Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ίσως η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο και η πιο φωτογραφημένη: Αν και βρίσκεται στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και εβδομήντα χρόνια, η προσωπικότητα της εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τις απόψεις, τις σκέψεις, ή τους φόβους πίσω από αυτά που συμβολίζει ο ρόλος της.

Eδώ και λίγες ώρες υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την υγεία της, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. «Έπειτα από μία περαιτέρω αξιολόγηση της βασίλισσας Ελισάβετ το πρωί της Πέμπτης, οι ιατροί της ανησύχησαν για την υγεία της και συνέστησαν στενή ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα βρίσκεται στο Balmoral», αναφέρει η ανακοίνωση.

Βασίλισσα
Η βασιλική οικογένεια στο μπαλκόνι των ανακτόρων για το Trooping the colour. Σύμφωνα με την Τίνα Μπράουν, οι μεγάλοι εορτασμοί για το πλατινένιο ιωβηλαίο ήταν  «η ευκαιρία μας να πούμε αντίο» στη βασίλισσα.

Έπειτα από τον θάνατο της βασίλισσας οι διάδοχοι της δεν θα είναι σε θέση να αναπαράγουν αυτή την αίσθηση «ιερού» μυστηρίου, όπως υποστηρίζει σε νέες της δηλώσεις η Τίνα Μπράουν αλλοτινή διευθύντρια του Vanity Fair και παντοτινή ειδήμων του βασιλικού ρεπορτάζ, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «The Palace Papers». Όπως εξηγεί η Μπράουν η δημόσια εικόνα της βασίλισσας διαμορφώθηκε σε μια εποχή όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είχαν ούτε κατά διάνοια την σημερινή τους παντοδυναμία και συνεχή παρουσία.  

Όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952 το βασιλικό ρεπορτάζ αντιμετώπιζε τα θέματα του με σέβας και διακριτικότητα και το κοινό δεν είχε καμία απαίτηση να γνωρίζει τα μυστικά της ιδιωτικής ζωής της βασιλικής οικογένειας, ή έστω να τα βλέπει τυπωμένα.

Πέρα από τα ετήσια Χριστουγεννιάτικα μηνύματα, κανείς δεν περίμενε από τη βασίλισσα να δώσει συνεντεύξεις ή να τοποθετηθεί για καίρια ζητήματα, ούτε οι ρεπόρτερ ακολουθούσαν το κάθε της βήμα, εκτός και αν αυτό ήταν σε συνεννόηση με τα ανάκτορα.

Το εμβληματικό «μυστήριο» που χαρακτηρίζει την βασίλισσα δεν μπορεί να συνεχισθεί από τους διαδόχους της. Σύμφωνα με την Τίνα Μπράουν ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ καλούνται να είναι πολύ πιο επικοινωνιακοί από ό,τι η βασίλισσα, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αλλάξει δραματικά.

 

βασίλισσα
Iούνιος 1953: Η Ελισάβετ στέφεται βασίλισσα στο Westminster Abbey.

” Έγινε βασίλισσα σε μια εποχή σεβασμού. Μπόρεσε να καλλιεργήσει αυτή την αίσθηση μυστηρίου με το να μην μιλά ποτέ, κάτι που απαιτεί τεράστια πειθαρχία αλλά και εξυπνάδα. Το ότι δεν έδινε συνεντεύξεις ήταν ιδιοφυές, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο τώρα.”

Ερωτηθείσα από τον ιστορικό Simon Schama για το αν η μοναρχία μπορεί να εκφέρει απόψεις για καίρια ζητήματα τόσο έντονες όσο αυτές του πρίγκιπα Καρόλου για το περιβάλλον, οι οποίες παλιότερα οδήγησαν συντηρητικές εφημερίδες όπως η Daily Mail να του επιτεθούν, η Μπράουν απάντησε: “Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνα ερώτηση.

“Νομίζω ότι η απάντηση είναι ότι εφ’ όσον ο Κάρολος δεν δώσει κάποια μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ας το παραδεχτούμε όμως, κάθε φορά που κάποιος από την βασιλική οικογένεια δίνει μια μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη είναι εξαιρετικά  άβολο.”

Η αλήθεια είναι πως το παράδειγμα της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρίγκιπα Άντριου σχετικά με το σκάνδαλο Έπστιν, όσο και αυτό της συνέντευξης του Χάρι και της Μέγκαν στην Όπρα, – την οποία η Μπράουν χαρακτήρισε καταστροφική- την επιβεβαιώνουν πλήρως.

Η Τίνα Μπράουν σημείωσε επίσης πως οι μεγάλοι εορτασμοί για το πλατινένιο ιωβηλαίο ήταν  «η ευκαιρία μας να πούμε αντίο» στη βασίλισσα. Η συγγραφέας ωστόσο είναι αισιόδοξη πως ο πρίγκιπας Κάρολος θα αψηφήσει τις χαμηλές προσδοκίες ως διάδοχός της, και θα εκπλήξει πολλούς που τόσα χρόνια τον υποτιμούν.

Αν και έχει τρακ για το ρόλο που θα αναλάβει, θα είναι ένας πολύ επιτυχημένος μεταβατικός μονάρχης», καθώς τα περιβαλλοντολογικά και οικολογικά του ενδιαφέροντα συμβαδίζουν πολύ με τις τρέχουσες προτεραιότητες της κοινωνίας.

Ωστόσο η Μπράουν πρόσθεσε ότι η βασιλεία του Καρόλου “δεν θα χαρακτηρίζεται από κάτι παρόμοιο με το μυστικισμό της εποχής της Ελισάβετ” και προειδοποίησε ότι αν και η μοναρχία παραμένει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής θεσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα επιβιώσει αν ένας από τους μελλοντικούς μονάρχες της αποδειχθεί μη ικανός για τον ρόλο. “Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό όπως στο παρελθόν”, ανέφερε.

Photo: Getty Images

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ