Η πιο ρομαντικη σελίδα στο συναρπαστικό μυθιστόρημα που υπήρξε η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν φυσικά ο έρωτας της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον οποίο αγάπησε ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειας της επιβάλλοντας την επιλογή της
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934, στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ. Mέχρι το 1939 η Λίλιμπετ, όπως φώναζαν χαϊδευτικά την πριγκίπισσα οι γονείς της, ήταν τρελά ερωτευμένη με το νεαρό Έλληνα πρίγκιπα. Ο Φίλιππος ήταν ψηλός, ξανθός και αθλητικός και η Ελισάβετ τον αποκαλούσε Βίκινγκ.
Οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, τα εμπόδια στη σχέση τους ωστόσο ήταν αρκετά. Ο Φίλιππος ήταν χριστιανός ορθόδοξος και προερχόταν από μια διαλυμένη οικογένεια. Ο πατέρας του παραλίγο να εκτελεστεί από την ελληνική κυβέρνηση, η μητέρα του είχε περάσει χρόνια σε ψυχιατρεία και πλέον κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια, ενώ η βασιλική οικογένεια στην οποία ανήκε ήταν στην εξορία.
instagram: The royal family
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι τρεις αδελφές του είχαν παντρευτεί Γερμανούς πρίγκιπες που συνεργάστηκαν με τους ναζί. Οι γονείς της Ελισάβετ επίσης δεν βιάζονταν καθόλου να την αποκαταστήσουν. Ο θείος του Φίλιππου, όμως, λόρδος Μαουντμπάτεν, με μεγάλους δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, είχε πάρει υπό την προστασία του τον ανιψιό του. Είχε βάλει στόχο να τον κάνει σύζυγο της μελλοντικής βασίλισσας, προσβλέποντας μάλιστα στη μετονομασία του οίκου Ουίνδσορ σε οίκο Μαουντμπάτεν. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι για την Ελισάβετ ο Φίλιππος ήταν ο ένας και μοναδικός.
Ο βασιλιάς Γεώργιος, γνωρίζοντας πόσο δύσκολος θα ήταν ο ρόλος της βασίλισσας που θα αναλάμβανε στο μέλλον, ήθελε τουλάχιστον να της επιτρέψει να διαλέξει για σύντροφο εκείνον που αγαπούσε. Έτσι, στο τέλος, ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους ελληνικούς και τους δανικούς τίτλους του. Ασπάστηκε τον αγγλικανισμό και στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας for better or for worse.
Ο βασιλικός γάμος, ο πρώτος μετά τον πόλεμο, σήμανε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Αγγλία. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να δουν την πριγκίπισσα να φτάνει στο αβαείο του Ουέστμινστερ με τη χρυσοποίκιλτη Irish State Coach συνοδευόμενη από το βασιλιά Γεώργιο.
Για τη δημιουργία του νυφικού της Ελισάβετ, κεντημένου με μοτίβα κρίνων και ανθών πορτοκαλιάς, που σχεδίασε ο Νόρμαν Χάρτνελ, στάλθηκαν κουπόνια από όλη τη χώρα καθώς η Βρετανία ήταν ακόμη σε καθεστώς λιτότητας, ενώ η πριγκίπισσα επιμελήθηκε η ίδια το μακιγιάζ της.
Το πρωί του μυστηρίου και λίγο πριν η μέλλουσα νύφη αναχωρήσει για την εκκλησία, η τιάρα που φορούσε έσπασε. Ευτυχώς, ο βασιλικός κοσμηματοπώλης επαγρυπνούσε και, ενώ η Ελισάβετ αγωνιούσε και η μητέρα της προσπαθούσε να την καθησυχάσει, κατάφερε να την επιδιορθώσει έγκαιρα. Η τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε κοινό που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο και δέχθηκε 10.000 συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.
Μετά το γάμο τους, πέρασαν μερικά χρόνια στη Μάλτα λόγω των υποχρεώσεων του Φίλιππου με το Πολεμικό Ναυτικό.
Εκείνα τα χρόνια ήταν ίσως τα πιο ξένοιαστα. Έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Γεωργίου και την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο, η σκιά του στέμματος έπεσε στην προσωπική ζωή του ζευγαριού. Ο ιστορικός δρ Πιρς Μπρέντον παρουσιάζει τον Φίλιππο στα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου του ως έναν bon vivant. Διασκέδαζε συχνά με χορεύτριες και αλκοόλ σε ιδιωτικά κλαμπ του Σόχο συντροφιά με αστέρες όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν.
«Η βασίλισσα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από αυτό, ειδικά όταν ο πρίγκιπας επέστρεφε μυρίζοντας πόρτο», αναφέρει. Υπήρξε όντως μια εποχή κρίσης στη σχέση της Ελισάβετ και του Φίλιππου. Για κάποιους, εντοπίζεται στη δεκαετία που χωρίζει τις γεννήσεις των δύο πρώτων παιδιών του ζεύγους και των δύο γιων που ακολούθησαν. Ο ίδιος ο πρίγκιπας είχε πει χαριτολογώντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι εκτός ορίων.
Από την εποχή του γάμου του και για το υπόλοιπο της ζωής του, συνοδευόταν διαρκώς από έναν αστυνομικό. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη του να έχει κοντά του όμορφες νέες γυναίκες δεν κρυβόταν – ακόμα κι αν οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν αθώες.
Το 1997, με αφορμή τη χρυσή επέτειο του γάμου τους, η βασίλισσα είχε μιλήσει με ιδιαίτερα φορτισμένα λόγια για το σύζυγό της εξηγώντας ότι όλα αυτά τα χρόνια ο πρίγκιπας ήταν η δύναμη αλλά και το καταφύγιό της. Ο ίδιος ο Φίλιππος είχε εκμυστηρευτεί κατά καιρούς ότι ο μόνος του στόχος ήταν να μην απογοητεύσει ποτέ τη σύζυγό του.
Παρά τις φήμες, τα σκάνδαλα και τις δυσκολίες, ο Φίλιππος και η Ελισάβετ προφανώς είχαν καταφέρει να βρουν τη μαγική συνταγή: όχι μόνο εξομάλυναν τις όποιες διαφορές και προβλήματα που είχαν όλες τις δεκαετίες που συμπορεύονταν, αλλά παρέμειναν και οι καλύτεροι σύμμαχοι και σύντροφοι. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα. Ένα αυτοκινητικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη εκείνος και μια σειρά προβλημάτων υγείας ευθύνονταν για την απόσυρσή του από κάθε βασιλικό καθήκον, ενώ την ίδια στιγμή τα σκάνδαλα του δευτερότοκου γιου τους, πρίγκιπα Άντριου, και η εμπλοκή του στην υπόθεση Έπσταϊν, καθώς και το διαβόητο Megxit έφεραν σύννεφα στη ζωή τους.
Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας του lockdown, το ζευγάρι είχε την ευκαιρία να περάσει μαζί περισσότερο χρόνο από ποτέ σε μια πολύ πιο ήσυχη καθημερινότητα απ’ ό,τι είχε συνηθίσει. Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου 2021, εν μέσω κορονοϊού, στερώντας από τη βασίλισσα τον πολυτιμότερο σύμμαχό της, με τη συγκυρία να την αναγκάζει να τον αποχαιρετά απομονωμένη για λόγους προστασίας στην κηδεία του. Έμελλε να τον ακολουθήσει δεκαέξι μήνες αργότερα…
Διαβάστε περισσότερα στο συλλεκτικό Hello! που κυκλοφόρησε με 130 σελίδες αφιέρωμα στη βασίλισσα Ελισάβετ