Βασιλιάς Παύλος: Ο πατέρας του βασιλιά Κωνσταντίνου, της βασίλισσας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης σφράγισε μια ολόκληρη εποχή της νεότερης ελληνικής Ιστορίας

Ο βασιλιάς Παύλος είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του από το φθινόπωρο του 1963 καθώς ο καρκίνος του στομάχου είχε καταβάλει την υγεία του.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1964 ανακοινώνεται στον Τύπο ότι σημειώθηκε επιδείνωση του έλκους και  ο βασιλιάς έπρεπε να χειρουργηθεί. Ταυτόχρονα ο Κωνσταντίνος ανέλαβε καθήκοντα αντιβασιλιά.

Στο Τατόι όπου ένα δωμάτιο του μετατρέπεται σε χειρουργείο καλούνται δυο Βρετανοί που εντάσσονται στην ομάδα των Ελλήνων ιατρών που πραγματοποιούν την εγχείρηση στις 21 Φεβρουαρίου, η οποία κρίνεται πετυχημένη.

Ο βασιλιάς Παύλος η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα παιδιά τους, Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη στο Τατόι την δεκαετία του 50. Πηγή: Αρχείο
Ο βασιλιάς Παύλος η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα παιδιά τους, Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη στο Τατόι την δεκαετία του 50. Πηγή: Αρχείο

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου μεταφέρεται στις 3 Μαρτίου στο Τατόι, όπως είχε γίνει και το 1915 για να σωθεί ο Κωνσταντίνος, πατέρας του Παύλου, που έπασχε από πνευμονία. 

Μετά από 3 ημέρες (στις 6 Μαρτίου 1964) ο βασιλιάς Παύλος πέθανε και η είδηση πάγωσε τους Έλληνες που πίστευαν στο θαύμα. Στον θρόνο ανεβαίνει ο διάδοχος Κωνσταντίνος 

Βασιλιάς Παύλος

Στήθηκε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού του, με την εικόνα της Παναγίας να παραμένει στο πλευρό του.

Η κηδεία του Βασιλιά Παύλου έγινε στις 12 Μαρτίου 1964 και στην Αθήνα έφτασαν πολλοί αρχηγοί κρατών και βασιλιάδες.

Βασιλιάς Παύλος
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποδέχεται τον Μακάριο για την κηδεία του βασιλιά Παύλου – Πηγή: Getty Images

Η αγάπη των Ελλήνων για τον βασιλιά Παύλο ήταν τόσο μεγάλη που από τα μεσάνυχτα της 12ης Μαρτίου είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα σημεία όπου θα περνούσε η νεκρική πομπή. 

Βασιλιάς Παύλος
Βασιλιάς Παύλος
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η βασίλισσα Φρειδερίκη στην κηδεία του βασιλιά Παύλου – Πηγή: Getty Images

Η νεκρική πομπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής διήρκησε μια ώρα από την Μητρόπολη μέχρι το Χίλτον και από εκεί μέχρι το Τατόι ακόμη δύο ώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ