Λαμπερή δεξίωση στο Παλάτι των Βερσαλλιών παρέθεσαν προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν.
Το επίσημο γεύμα έλαβε χώρα στην Αίθουσα των Κατόπτρων, τη διάσημη γκαλερί του 17ου αιώνα που χτίστηκε από τον «Βασιλιά του Ήλιου», Λουδοβίκο ΙΔ’ για να προβάλει τη δύναμη και το μεγαλείο της γαλλικής μοναρχίας.
Στήθηκε τραπέζι μήκους 62 μέτρων, στήθηκε για το επίσημο δείπνο, στο Παλάτι των Βερσαλλιών στην αίθουσα των κατόπτρων, στο οποίο δείπνησαν περίπου 160 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο Μικ Τζάγκερ, ο Χιου Γκραντ, η Σάρλοτ Ράμπλινγκ, η Καθρίν Ντενέβ, ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, οι πρώην ποδοσφαιριστές Ντιντιέ Ντρογκμπά και Πατρίκ Βιεϊρά, που αγωνίσθηκαν πολύ στην Αγγλία, η πρώην τενίστρια Αμελί Μορεσμό (είχε κερδίσει το 2008 το Γουίμπλετον) και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 του Παρισιού Τόνι Εστανγκέ.
Στον κατάλογο των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται επίσης αξιωματούχοι γαλλοβρετανικών θεσμών, καθώς και μια δεκαπενταριά πολιτικοί, από τους οποίους οι πέντε είναι μέλη της κυβέρνησης.
Ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Καμίλα με μάξι φόρεμα με κάπα σε απόχρωση midnight blue από τον οίκο Dior.
Την ίδια αποχρωση επέλεξε και η Μπριζίτ Μακρόν η οποία φόρεσε ένα μάξι φόρεμα με διαφάνεια στα μανίκια και κεντημένα κρύσταλλα στην μέση στο λαιμό και στους καρπούς.
Το μενού το οποίο ήταν εμπνευσμένο από τις γεύσεις του Λουδοβίκου ΧΙV περιελάμβανε μπλε αστακό, καβούρι με αμύγδαλα και δυόσμο, κοτόπουλο μπρεζέ με καλαμπόκι και γκρατέν μανιτάρια πορτσίνι, ποικιλία γαλλικών και αγγλικών τυριών και μακαρόν με κρέμα από φρέσκα βατόμουρα και λίτσι.
Το φαγητό ανέλαβαν οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin Γάλλοι σεφ Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic και Pierre Hermé.
Βέβαια, το μενού εστάλη πρώτα στο Λονδίνο για έγκριση, αφού ο Βρετανός βασιλιάς είχε δώσει προηγουμένως μια αυστηρή λίστα με τις γαστρονομικές απαιτήσεις του, καθώς επιθυμούσε να απουσιάζουν τόσο το φουά γκρα όσο και τα σπαράγγια.
Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι υπήρχε μία επιλογή γαλλικών και αγγλικών τυριών stichelton, ένα βρετανικό μπλε τυρί παρόμοιο με το stilton που χρησιμοποιεί μη παστεριωμένο γάλα.
Κρασιά, αξίας που ξεπερνούν τις 400 λίρες το μπουκάλι.
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στη «σταθερή φιλία» του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει με ιδιαίτερη συγκίνηση τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία τίμησε τη μνήμη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.
Μιλώντας, μάλιστα, στη γαλλική γλώσσα, ο βασιλιάς είπε στον Γάλλο πρόεδρο:
«Η γενναιοδωρία του πνεύματός σας φέρνει στο μυαλό μου πως η οικογένειά μου και εγώ συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από τα αφιερώματα που έγιναν στη Γαλλία στη μητέρα μου, την εκλιπούσα βασίλισσα, η κηδεία της οποίας έγινε σαν χθες πριν από έναν χρόνο. Κύριε Πρόεδρε, μεταξύ των πολλών βαθιά συγκινητικών χειρονομιών εδώ, η έπαρση της σημαίας στο Μέγαρο Ηλυσίων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική».
Και συνέχισε λέγοντας πως: «Η πρώτη επίσημη κοινή επίσκεψη των γονιών μου ήταν στη Γαλλία το 1948, λίγο μετά το γάμο τους. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, έκαναν μεγάλη αίσθηση, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο λαμπερό Chez Carrere στη Rue Pierre Charron, με καντάδα από την Edith Piaf. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να μου άφησε ανεξίτηλη εντύπωση, ακόμη και έξι μήνες πριν γεννηθώ – το La Vie En Rose είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια μέχρι σήμερα».
Υπενθυμίζεται ότι και κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο τότε πρίγκιπας είχε μιλήσει στην ελληνική γλώσσα.
Με τη σειρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Γαλλία και Βρετανία πρόκειται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, παρά τις εντάσεις που δημιούργησε το Brexit.
«Παρά το Brexit… ξέρω, Μεγαλειότατε, ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί μέρος του μέλλοντος της ηπείρου μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να υπηρετούμε τους κοινούς μας σκοπούς», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος σε μια πρόποση, περιγράφοντας την επίσκεψη του Κάρολου ως «φόρο τιμής στο παρελθόν μας… και εγγύηση για το μέλλον».
Ακολουθώντας την παράδοση που πρώτη η Ελισάβετ ξεκίνησε, φύτεψαν και ένα δέντρο στη Βρετανική Πρεσβεία στο Παρίσι.
Η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Αγγλίας ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο, ανεβλήθη τότε λόγω των μαζικών διαδηλώσεων στη Γαλλία.