Βασιλιάς Γεώργιος Ά: Βασίλεψε περίπου 50 χρόνια και η Αγγλία έδωσε ως δώρο στην Ελλάδα τα Ιόνια νησιά
Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ βασίλεψε στην Ελλάδα για 50 χρόνια, από το 1863 έως τη δολοφονία του στις 18 Μαρτίου του 1913. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι κυριότερες από αυτές η ειρηνική παραχώρηση από την Βρετανία των Ιονίων νήσων ως δώρο για την βασιλεία του και η προσάρτηση ελληνικών περιοχών στον κορμό της χώρας αλλά και ο ατυχής πόλεμος.
Ο βασιλιάς Γεώργιος γεννήθηκε το 1845 στην Κοπεγχάγη της Δανίας ως πρίγκιπας Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος. Ήταν γιος του βασιλιά Χριστιανού Θ’ της Δανίας και της Λουίζας της Έσσης-Κάσσελ.
Το 1862, μετά την έξωση του βασιλιά Όθωνα, η Ελληνική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε τον 17χρονο Γεώργιο ως βασιλιά των Ελλήνων.
Στο Ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης που όρισε τον Γεώργιο Α’ βασιλιά της Ελλάδας, υιοθετήθηκε ο τίτλος «Βασιλεύς των Ελλήνων», κατόπιν επιθυμίας του ίδιου.
Η επιλογή αυτή έφερε αντιδράσεις από την Υψηλή Πύλη, η οποία θεωρούσε ότι ο τίτλος υπονοούσε την ηγεσία του Γεωργίου όχι μόνο στους κατοίκους του ελληνικού κράτους, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.
Παρά τις διαμαρτυρίες, η προσωνυμία «Βασιλεύς των Ελλήνων» διατηρήθηκε.
Παντρεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 1867 την βασίλισσα Όλγα.
Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε με όπλο στις 18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά. Η δολοφονία του σόκαρε την Ελλάδα και προκάλεσε θρήνο στο λαό.
Ο Σχινάς, μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’, συνελήφθη από δύο χωροφύλακες που βρίσκονταν στο σημείο. Υποβλήθηκε σε ανάκριση, αλλά η κατάθεσή του δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Σχινάς αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος χωροφυλακής όπου κρατούταν.
Η αυτοκτονία του Σχινά αμφισβητήθηκε από πολλούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δολοφονήθηκε για να μην αποκαλύψει τυχόν συνεργάτες ή τα κίνητρά του. Η καταστροφή των φακέλων της ανάκρισης σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο ατμόπλοιο «Ελευθερία» (που μετέφερε το υλικό της ανάκρισης στον Πειραιά) ενίσχυσε τις φήμες για συγκάλυψη.
Ο Γεώργιος Α’ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βασιλείς της Ελλάδας. Η βασιλεία του συνέβαλε στην εδραίωση της μοναρχίας, στην ανάπτυξη της χώρας και στην εδαφική της επέκταση.
Σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του:
- 1864: Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα.
- 1881: Προσάρτηση της Θεσσαλίας και τμημάτων της Ηπείρου.
- 1913: Απελευθέρωση της Μακεδονίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
- 1864: Ψήφιση του Συντάγματος και καθιέρωση της βασιλευόμενης δημοκρατίας.
- 1875: Ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
- 1909: Επανάσταση στο Γουδή και άνοδος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
- 1866-1869: Κρητική Επανάσταση.
- 1897: Ελληνοτουρκικός πόλεμος.
- 1912-1913: Βαλκανικοί πόλεμοι.
- 1877: Ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- 1896: Διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
- 1913: Δολοφονία του στη Θεσσαλονίκη.
Κεντρική φωτογραφία: instagram/ secret_skg