντ, σε μία συνάντηση με μαθητές που έχουν πρόσθετες γνωστικές ανάγκες, και το National Portage Association, μια εκπαιδευτική υπηρεσία στην Αγγλία και την Ουαλία, έκανε ξανά αναφορά στις εγκυμοσύνες της.
Από υπερέμεση κύηση πάσχει το 15% των εγκύων και είναι μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από τις απλές καθημερινές ναυτίες από τις οποίες υποφέρουν σχεδόν όλες οι μέλλουσες μητέρες.
Το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης θεωρείται ότι προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης της εγκυμοσύνης» HCG, ή αλλιώς της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, η οποία αυξάνεται μετά τη σύλληψη.
Συνήθως το σύνδρομο αυτό αρχίζει να επηρεάζει τις εγκύους από την έκτη εβδομάδα μέχρι την 12η, ενώ κάποιες, λιγότερες μεν μπορεί να υποφέρουν μέχρι και την 24η εβδομάδα.
Οι έγκυες που υποφέρουν από το εν λόγω σύνδρομο κάνουν πολλαπλούς εμετούς, ορισμένες μέχρι και 30 την ημέρα, κάτι το οποίο μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό τους και να έχει ως συνέπεια τη στέρηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το έμβρυο.
Συνήθως οι έγκυες που έχουν το σύνδρομο δεν μπορούν να φάνε ή να πιούνε τίποτα και καταλήγουν να χάνουν το 10% του βάρους τους. Πέραν τον προαναφερθέντων σε ακραίες περιπτώσεις η υπερέμεση κύηση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών στο αίμα ή στα ούρα, καθώς το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη τροφής. Επίσης, οι γυναίκες με υπερέμεση κύηση διατρέχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες εγκύους να πάθουν προεκλαμψία.
Για τις γυναίκες που έχουν το σύνδρομο, η νοσοκομειακή περίθαλψη κρίνεται απαραίτητη, καθώς χωρίς ενδοφλέβια σίτιση και ενυδάτωση εκτίθενται στον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Επίσης, συχνά τους χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των ναυτιών αλλά και για την πρόληψη από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
Σε περιπτώσεις όπως αυτές της Κέιτ Μίντλετον, όπου οι γυναίκες έχουν «χτυπηθεί» από το σύνδρομο στην πρώτη τους εγκυμοσύνη θεωρούνται πιο επιρρεπείς να νοσήσουν ξανά.
Μετά την νοσηλεία τους, στις γυναίκες με υπερέμεση κύηση συστήνεται διατροφή με τοστ, μπανάνες και πουρέ πατάτας και αποφυγή των πικάντικων φαγητών.