Οι βασιλικές κηδείες συνήθως προγραμματίζονται χρόνια νωρίτερα, δεδομένης της δυσκολίας που περιβάλλει ένα τόσο πολύπλοκο, συναισθηματικά και πρακτικά, γεγονός.

“Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου” ήταν η κωδική ονομασία για την κηδεία της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ το 2022. Κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας έχει διαφορετική κωδική ονομασία για την τελετή ταφής του, ωστόσο όλοι περιλαμβάνουν την ονομασία κάποιας βρετανικής γέφυρας.

Βασιλιάς Κάρολος
Η βρετανική βασιλική οικογένεια στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, Getty Images

Αυτό αποκαλύπτεται στο βιβλίο του Robert Hardman, “Charles III : New King”, την νεότερη βιογραφία του βασιλιά Κάρολου. Εκεί περιλαμβάνεται το πρωτόκολλο που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου του βασιλιά, που παρουσιάζει μια διαφοροποίηση.

Όσο η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ζωντανή ο κωδικός που τον αφορούσε ήταν “Επιχείρηση Menai Bridge”, μια αναφορά στην κρεμαστή γέφυρα που συνδέει το Anglesey με τη Βόρεια Ουαλία, ενώ εκείνες που αφορούσαν την απώλεια, του πρωτότοκου γιού του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, «Επιχείρηση Clare Bridge» ως αναγνώριση των διάσημων διασταυρώσεων του Cambridgeshire.

Καθώς πλέον ο Κάρολος είναι βασιλιάς του έθνους και ο Γουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας οι κωδικοί τους είναι “Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου” για τον πρώτο και “Επιχείρηση Menai Bridge” για τον δεύτερο.

Ο βασιλιάς Κάρολος κρατάει αγκαλιά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Photo: Instagram/clarencehouse
Ο βασιλιάς Κάρολος κρατάει αγκαλιά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Photo: Instagram/clarencehouse

Οι διαδικασίες σε περίπτωση θανάτου του Κάρολου αναβαθμίστηκαν μετά τη διάγνωση του βασιλιά Κάρολου με καρκίνο στις αρχές του 2024. Τότε, όλη η διαδικασία εξετάστηκε ξανά εξονυχιστικά.

«Τα σχέδια για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ είχαν προηγουμένως την κωδική ονομασία Operation Clare Bridge, μετά το διάσημο πέρασμα πάνω από το Cam, κατά τη διάρκεια των ημερών του ως Δούκας του Cambridge. Χρειάζεσαι ένα σχέδιο για τα πάντα», γράφει στο βιβλίο του ο Robert Hardman.

Στο παρελθόν, η βασιλική οικογένεια κρατούσε πάντα ιδιωτικά τέτοια σχέδια. Ο Χάρντμαν είπε ότι οι σχολαστικές ρυθμίσεις έγιναν μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997.

Στο βιβλίο του, ένας ανώνυμος βασιλικός γνώστης λέει: «Χρειάζεσαι ένα σχέδιο για τα πάντα, δυστυχώς, όλοι θυμόμαστε τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας που πέθανε στο Παρίσι και το Παλάτι ήταν χωρίς σχέδιο».

Μετά το θάνατο του βασιλιά Καρόλου, τα μέλη της άμεσης οικογένειας θα ενημερωθούν πρώτα, ακολουθούμενα από τον πρωθυπουργό, με τα νέα να κοινοποιούνται στη συνέχεια σε όλη την Κοινοπολιτεία και μια επίσημη δήλωση να εκδίδεται στον Τύπο. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να επέμεινε η οικογένεια να ενημερωθεί πριν από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση.

Βασιλιάς Κάρολος
Ο βασιλιάς Κάρολος με την μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ. Photo: Instagram/clarencehouse

Μετά την ανακοίνωση, μια προκήρυξη θα καρφιτσωθεί στις πύλες των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και οι σημαίες σε όλη τη χώρα θα είναι μεσίστιες. Ακολουθώντας τη βασιλική παράδοση, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα αναλάβει τον θρόνο αμέσως, αν και η στέψη του μπορεί να γίνει μήνες αργότερα.

Βασιλιάς Κάρολος
Με το θάνατο του βασιλιά Κάρολου ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα αναγορευτεί άμεσα βασιλιάς. Photo: Instagram/clarencehouse

Σύμφωνα με τα σχέδια, η κηδεία του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί περίπου εννέα ημέρες μετά τον θάνατό του – αντικατοπτρίζοντας το χρονοδιάγραμμα της κηδείας της εκλιπούσας μητέρας του. Στη συνέχεια, η σορός του θα ενταφιαστεί στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο στο Μνημείο του King George VI στο παλάτι του Windsor.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ