Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας έγινε πριν λίγες μέρες 87 ετών. Έχει ζήσει μια συναρπαστική ζωή και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Νορβηγία.
Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας εξέφρασε πρόσφατα τη δέσμευσή του να βασιλέψει για ολόκληρη τη ζωή του, παρά το παράδειγμα που έδωσε η ξαδέρφη του, βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας με την πρόσφατη παραίτησή της.
Ο βασιλιάς Χάραλντ ωστόσο φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση παρά την εγχείρηση στο πόδι, τον Ιανουάριο του 2022, που έκτοτε τον ανάγκασε να βαδίζει με μπαστούνι.
Ο βασιλιάς Χάραλντ γεννήθηκε το 1937 και είναι το τρίτο παιδί και ο μόνος γιος του βασιλιά Όλαφ και της πριγκίπισσας Μάρθας της Σουηδίας.
Νονοί του ήταν, ανάμεσα σε άλλους ο βασιλιάς Γεώργιος VI και η βασίλισσα Μαρία της Μεγάλης Βρετανίας.
Το 1940, ολόκληρη η νορβηγική βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε το Όσλο ως αποτέλεσμα της γερμανικής εισβολής στη Νορβηγία. Θεωρήθηκε ασφαλέστερο για τη βασιλική οικογένεια να χωρίσει, έτσι ο βασιλιάς Χάακον (ο παππούς του Χάραλντ) μαζί με τον διάδοχο του θρόνου Όλαφ (ο πατέρας του Χάραλντ) παρέμειναν στο Όσλο.
Έτσι ο νεαρός πρίγκιπας με τα υπόλοιπα νεαρά μέλη της βασιλικής οικογένειας βρέθηκαν στις ΗΠΑ, όπου για ένα διάστημα έμεναν στο σπίτι του Frederic Shaefer, ενός πλούσιου φίλου του στέμματος απολαμβάνοντας τις παραλίες του Cape Cod κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μια αξιομνημόνευτη στιγμή που θυμάται ο Χάραλντ είναι να στέκεται στη στοά του Λευκού Οίκου το 1945 καθώς ο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ ορκιζόταν ως Πρόεδρος. Οι Νορβηγοί βασιλικοί επίσης γνωστοί περνούσαν χρόνο στο σπίτι της Laura Delano στο Rhinebeck της Νέας Υόρκης. Η αμυδρή αμερικανική προφορά που έχει ακόμα ο βασιλιάς Χάραλντ όταν μιλάει αγγλικά είναι απόρροια αυτών των χρόνων στις ΗΠΑ.
Μετά την απελευθέρωση της Νορβηγίας, ο Χάραλντ και η οικογένειά του επέστρεψαν στο Όσλο.
Το 1954, όταν ο Χάραλντ ήταν μόλις 17 ετών, η μητέρα του, η πριγκίπισσα Μάρθα πέθανε από καρκίνο –ένα τρομερό πλήγμα για τον νεαρό πρίγκιπα και για τον λαό της Νορβηγίας. Ο Χάραλντ αργότερα θα ονόμασε τη δική του κόρη Μάρθα για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας του. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, ο Χάραλντ σπούδασε για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και στη συνέχεια στη Νορβηγική Στρατιωτική Ακαδημία.
Το 1957, μετά το θάνατο του παππού του, ο πατέρας Όλαφ έγινε βασιλιάς και Χάραλντ διάδοχος του θρόνου. Το 1960 φοιτούσε στο Balliol College της Οξφόρδης. ιστορία, οικονομία και πολιτική και έγινε μανιώδης κωπηλάτης.
Ο Χάραλντ διέπρεψε ως αθλητής από νεαρή ηλικία και το απέδειξε στη διεθνή σκηνή όταν εκπροσώπησε τη Νορβηγία στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο (1964) στην Πόλη του Μεξικού (1968) και στο Μόναχο (1972).
Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του παντρεύτηκε τη Σόνια Χάραλντσεν το 1968. Λέγεται ότι ο πρίγκιπας είπε στον πατέρα του ότι προτιμούσε να μην παντρευτεί ποτέ παρά να παντρευτεί άλλη γυναίκα εκτός από τη Σόνια. Αυτό θα έδινε τέλος στη δυναστεία της οικογένειας, και έτσι ο βασιλιάς τελικά υποχώρησε.
Ήταν από τους πρώτους βασιλείς που παντρεύτηκαν μια κοινή θνητή.
Πιστεύεται ότι το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά σε ένα δείπνο που διοργάνωσε ο φίλος του Χάραλντ, Γιόχαν Στένερσε, το 1959. Στη συνέχεια έβγαιναν ραντεβού για εννέα χρόνια πριν παντρευτούν. Το ζευγάρι απέκτησε στη συνέχεια δύο παιδιά, την πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ και τον διάδοχο του θρόνου Χάακον.
Ο Χάραλντ έγινε βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του τον Ιανουάριο του 1991. Η βασιλεία του Χάραλντ χαρακτηρίστηκε από τον γενικό εκσυγχρονισμό της Νορβηγίας.
Μιλώντας μπροστά σε 1.000 και πλέον καλεσμένους σε γκάρντεν πάρτι που διοργάνωσε έξω από το Βασιλικό Παλάτι στο Οσλο, ο βασιλιάς Χάραλντ, μίλησε ενθέρμως για τους μετανάστες και τα δικαιώματα της LGB+ κοινότητας.
«Οι Νορβηγοί είμαστε επίσης μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Σομαλία και τη Συρία. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς από πού προερχόμαστε και σε ποια εθνικότητα ανήκουμε. Πατρίδα είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά του καθενός. Αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα σε εθνικά σύνορα. Υπάρχουν Νορβηγίδες που αγαπούν γυναίκες, όπως και Νορβηγοί που αγαπούν άνδρες, αλλά και κορίτσια με αγόρια που αγαπιούνται μεταξύ τους».
Σύμφωνα με τον Independent, ο Χάραλντ έκανε αναφορά και στο πώς οικοδομήθηκε η ενοποίηση της χώρας. Σε αυτήν συνέλαβε ο συνθέτης κλασικής μουσικής Κρίεγκ, ο Κίγκο, ένας DJ, το ροκ συγκρότημα Hellbillies και ο νορβηγός τραγουδιστής, Κάρι Μπρέμνες. Για να συμπληρώσει με νόημα: «Οι Νορβηγοί πιστεύουν στο Θεό και το Αλλάχ. Πιστεύουν σε όλα και σε τίποτα. Με άλλα λόγια: είμαστε Νορβηγοί, είστε Νορβηγοί. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι ότι οι πολίτες θα ενδιαφερθούν ο ένας για τον άλλον και ότι θα χτίσουμε μια χώρα που θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία». Βέβαια, ο βασιλιάς, βάσει του Συντάγματος, δεν έχει καμία εξουσία και κατέχει μόνο έναν εθιμοτυπικό και τελετουργικό ρόλο.
Η μοναρχία παραμένει γενικά πολύ δημοφιλής στη Νορβηγία – μια έρευνα του 2022 είδε το 78% των Νορβηγών να εκφράσουν την υποστήριξή τους. Αυτή η διαρκής δημοτικότητα έχει αναμφίβολα βοηθηθεί από την πολύ αναγνωρισμένη ηγεσία του βασιλιά Χάραλντ κατά τη διάρκεια πρόσφατων εθνικών κρίσεων, όπως η καταιγίδα της Πρωτοχρονιάς, η σφαγή του Ιουλίου 2011 και την πανδημία του Covid, αλλά και τις φιλελεύθερες απόψεις του.
Διάδοχος του θρόνου είναι η πρίγκιπας Χάακον, νεότερο παιδί και ο μοναδικός γιος του βασιλιά. Σύμφωνα με την κληρονομική διαδοχή της Νορβηγίας, ο Χάακον έγινε διάδοχος πρίγκιπας όταν ο πατέρας του ανέβηκε στο θρόνο το 1991.
Ο Χάακον παντρεύτηκε την ανύπαντρη μητέρα την Μέτε-Μάριτ Τίεσεμ Χόιμπι στις 25 Αυγούστου 2001 στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στο Όσλο. Η Μέτε- Μάριτένα είχε ήδη ένα γιο, τον Μάριους Μπόργκ Χόιμπι, γεννημένο στις 13 Ιανουαρίου 1997.
Στη συνέχεια χάρισε στον πρίγκιπα και το βασίλειο της Νορβηγίας δύο κόρες, με την Ίνγκριντ Αλεξάνδρα να είναι η δεύτερη στη σειρά της γραμμής διαδοχής του Νορβηγικού θρόνου. Αναμένεται να γίνει η δεύτερη γυναίκα μονάρχης της Νορβηγίας, μετά τη βασίλισσα Μαργαρίτα από τον 15ο αιώνα.