Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαϊου 2023.
Η ιστορική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου του επόμενου έτους στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της εκλιπούσας βασίλισσας. Το παλάτι επιβεβαίωσε ότι η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα θα στεφθεί δίπλα στον Κάρολο.
Ανακοινώνοντας την είδηση, το Παλάτι είπε: «Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η στέψη του Βασιλιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023. Η τελετή στέψης θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Στην τελετή θα δείτε τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ να στέφεται δίπλα στη σύζυγό του Καμίλα. Η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα αλλά και το ρόλο του στο μέλλον, καθώς αυτή βασίζεται σε μακροχρόνιες παραδόσεις»
Γιατί θα γίνει η στέψη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ;
Στο Αββαείο του Γουέστμινστερ έχουν λάβει χώρα πολλές στέψεις τα τελευταία 900 χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 38 στον αριθμό στέψεις με την πρώτη να είναι εκείνη του Γουλιέλμου του Κατακτητή το 1066. Εκεί είχε λάβει χώρα και η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου την οποία είχαν παρακολουθήσει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Γιατί στις 6 Μαΐου;
Υπάρχει κάποια φημολογία σχετικά με την ημερομηνία που θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος. Πολλοί θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας παρατήρησαν ότι είναι η ημέρα των τέταρτων γενεθλίων του εγγονού του. Άρτσι. Επίσης εκείνη την ημέρα είχε επέτειο γάμου η αείμνηστη αδερφή της βασίλισσας Ελισάβετ, Μαργαρίτα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παππούς του βασιλιά Καρόλου Γ’, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ είχε στεφθεί στις 12 Μαΐου του 1937, έξι ημέρες μετά την προγραμματισμένη στέψη του νέου μονάρχη.
Τι θα δούμε στη στέψη;
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί από τον ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ. Στο επίκεντρο της στέψης βρίσκεται το χρίσμα με άγιο λάδι. Κατά τη διάρκεια της βασικής εκδήλωσης, ο Βασιλιάς θα αφαιρέσει την κατακόκκινη κάπα του και θα καθίσει στο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται από κάθε μονάρχη από το 1626.
Ο αρχιεπίσκοπος θα χρησιμοποιήσει το χρυσό μπουκάλι σε σχήμα αετού –το οποίο χύνει το λάδι από το ράμφος του– και το ασημένιο επιχρυσωμένο κουτάλι του 12ου αιώνα που είναι ο αρχαιότερος θησαυρός της βασιλικής οικογένειας, για να χρίσει τον βασιλιά.
Ποιες κορώνες θα χρησιμοποιηθούν;
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της τελετής στέψης.
Όσο για την Καμίλα, φαίνεται ότι υπάρχουν τρεις πιθανές επιλογές. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασιλική σύζυγος, μπορεί να επιλέξει να φορέσει ένα υπάρχον στέμμα που είναι άμεσα διαθέσιμο. Δεδομένου του στενού δεσμού του Καρόλου με τη γιαγιά του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Καμίλα να επιλέξει να φορέσει ένα στέμμα που φορούσε η βασιλομήτωρ.
Ποιοι θα είναι παρόντες;
Η στέψη του βασιλιά Κάρολου Γ’ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε στενό κύκλο και όχι με πολλούς καλεσμένους. Οι συμμετέχοντες θα μειωθούν δηλαδή από 8.000 σε περίπου 2.000. Φυσικά, θα παραβρεθούν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για την ειδική περίσταση, με άτομα όπως η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ και Γουίλιαμ και ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν.
Σε αντίθεση με τη στέψη της Βασίλισσας που έγινε Τρίτη, η τελετή του Καρόλου θα γίνει Σάββατο.