Η μοναδική επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ελλάδα, αν και ανεπίσημη πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα με θερμότατη υποδοχή από τους κατοίκους της Αθήνας. Η επίσκεψη ωστόσο πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια πριν την άνοδο της στο θρόνο, έτσι τεχνικά θεωρείται πως η Ελισάβετ δεν είχε επισκεφθεί την χώρα ως ηγεμόνας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη μακρά βασιλεία της είχε επισκεφθεί περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου. Ήταν ο πρώτος ηγεμόνας του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέφθηκε την Κίνα και την Ρωσία και τα ταξίδια της την έχουν φέρει ως το Νεπάλ και τη Χιλή, τη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία όχι όμως και στην Ελλάδα.

Ελισάβετ και Φίλιππος στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Ελισάβετ και Φίλιππος στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τον Δεκέμβριο του 1950.

Το γεγονός αναφέρεται συχνά στον Τύπο, ειδικά καθώς ο σύζυγος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππoς ήταν γόνος της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Πράγματι, η Ελισάβετ δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ως βασίλισσα. Ο συγγραφέας και βασιλικός βιογράφος Hugo Vickers, έχει αναφέρει πως ένας από τους λόγους είναι η περίπλοκη σχέση του πρίγκιπα Φιλίππου με την Ελλάδα: ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, παραλίγο να καταδικαστεί σε θάνατο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή από τον Ελληνικό Στρατό, σώθηκε από το εκτελεστικό απόσπασμα χάρη σε Βρετανική παρέμβαση και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην εξορία. Ο ίδιος ο Φίλιππος φυγαδεύτηκε από τη χώρα μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια…

Τα αισθήματα του για την χώρα στην οποία γεννήθηκε, είναι πάντα αμφίσημα.

Παρ όλα αυτά ο Φίλιππος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τη δεκαετία του 60 όταν ζούσε ακόμη στη χώρα η μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη.

Ένας άλλος λόγος που εμπόδιζε μια επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας στη χώρα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ, ήταν το Κυπριακό ζήτημα. Ένας τρίτος λόγος εικάζεται ότι είναι η κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και η εξορία του αγαπημένου της ανιψιού Κωνσταντίνου. Ίσως ο σημαντικότερος λόγος, το γεγονός ότι δεν έχει προσκληθεί επίσημα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βασίλισσα Ελισάβετ Ακρόπολη

H Ελισάβετ και ο Φίλιππος στην Ακρόπολη μαζί με τους βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη, τον μικρό διάδοχο Κωνσταντίνο, τις πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη και τους Γεώργιο Γουλιέλμο και Σοφία του Ανόβερου. Η σπάνια φωτογραφία είναι από το βιβλίο “La Reina Sofia: Imagenes para 70 anos de vida”

Στην πραγματικότητα  η Ελισάβετ και ο Φίλιππος έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και έχουν γίνει δεκτοί με θερμότητα, απλά αυτό συνέβη το 1950, δυο χρόνια πριν την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο και η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη.

Εκείνη την εποχή, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος ζούσαν στη Μάλτα, λόγω των υποχρεώσεων του Φιλίππου ως υψηλόβαθμου αξιωματούχος του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ελισάβετ

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το πριγκιπικό, τότε, ζεύγος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1950. Κατέφθασαν ακτοπλοϊκώς και είχαν γίνει δεκτοί από το βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη και είχαν επισκεφθεί τη Βουλή των Ελλήνων, την πλατεία Συντάγματος –όπου κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη– και την Ακρόπολη.

Στην Ακρόπολη έχει τραβηχτεί και η φωτογραφία που απεικονίζει την Ελισάβετ σε ελληνικό έδαφος, με την εμβληματική μορφή του Παρθενώνα πίσω της. Το ζευγάρι κατά την επίσκεψή του φιλοξενήθηκε στα ανάκτορα του Τατοΐου. Τη δεύτερη μέρα της παραμονής τους στην Ελλάδα επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στο λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια.

Δείτε το βίντεο με τα σπάνια πλάνα από την επίσκεψη:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο νεαρό ζευγάρι. Ο συγκεκριμένος ναός έχει ανεγερθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ και αφιερώθηκε από τις τοπικές αρχές της Νίκαιας στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου ­και στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Αν και η Ελισάβετ δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα, όσο η μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη παρέμενε στη χώρα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60 οπότε και μετακόμισε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο Φίλιππος την επισκεπτόταν τακτικά. Το 1964 μάλιστα τον συνόδευσαν στην επίσκεψη τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του πρίγκιπας Κάρολος και πριγκίπισσα Άννα. Τα αμφίσημα συναισθήματα του Φιλίππου για την Ελλάδα δεν τα κληρονόμησε ο βασιλιάς Κάρολος, που έχει ιδιαίτερη αγάπη για την πατρογονική γη του πατέρα του αποδεδειγμένη από τις συχνές επισκέψεις του στη χώρα, επίσημες και ανεπίσημες, τους δεσμούς φιλίας με Έλληνες, αλλά και από το μεγάλο ενδιαφέρον του για την Ορθοδοξία.

Διαβάστε επίσης

Πριγκίπισσα Diana: H επίσκεψη στην Ελλάδα που ράγισε καρδιές | Hello Magazine

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η Ελληνική του ιστορία | Hello Magazine

“Πριγκίπισσες στη δίνη του Πολέμου’’: Oι περιπέτειες της βασιλικής οικογένειας στα χρόνια της Κατοχής σε ένα βιβλίο | Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ