Είναι το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στα διεθνή Μέσα, εδώ και πολλούς μήνες, ο μονάρχης που κατάφερε με αμεσότητα και ειλικρίνεια να κερδίσει ακόμη περισσότερο τη συμπάθεια του κόσμου και να μοιραστεί προσωπικά προβλήματα που για πολλούς θα έμπαιναν «κάτω από το χαλί». Ο βασιλιάς Κάρολος είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στα media παγκοσμίως κερδίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Απορρίπτοντας το πρότυπο του ξύλινου και αυστηρού μονάρχη, ο Κάρολος έδειξε μία εξωστρέφεια στην πρόσφατη μάχη του με τον καρκίνο, σπάζοντας κάθε πρωτόκολλο με ανακοινώσεις και διαρκή ενημέρωση των θαυμαστών του στέμματος. Παράλληλα, απέδειξε ότι είναι ένας στοργικός οικογενειάρχης, που εμπιστεύεται τους δικούς του ανθρώπους, δίνοντάς τους χώρο και στηρίζοντας τη νύφη του Κέιτ στα δικά της προβλήματα.

Ο Κάρολος, όμως, απασχολεί ιδιαίτερα και το ελληνικό κοινό, με τον ίδιο να μην έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τη χώρα μας.

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, όσο και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας ενώ ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων. Ο ίδιος «κληρονόμησε» την αγάπη του για την Ελλάδα από τη γιαγιά του Αλίκη και αυτή ήταν που τον έφερε σε επαφή με το ελληνικό παρελθόν του.

Οι επισκέψεις στη χώρα μας πάντα έκρυβαν ουσία και νόημα, με τον ίδιο να έχει παραδεχτεί: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε», δήλωσε ο πρίγκιπας το 2020 για το ταξίδι του ίδιου, του πρίγκιπα Φίλιππου και της αδελφής του, πριγκίπισσας Άννας στη χώρα. Οι τρεις τους είχαν επισκεφθεί και τον Βράχο της Ακρόπολης.

βασιλιάς Κάρολος
Στην Ακρόπολη με την αδελφή του πριγκίπισσα Άννα και τον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο το 1964

«Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», δήλωσε ο Κάρολος με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 2018.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1998. Είχαν περάσει μόλις δεκατέσσερις μήνες από τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα ξανά την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα. Εκτός από τις επισκέψεις και συναντήσεις, με αποκορύφωμα μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο πρίγκιπας και η δούκισσα τότε περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα, ενώ ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και επικοινωνιακοί.

βασιλιάς Κάρολος
Σε επίσκεψη το 2018 ο βασιλιάς Κάρολος, στην Αθήνα

Ο Κάρολος και η Καμίλα βρέθηκαν, όμως, ξανά στην Ελλάδα στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το 2021. Στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά το διήμερο εορτασμό για την 25η Μαρτίου, αναφώνησε: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος Δικαία των Εθνών από το Ισραήλ», είπε ο Κάρολος.

Βασιλιάς Κάρολος – Στιγμιότυπο από επίσκεψη στο Άγιο Όρος

Βασιλιάς Κάρολος: Το ησυχαστήριο του είναι το Άγιο Όρος

Οι σχέσεις του με τους Πατέρες του Άγιου Όρους είναι γνωστές. Αρκετές φορές έχει περάσει το κατώφλι της Μονής Βατοπεδίου, ενώ φημολογείται ότι δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των προβλημάτων υγείας του και της μάχης με τον καρκίνο, ο βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους. Ο γέροντας Εφραίμ αποκάλυψε, σε συνέντευξή του σε κυπριακό κανάλι, ότι ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πάει οκτώ φορές στο Βατοπέδι και από τότε έχουν κρατήσει επαφές. «Πιστεύω να το ξεπεράσει. Όταν επικοινωνείς με έναν μοναχό τι θέλεις; Να πει μια προσευχή, να σου πει έναν παρηγορητικό λόγο. Έχουμε αναπτύξει με τον Κάρολο μια πολύ καλή σχέση, μπορώ να πω», αποκάλυψε ο γέροντας Εφραίμ.

Οι ενδυματολογικές επιλογές που δείχνουν την αγάπη για την Ελλάδα

Ο μονάρχης έχει απαθανατιστεί με γραβάτες με ελληνικά σχέδια, ακόμη και με την ελληνική σημαία, σε αποχρώσεις του γαλάζιου.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν εκείνη που επέλεξε κατά την συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Rishi Sunak, στην παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική κρίση, όταν ο τελευταίος είχε αρνηθεί να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε προγραμματισμένη συνάντηση με αφορμή την διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

βασιλιάς Κάρολος
Βασιλιάς Κάρολος: Μετά την διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα συνάντησε τον Rishi Sunak φορώντας την ελληνική σημαία στην γραβάτα του

Το ελληνικό στοιχείο στην τελετή στέψης 

Τον περασμένο Μάιο, ο βασιλιάς Κάρολος τράβηξε όλα τα φώτα πάνω του με τη στέψη του. Σημαντικό ήταν και το ελληνικό στοιχείο στην τελετή στέψης, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, καθώς έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας αλλά και ο Έλληνας μαέστρος Αλέξανδρος Λίγκας. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας προσευχήθηκε προς τον Κύριο να προστατεύει και να καθοδηγεί τον βασιλιά Κάρολο.

βασιλιάς Κάρολος
Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα στην τελετή στέψης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ, , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ