Ο βασιλιάς Κάρολος θα στεφθεί επίσημα μονάρχης στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 900 χρόνια, και εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν χώρα προς τιμήν του, ενώ συναυλία με διάσημους αστέρες θα δοθεί στις 7 Μαΐου, δηλαδή μια μέρα μετά τη στέψη του.
Η στέψη του Κάρολου θα περιλαμβάνει έξι βασικά στάδια: την αναγνώριση, τον όρκο, το χρίσμα, την απονομή, την ενθρόνιση και την τιμή, ενώ στο επίκεντρο της στέψης βρίσκεται το χρίσμα με άγιο λάδι.
Η στέψη του σπάει ακόμα μια παράδοση 100 χρόνων καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται Σάββατο. Η στέψη του θα ξεκινήσει με την πομπή, όπου ο Κάρολος και η Καμίλα θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής θα καθίσει στην καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου και ο αρχιεσπίσκοποπος θα χρίσει τον βασιλιά και η χορωδία θα ψάλλει το Zadok The Priest.
Η 6η Μαΐου αποτελεί την επέτειο γάμου της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας Ελισάβετ και πολλοί εκτιμούν ότι η ημερομηνιά που επέλεξε ο Κάρολος είναι μια έμεση αναφορά στο γεγονός που προαναφέρθηκε.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του Εδουάρδου στο τέλος της τελετής στέψης, το οποίο είναι φτιαγμένο από χρυσό. Ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει επίσης το αυτοκρατορικό στέμμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Αμέσως μετά τη λειτουργία, ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα επιστρέφουν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι.
Η στέψη του Κάρολου Γ’ θα έχει περίπου 2.300 πρόσωπα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και η λίστα περιλαμβάνει μέλη της βασιλικής οικογένειας, ξένους royals, αρχηγούς κρατών, εκπροσώπους των κυβερνήσεων, υπουργούς και πρώην πρωθυπουργούς.
Μάλιστα, το «παρών» θα δώσει ο πρίγκιπας Χάρι χωρίς ωστόσο τη Μέγκαν Μαρκλ, ενώ ο Άρτσι θα γιορτάσει τα τέταρτα γενέθλια του την ίδια μέρα.
Η 8η Μαΐου θα είναι αργία με δράσεις εθελοντισμού να λαμβάνουν χώρα, αφού ο Κάρολος διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία του.