Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πώς κατάφερε να κάνει Πάσχα στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 27 χρόνια
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος μετά το αποτυχημένο αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου εναντίον της χούντας των Συνταγματαρχών, εγκαταλείπει την επόμενη κιόλας ημέρα την Ελλάδα. Πετάει από την Καβάλα για την Ρώμη και έκτοτε ζούσε ως αυτοεξόριστος.
Η επιστροφή του στην Ελλάδα δεν έγινε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ακολούθησε το δημοψήφισμα και η πρώτης του επίσκεψη στην Ελλάδα διήρκησε λίγες μόνο ώρες και μάλιστα μετά από ειδική άδεια της τότε κυβέρνησης.
Ήταν το 1981 και η άδεια δόθηκε προκειμένου να παρακολουθήσει την νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του, βασίλισσας Φρειδερίκης.
Το πρώτο Πάσχα στην Ελλάδα άργησε να έρθει πολύ. Ήταν 2003 και το βιβλίο: «Άννα-Μαρία: Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου από τις εκδόσεις Φερενίκη, περιγράφει σε ένα από τα κεφαλαία του, την επίσκεψη αυτή με κάθε λεπτομέρεια:
«Μετά την αποτυχία των ελληνικών προσπαθειών να ανατεθεί στην Αθήνα η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 1996, 100ής επετείου της Ολυμπιάδας του 1896, επετεύχθη να αναθέσει η ΔΟΕ στην Αθήνα την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος με τις διεθνείς γνωριμίες του συνέβαλε στην ελληνική επιτυχία, θα επωφεληθεί της ευκαιρίας που του παρέχει ο τίτλος του επιτίμου μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να έρθει στην Ελλάδα και να παραστεί στην διεξαγωγή των Αγώνων.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, όμως, προφανώς δεν επιθυμεί να έρχεται στην Ελλάδα επειδή και οι άλλοι του το επιτρέπουν. Θέλει να έρχεται στην Ελλάδαόποτε το θέλει ο ίδιος!
Μία ημέρα του Φεβρουαρίου του 2003 ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στον έλεγχο των διαβατηρίων στην έξοδο των επιβατών ο ελεγκτής προσγειώνεται Κωνσταντίνο, την ξαφνικά μένει έκπληκτος!
Αναγνωρίζει τέσσερεις, μη συνήθεις επιβάτες: Τον βασιλιά Κωνσταντίνο την βασίλισσα Άννα-Μαρία, τον διάδοχο Παύλο και τον πρίγκιπα Νικόλαο! Ειδοποιεί αμέσως τους ανωτέρους του προκειμένου να οδηγηθούν οι υψηλοί επιβάτες στην αίθουσα των επισήμων.
Στο αεροδρόμιο δημιουργείται μία αναταραχή. Ο Κωνσταντίνος τηλεφωνεί τότε στον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο και του ζητάει να ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές για τον σκοπό της άφιξής του στην Αθήνα.
Μία ημέρα του Φεβρουαρίου του 2003 ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στον έλεγχο των διαβατηρίων στην έξοδο των επιβατών ο ελεγκτής προσγειώνεται Κωνσταντίνο, την ξαφνικά μένει έκπληκτος!
Αναγνωρίζει τέσσερεις, μη συνήθεις επιβάτες: Τον βασιλιά Κωνσταντίνο την βασίλισσα Άννα-Μαρία, τον διάδοχο Παύλο και τον πρίγκιπα Νικόλαο! Ειδοποιεί αμέσως τους ανωτέρους του προκειμένου να οδηγηθούν οι υψηλοί επιβάτες στην αίθουσα των επισήμων.
Στο αεροδρόμιο δημιουργείται μία αναταραχή. Ο Κωνσταντίνος τηλεφωνεί τότε στον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο και του ζητάει να ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές για τον σκοπό της άφιξής του στην Αθήνα.
«Ήρθαμε για να πάμε στο Τατόι και να τελέσουμε μνημόσυνο στους τάφους των γονέων μου. Το βράδυ έχουμε κλείσει δωμάτια στο ξενοδοχείο της Κηφισιάς «Πεντελικόν». Το πρωί της επομένης ημέρας θα αναχωρήσουμε».
Το ταξίδι έχουν οργανώσει ο Κώστας Στρογγυλός και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και το πρόγραμμα τηρείται κατά γράμμα. Η βασιλική οικογένεια μεταβαίνει στο Τατ’οι. Επισκέπτεται τους τάφους του βασιλέως Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Σε ένα σημείο λίγο πιο αριστερά από τον τάφο του πατέρα του, κάτω από τη σκιά μιας άσπρης καρυδιάς Αμερικής, ο Κωνσταντίνος έχει επιλέξει το σημείο όπου επιθυμεί να είναι και ο δικός του τάφος.
Η Άννα-Μαρία και τα παιδιά δεν θέλουν να τους μιλάει γι’ αυτό το θέμα ο Κωνσταντίνος. Την επομένη το πρωί αναχωρούν όλοι για το Λονδίνο.
Το πείραμα του Κωνσταντίνου έχει επιτευχθεί. Επισκέφθηκε την Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία. Δεν ζήτησε άδεια από κανέναν και κανείς δεν τον εμπόδισε να έρθει ούτε τον ανάγκασε να φύγει.
Ουδεμία σχέση έχει η επίσκεψη αυτή με εκείνη που είχε επιχειρήσει η βασιλική οικογένεια πριν δέκα χρόνια και που μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις άφησε σε όλους.
Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι καταστάσεις αλλάζουν, τα πάθη ηρεμούν, τα πρόσωπα στην εξουσία αντικαθίστανται, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Για την Άννα-Μαρία αυτό το ταξίδι-αστραπή τής δυναμώνει σίγουρα την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορεί όχι μόνο να έρχεται συχνότερα, αλλά ακόμη και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα!
Και δεν θα απογοητευθεί! Δεν περνάει ένας μήνας από την πρώτη αυτή επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα και ένα πρωί ο Κωνσταντίνος αναγγέλλει στην οικογένεια: – Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στην πατρίδα! Είναι αλήθεια; Πώς αποφασίστηκε; Με ποιο μέσον θα ταξιδέψουν; Σε ποιο αεροδρόμιο θα προσγειωθούν; Σε ποια πόλη θα κάνουν Ανάσταση; Πού θα μείνουν; Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή. Απαντήσεις υπάρχουν. Τις ανακοινώνει ο βασιλεύς: Μαζί με 20 συμμαθητές του από τα Ανάβρυτα αποφάσισαν να γιορτάσουν με τις οικογένειἐς τους το Πάσχα στα Ιωάννινα.
Έκλεισαν, λοιπόν, ξενοδοχεία και κατάρτισαν το πρόγραμμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος που περιλαμβάνει το θρησκευτικό μέρος αφενός και τις επισκέψεις αφετέρου σε ιστορικούς τόπους της Ηπείρου.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ωραιότερο δώρο του Πάσχα για την Άννα-Μαρία, που αρχίζει να ετοιμάζει τις αποσκευές. Την Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου του 2003 ένα αεροσκάφος των Austrian Airlines που έχει ξεκινήσει από την Βιέννη προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Με αυτό έχουν ταξιδέψει ο Κωνσταντίνος, η Άννα-Μαρία, ο διάδοχος Παύλος και ο πρίγκιψ Νικόλαος.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απαντάει σύντομα στα ερωτήματα που του θέτουν οι συγκεντρωμένοι στο χώρο αφίξεων δημοσιογράφοι και επιβιβάζεται με την οικογένειά του σε αυτοκίνητο που τον περιμένει στην έξοδο. Κάθεται στη θέση του οδηγού και ξεκινάει με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Η βασιλική οικογένεια έχει κλείσει δωμάτια στο ξενοδοχείο «Epirus Palace», που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Ιωάννινα.
Στο λόμπυ του ξενοδοχείου υποδέχονται με χειροκροτήματα όσοι περιμένουν τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Ο βασιλεύς και η βασίλισσα τους χαιρετούν όλους. Ο Παύλος και ο Νικόλαος κάθονται στο μπαρ κουβεντιάζοντας με τους νεότερους. Μαζί με τους είκοσι συμμαθητές του Κωνσταντίνου από τη Σχολή των Αναβρύτων, πού έχουν έρθει στα Ιωάννινα είναι και ο καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής Παναγιώτης Ασημακόπουλος.
Για την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής η βασιλική οικογένεια επέλεξε να πάει σε ένα μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο χωριό Νεοκαισάρεια, κοντά στο ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει.
Όταν φθάνουν εκεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, η βασίλισσα και οι πρίγκιπες το εκκλησάκι έχει κατακλύσει ένα πλήθος κόσμου που έχει μάθει ότι ο βασιλεύς είναι εκεί και περιμένει την άφιξή τους. Ο Κωνσταντίνος, η Άννα-Μαρία και οι πρίγκιπες προσκυνούν τον Επιτάφιο.
Όρθιοι παρακολουθούν με ευλάβεια τις φάσεις του Θείου Δράματος μέσα στη φορτισμένη ατμόσφαιρα από τη συγκίνηση που προκαλεί η Σταύρωση και η Ταφή του Ιησού. Κατάνυξη. Συγκλονιστικό το βυζαντινό «Ω, γλυκύ μου έαρ». Μετάνοιες και προσευχές των πιστών…
Με ένα κεράκι στο χέρι ο Κωνσταντίνος, η Άννα- Μαρία και οι πρίγκιπες ακολουθούν με ευλάβεια την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του χωριού. Γίνονται ένα με το πλήθος. Κάνουν τον σταυρό τους και δοξάζουν τον Θεό…
Το βράδυ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος προσφέρει γεύμα σε εστιατόριο των Ιωαννίνων. Στην παρέα προστίθεται και η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, το πρόγραμμα προβλέπει επίσκεψη στο Καλπάκι. Στον ιστορικό αυτό τόπο δόθηκε το 1940 η μεγάλη μάχη του Αλβανικού Έπους.
Στο Καλπάκι ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος με τους Έλληνες φαντάρους συνέτριψε τους Ιταλούς που είχαν πει ότι σε τρεις ημέρες θα έμπαιναν στα Ιωάννινα!
Στο λόφο του χωριού δεσπόζει από το 1975 το Μνημείο του Μαχητή. Είναι το άγαλμα ενός στρατιώτη, που κρατάει το όπλο, έτοιμος να υπερασπισθεί τα σύνορα της πατρίδας.
Στο πεδίο όπου έγινε η μάχη υψώνεται ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός. Δεξιά και αριστερά στη βάση του σταυρού έχουν στηθεί μικροί, πανομοιότυποι μαρμάρινοι σταυροί στους τάφους των λησμονημένων πεσόντων ηρώων.
Κατά τον σύντομο χρόνο που η Άννα-Μαρία ήταν βασίλισσα είχε επισκεφθεί σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Για τους πρίγκιπες όμως, που για πρώτη φορά γνωρίζουν τη χώρα η οποία είναι πατρίδα τους, η περιήγηση στην γεωγραφία και την ιστορία της έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία.
Η συνέχεια της ιστορίας του Αλβανικού Έπους φυλάσσεται στο Μουσείο Πολέμου. Ένας αξιωματικός υπηρεσίας ξεναγεί την βασιλική οικογένεια. Στρατιωτικές στολές, όπλα της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιταλικά τυφέκια, λόγχες, μετάλλια, φωτογραφικό υλικό, έγγραφα είναι μερικά από τα κειμήλια που εκτίθενται στο Μουσείο.
Η περιήγηση στην Ήπειρο συνεχίζεται στο σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Σμόλικα γραφικό κεφαλοχώρι της Αγίας Παρασκευής. Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Σαραντάπορου, κοντά στην Κόνιτσα όπου η μνήμη της Φρειδερίκης μένει αλησμόνητη στους κατοίκους και η ιστορία της μητέρας του συγκινεί βαθειά τον Κωνσταντίνο.
Στην Αγία Παρασκευή ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η οικογένειά του συναντά τον γνωστό τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο, του οποίου θα έχουν την χαρά να ακούσουν τα τραγούδια τα επόμενα βράδια. Οι βασιλικοί επισκέπτες περνούν από τα Ζαγοροχώρια Κουκούλι, Δίλοφο και Κήπους. Σε όλη την διαδρομή θαυμάζουν το ανοιξιάτικο όργιο των πολύχρω μων αγριολούλουδων και των αρωματικών βοτάνων των βουνών.
Τελευταίος σταθμός της περιήγησης είναι η πέ τρινη μονότοξη γέφυρα του Κόκορη, η οποία έχει μήκος 24 μ. και ύψος 13 μ. Κτίστηκε το 1750 επάνω από ένα φαράγγι όπου κυλάει τα κρυστάλλινα νερά του ο ποταμός Βοϊδομάτης. Το τοπίο είναι συνάμα άγριο και μαγευτικό.
Στην μία όχθη του ποταμού υψώνεται ένας επιβλητικός απότομος βράχος σαν τόξο μεσαιωνικού καθεδρικού ναού. Ιδανικός βράχος για όσους επιχειρούν δύσκολες αναρριχήσεις.
Στη βάση του βράχου βρίσκεται μια σπηλιά που λέγεται ότι σ’ αυτήν κρυβόταν ο διαβόητος ληστής Νταβέλης.
Δίπλα στην πέτρινη γέφυρα υπάρχει μια ξύλινη γέφυρα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες της Ηπείρου όταν μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα στον Ελληνικό στρατό την εποχή του Αλβανικού Έπους.
Στην απέναντι όχθη του Βοϊδομάτη η Φύση είναι… χαμηλών τόνων! Ο Παύλος και ο Νικόλαος μαγεμένοι από την ιστορικότητα και την φυσική μοναδικότητα του χώρου θέλουν να δουν περισσότερα! Αποφασίζουν να επιδοθούν σε extreme sport!
Δεμένοι σε ένα εναέριο κάθισμα διασχίζουν το φαράγγι από ψηλά κρατώντας μια τροχαλία που κυλάει σε ένα τεντωμένο σκοινί! Συγκινήσεις που θα τους μείνουν αλησμόνητες! Για το πασχαλινό τραπέζι η βασιλική οικογένεια είναι προσκεκλημένη στο σπίτι του Παν. Ασημακόπουλου.
Συνδαιτυμόνες είναι ο Στρογγυλός με τα παιδιά του Αλίκη και Αλέξανδρο, το ζεύγος Κουκουλομμάτη, το ζεύγος Στεφάνου και ο Στέφανος Γερουλάνος. «Ήταν το ωραιότερο Πάσχα της ζωής μας», θα πρέπει να είπε χωρίς αμφιβολία η Άννα-Μαρία.»
Βρείτε το βιβλίο
«Άννα-Μαρία: Η τελευταία βασίλισσα;»
της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου
από τις εκδόσεις Φερενίκη εδώ