Βασιλιάς Κάρολος: Σοκ έχει προκαλέσει στην Μεγάλη Βρετανία η αποκάλυψη από το Παλάτι για την κατάσταση της υγειάς του
Ο βασιλιάς Κάρολος ενημέρωσε με ανακοίνωση από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για την μάχη που δίνει με τον καρκίνο. Μια ανακοίνωση που προκάλεσε σοκ τόσο στην Μεγάλη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει μια ελληνική ρίζα στην καταγωγή του.
Γονείς του ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ την οποία διαδέχθηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου 1921.
Το 1934 γνωρίζει για πρώτη φορά την μακρινή ξαδέλφη του, πριγκίπισσα Ελισάβετ.
Τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ.
Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ο Γεώργιος ΣΤ΄ έδωσε άδεια στον Φίλιππο να παντρευτεί την Ελισάβετ. Αφού εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του παντρεύτηκε την Ελισάβετ στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν την τέλεση του γάμου ο βασιλιάς τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.
Μαζί έκαναν 4 παιδιά τον Κάρολο, την Άννα, τον Andrew(Ανδρέα) και τον Edward (Εδουάρδο).
Πατέρας του Φίλιππου και παππούς του Καρόλου, της Άννας, του Ανδρέα και του Εδουάρδου ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας που γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1882 στα βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου και ήταν τέταρτος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α’ της Ελλάδας.
Πέθανε σε ηλικία 62 ετών στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 στο Μόντι Κάρλο του Μονακό και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.
Ο παππούς του βασιλιά Καρόλου πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός του Ιππικού αλλά και στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Ο βασιλιάς Κάρολος, λόγω καταγωγής, τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Εξάλλου κατά την τελετή της της στέψης του ζήτησε να υπάρχει ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική , ως φόρος τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στη χώρα μας ως πρίγκιπας. Άλλες γνωστές και άλλες άκρως ιδιωτικές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τελευταία φορά που ο βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν το Μάρτιο του 2021, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και μαζί με την Καμίλα παρακολούθησαν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Στο γεύμα που είχε παραθέσει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει:
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.
Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων, μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος “Δικαία των Εθνών” από το Ισραήλ.
Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»
Φωτογραφίες: Αρχείο