Βασίλισσα Φρειδερίκη: Η γνωριμία και ο έρωτας με τον Παύλο και η άδεια που έδωσε το αγγλικό στέμμα για τον γάμο!
Η βασίλισσα Φρειδερίκη υπήρξε βασίλισσα της Ελλάδας από το 1947 έως το 1964, σύζυγος του βασιλιά Παύλου Α’.
Γεννημένη σε μια αριστοκρατική οικογένεια της Γερμανίας, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Παύλο το 1938 και έζησε στην Ελλάδα ως πριγκίπισσα έως το 1941, οπότε και διέφυγε με την βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946 και έγινε βασίλισσα μετά την άνοδο του συζύγου της στον θρόνο το 1947. Η βασιλεία της σημαδεύτηκε από πολιτική αστάθεια, κοινωνικές αναταραχές και τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η βασίλισσα Φρειδερίκη κατηγορήθηκε για ανάμειξη στην πολιτική, για αυταρχικές τάσεις και για σπατάλη δημοσίων χρημάτων.
Παρά τις επικρίσεις, η βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν επίσης γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, την ίδρυση παιδικών χωριών και την υποστήριξη των τεχνών.
Μετά το πραξικόπημα του 1967 και την κατάργηση της μοναρχίας, η βασίλισσα Φρειδερίκη ακολούθησε τον γιο της, βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, στην εξορία. Έζησε στην Ιταλία μέχρι το θάνατό της το 1981 και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου
Η βασίλισσα Φρειδερίκη παραμένει μια αμφιλεγόμενη μορφή της ελληνικής ιστορίας.
Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου «Φρειδερίκη: Η αμφιλεγόμενη βασίλισσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη, μεταφέρει άγνωστες λεπτομέρειες από την θυελλώδη ζωή της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Στο απόσπασμα που παραθέτουμε παρακάτω εκτός από το άγνωστο προγαμιαίο συμβόλαιο που υπέγραψε πριν τον γάμο της με τον Παύλο αναφέρονται λεπτομέρειες που ελάχιστοι γνωρίζουν
«Στις 29 Νοεμβρίου 1934 το Λονδίνο έχει συγκεντρώσει όλους τους γαλαζοαίματους των ευρωπαϊκών βασιλείων για να συμμετάσχουν σε ένα ευτυχές γεγονός της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο τέταρτος γιος του βασιλέως Γεωργίου Ε΄, ο πρίγκιπας Γεώργιος Εδουάρδος Αλέξανδρος Εδμόνδος του Κεντ, περισσότερο γνωστός ως Τζώρτζη, θα τελέσει τους γάμους του με μια ελληνίδα πριγκίπισσα, τη θυγατέρα του πρίγκιπα Νικολάου της Ελλάδας και της μεγάλης δούκισσας της Ρωσίας Ελένης, την 28χρονη Μαρίνα.
Το ειδύλλιο του Τζώρτζη και της Μαρίνας έχει αρχίσει πριν από δύο χρόνια. (…) Η νύφη είναι πάμπτωχη. Η οικογένειά της ζει χάρη στη γενναιοδωρία φίλων.
Από το 1923, που καταλύθηκε η βασιλεία στην Ελλάδα, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ζουν σχεδόν ως πρόσφυγες στην εξορία, όπου έχει βρει τον θάνατο ο έκπτωτος βασιλεύς Κωνσταντίνος.
Παρά τα μειονεκτικά αυτά στοιχεία και των δύο πλευρών, ωστόσο, ο Τζώρτζη και η Μαρίνα αποτελούν κατά γενική ομολογία ένα ταιριαστό ερωτευμένο ζευγάρι, και είναι πανευτυχείς που έχει φθάσει η ώρα του γάμου τους.
Το μυστήριο τελείται με κάθε μεγαλοπρέπεια στο αββαείο του Ουέστμινστερ, παρουσία όλων των μελών και συγγενών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας και αρκετών μελών της οικογένειας της νύφης, η οποία κερδίζει τον θαυμασμό με την ομορφιά της και το αριστοκρατικό της παράστημα.
Το νυφικό της Μαρίνας, δημιουργία του οίκου υψηλής ραπτικής Edward Molyneux, είναι από λευκό και ασημένιο ύφασμα μπροκάρ. Το έχουν κεντήσει κατ’ εντολή της Μαρίνας ρώσοι μετανάστες, οι οποίοι έχουν φύγει από τη Ρωσία μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Μεταξύ των παρανύμφων της Μαρίνας είναι οι ελληνίδες πριγκίπισσες Ειρήνη και Αικατερίνη, η πριγκίπισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας, καθώς και η εξόριστη εξαδέλφη της νύφης, η μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Κύρα Κυριλόβνα.
Οι στενοί συγγενείς του ζεύγους παρακολουθούν το μυστήριο από κοντά. Για τους πιο μακρινούς συγγενείς και τους λιγότερο επίσημους προσκεκλημένους έχουν τοποθετηθεί υπερυψωμένα και θίσματα στις πτέρυγες του αββαείου.
Εκεί βρίσκεται και η Φρειδερίκη, που την συνοδεύει ο μεγάλος αδελφός της Ερνέστος-Αύγουστος Δ΄, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Από το σημείο όπου κάθονται έχουν πανοραμική θέα των προσκεκλημένων και σχολιάζουν χαμηλόφωνα πρόσωπα και εμφανίσεις της υψηλής αυτής αριστοκρατίας.
(…) Η Φρειδερίκη κάτι ξέρει για το συνοικέσιο που σχεδιάζουν ο πατέρας της με τον βασιλέα Γεώργιο Ε΄ προκειμένου ο διάδοχος του θρόνου Εδουάρδος να παντρευτεί την Φρειδερίκη!
Ένας παρόμοιος γάμος μεταξύ ενός άγγλου πρίγκιπα και μιας γερμανίδας απογόνου της ιστορικής οικογένειας του Ανοβέρου θα ενισχύσει τις σχέσεις Αγγλίας-Γερμανίας.
Ο Γεώργιος Ε΄ δεν ενοχλείται από το ναζιστικό καθεστώς και κρίνει ότι με σύμμαχο τον Χίτλερ θα ηττηθεί κατά κράτος η κομμουνιστική Ρωσία του Στάλιν, τον οποίο θεωρεί εχθρό της Ευρώπης.
Η Φρειδερίκη μπορεί να ονειρεύεται ότι ίσως μια ημέρα γίνει βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά για την ώρα ασχολείται με τον γάμο και τους καλεσμένους στο μυστήριο.
Στρέφει τώρα τα βλέμμα της στο ζεύγος του γαμπρού και της νύφης. Στον στενά κύκλο των συγγενών διακρίνει έναν ψηλό, κομψό και ωραίο νέο.
-Ξέρεις ποιος είναι αυτός;
– Τον έχω γνωρίσει. Είναι ο Παύλος της Ελλάδας, πρίγκιπας πρώτος εξάδελφος της νύφης
-Καλά το φαντάστηκα! Αυτός δεν είχε έρθει μια φορά στο Blankenburg και δεν ήθελε να παίξει μαζί μας επειδή έλεγε ότι είμαστε μικροί;
-Ναι, αυτός είναι.
Οι δρόμοι της Φρειδερίκης και του Παύλου συναντώνται λοιπόν για δεύτερη φορά στον γάμο της Μαρίνας με τον Εδουάρδο του Κεντ. Ο Παύλος βέβαια δεν είναι ξένος για τη Φρειδερίκη. Τους συνδέουν στενοί οικογενειακοί δεσμοί. Ο Παύλος είναι συγχρόνως θείος της Φρειδερίκης από την πλευρά της μητέρας της και δεύτερος εξάδελφος της από την πλευρά του πατέρα της!
Η ανάλυση αυτής της συγγένειας μοιάζει με παζλ. Συγκεκριμένα, η μητέρα της Φρειδερίκης Βικτωρία-Λουίζα είναι η θυγατέρα του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, του οποίου η αδελφή Σοφία είναι σύζυγος του βασιλέως Κωνσταντίνου της Ελλάδος.
Άρα ο πρίγκιπας Παύλος είναι γιος της Σοφίας, ανιψιός του Κάιζερ, πρώτος εξάδελφος της μητέρας της Φρειδερίκης, Βικτωρίας-Λουίζας, επομένως και θείος της κόρης της.
Ο πατέρας του πατέρα της Φρειδερίκης, όμως, ο Ερνέστος- Αύγουστος Β΄, είχε σύζυγο την πριγκίπισσα της Δανίας Θύρα, η οποία ήταν αδελφή του βασιλέως της Ελλάδος Γεωργίου Α΄.
Άρα ο γιος του Γεωργίου Α΄, ο βασιλεύς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Α΄ και πατέρας του πρίγκιπα Παύλου, ήταν πρώτος εξάδελφος του πατέρα της Φρειδερίκης. Επομένως ο γιος του Κωνσταντίνου Α΄, ο Παύλος, είναι δεύτερος εξάδελφος της Φρειδερίκης.
Εάν τώρα αναζητηθούν περαιτέρω συγγένειες με τη βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας και άλλους βασιλικούς Οίκους, οι δεσμοί αίματος της Φρειδερίκης και του Παύλου θα διαπιστωθεί ότι είναι ακόμη περισσότερο πολύπλοκοι! Παρόμοιες συγγένειες είναι όμως συνήθεις στις βασιλικές οικογένειες.
Μπορεί βέβαια ο πρίγκιπας Παύλος, 33 ετών, να είναι κομψός και ωραίος, αλλά δεν αποτελεί και την καλύτερη περίπτωση του ιδανικού συζύγου για μια κόρη της αριστοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα εάν φέρει τόσο βαρείς τίτλους ευγενείας όσο η 17χρονη Φρειδερίκη, που προμάμμη της ήταν η βασίλισσα Βικτωρία!
Ο Παύλος είναι πάμπτωχος. Εξόριστος από το 1923 για δεύτερη φορά μαζί με όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, έχει εγκατασταθεί στο Λονδίνο και εργάζεται με το ψευδώνυμο Πωλ Μπεκ ως μηχανικός στο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Armstrong Whitworth στο Κόβεντρυ.
Μέρος από τα χρήματα που κερδίζει τα διαθέτει για τη συντήρηση μελών της οικογένειάς του, που είναι διεσπαρμένη σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
Προφανώς ούτε την παραμικρότερη σκέψη κάνει η Φρειδερίκη για το ενδεχόμενο ενός γάμου με τον άφραγκο αυτό νεαρό, που ούτε η πατρίδα έχει μέλλον.
Για τρίτη φορά ο Παύλος και η Φρειδερίκη συναντώνται το 1935 στη Φλωρεντία. Σε αυτή την πόλη και στην Αμερικανική Σχολή που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών, συμπληρώνει μετά το αγγλικό σχολείο η νεαρή τις σπουδές της στον τομέα των πολιτικοκοινωνικών επιστημών.
Μετά τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, η Φρειδερίκη γνωρίζει τη δεύτερη χώρα με δικτατορικό καθεστώς, τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, της οποίας μάλιστα ο στρατός έχει εισβάλει, το 1935, στην Αιθιοπία και την έχει προσαρτήσει στο ιταλικό στέμμα.
Λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Κοινωνία των Εθνών στην Ιταλία εξαιτίας της επεμβάσεώς της στην Αιθιοπία, ο Μουσολίνι έχει ζητήσει από τον λαό να προσφέρει στην πατρίδα τα χρυσά και κοσμήματα και νομίσματα που έχει στην κατοχή του, ώστε να αντιμετωπίσει το κράτος τις ανάγκες του.
Στους δρόμους έχουν στηθεί στρατιωτικά κράνη, μέσα στα οποία οι πολίτες ρίχνουν μέχρι και τις βέρες του γάμου τους! Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει η Φρειδερίκη μόλις φθάνει στη Φλωρεντία.
Η σχολή όπου φοιτά η Φρειδερίκη βρίσκεται κοντά στη βίλα Σπάρτα στο Φιεζόλε της Φλωρεντίας, όπου διαμένουν οι αδελφές του Παύλου Ελένη, Ειρήνη και Αικατερίνη, δεύτερες εξαδέλφες και θείες συγχρόνως της Φρειδερίκης, η οποία τις επισκέπτεται συχνά.
Όταν πάει για να δει τις αδελφές του, ο Παύλος βρίσκει ευχάριστη την παρέα με τη νεαρή εξαδέλφη του. Της προτείνει μάλιστα να περιηγηθούν την πόλη με το αυτοκίνητό του, πρόταση που δέχεται με πολλή χαρά η νέα. Στα 18 της χρόνια η Φρειδερίκη είναι σε ηλικία που κάθε κοπέλα έχει αρχίσει να σκέπτεται τον γάμο.
Ήδη οι δικοί της εξετάζουν περιπτώσεις υποψηφίων μελλοντικών γαμπρών γι’ αυτήν στους Οίκους γαλαζοαίματων της Ευρώπης. Στην αναζήτηση αυτή προτείνουν τη Φρειδερίκη και στον πρίγκιπα Πέτρο, γιο του πρίγκιπα Γεωργίου, δευτερότοκου γιου του βασιλέως Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της Μαρίας Βοναπάρτη.
Ο πρίγκιπας Πέτρος, ανήσυχο πνεύμα, με φιλελεύθερες ιδέες, λάτρης της περιπέτειας, δεν είναι όμως ο κατάλληλος τύπος για συνοικέσια! Επιπλέον δεν φαίνεται να του αρέσει η εγγονή του Κάιζερ.
Απορρίπτει την πρόταση ενός γάμου «με τη μικρή πριγκίπισσα με τα χοντρά πόδια», όπως την περιγράψει στις αφηγήσεις του σε φίλους!!
Η απόρριψη αυτή είναι φυσικό να ενοχλήσει τη Φρειδερίκη και να αποτελέσει την αρχή για ένα μίσος μιας ολόκληρης ζωής. Τον Νοέμβριο του 1935 η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας επιστρέφει στη χώρα και ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄ επανακτά τον θρόνο.
Ο Παύλος δεν είναι πλέον ο περιπλανώμενος σε ξένες πατρίδες «πρόσφυγας» που εργάζεται για να εξασφαλίσει τα προς το ζει. Ο Παύλος είναι αδελφός του βασιλέως Γεωργίου Β΄ με πιθανότητες να τον διαδεχθεί, αφού ο Γεώργιος δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Έστω και αν η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, ο Παύλος είναι ένας περιζήτητος γαμπρός και δεν είναι λίγες οι οικογένειας των εστεμμένων της Ευρώπης που θα τον ήθελαν για σύζυγο των θυγατέρων τους.
(…)
Το ενδιαφέρον του Παύλου επικεντρώνεται στη Φρειδερίκη. Οι επισκέψεις του στη βίλα Σπάρτα γίνονται όλο και συχνότερες. Χωρίς να εκφράσει κάπως πιο συγκεκριμένα τα αισθήματά του στη νέα και χωρίς να της αποκαλύψει το διάβημά του, ο Παύλος βολιδοσκοπεί τον πατέρα της.
Στέλνει στον Ερνέστο-Αύγουστο Γ΄ μια επιστολή, με την οποία τον ρωτά εάν συμφωνεί για ένα γάμο με τη Φρειδερίκη. Η απάντηση που παίρνει είναι ότι η Φρειδερίκη είναι ακόμη μικρή και ο πατέρας της ενδιαφέρεται να τελειώσει πρώτα τις σπουδές της. Υπεκφυγή;
Ο Ερνέστος-Αύγουστος Γ΄ ελπίζει άραγε ακόμη στο αγγλικό συνοικέσιο; Ο Παύλος θα πρέπει να κάνει υπομονή. Η Φρειδερίκη όμως έχει αρχίσει να βρίσκει λίαν ενδιαφέρουσες τις συναντήσεις με τον Παύλο.
Κολακεύεται ιδιαίτερα από τον θαυμασμό του γι’ αυτήν που διαβάζει στο βλέμμα του και συγκινείται από τη λεπτότητα και την ευγένειά του.
Σιγά-σιγά ερωτεύεται τον Παύλο με την καρδιά και με το μυαλό της. Ήδη επιλέγει να τον αποκαλεί με το δικό της ιδιαίτερο όνομα που του δίνει: Πάλο.
Όταν επιστρέφει στην οικογένειά της, που βρίσκεται στο Gmunden της Αυστρίας, καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς αισθάνεται γι’ αυτήν ο Πάλο.
-Έχω μια ιδέα, λέει η Φρειδερίκη στον πατέρα της. Προτείνω να καλέσουμε τον εξάδελφό μας, τον πρίγκιπα Παύλο, να περάσει μερικές ημέρες μαζί μας.
-Θα δούμε, άφησε να το σκεφθώ, απαντάει ο άρχοντας του Blankenburg, κάνοντας δήθεν τον αδιάφορο, ενώ μαντεύει το μυστικό της κόρης του.
Ο Παύλος προσκαλείται λοιπόν στον πύργο και το ειδύλλιο αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται, καθώς οι δύο ερωτευμένοι κάνουν μαζί πολύωρους περιπάτους ή πηγαίνουν ιππασία, ενώ συζητούν ώρες ολόκληρες και για διάφορα θέματα. Σε έναν από τους περιπάτους ο Παύλος αιφνιδιάζει τη Φρειδερίκη:
-Θα ήθελες να γίνεις γυναίκα μου;
-Ναι, του απαντάει συγκινημένη.
Ο Παύλος βγάζει ένα κουτί από την τσέπη του, που περιέχει ένα βραχιόλι με ζαφείρια και το φοράει στο χέρι της Φρειδερίκης Έτσι τελούν τους ιδιαίτερα δικούς τους αρραβώνες, μόνοι οι δυο τους μέσα στο ρομαντικό σκηνικό του δάσους, της πηγής, των αγριολούλουδων και των πουλιών
Όταν επιστρέφουν στον πύργο, αναγγέλλουν τους αρραβώνες τους στην οικογένεια η οποία δεν αιφνιδιάζεται και τόσο, επειδή είχαν όλοι προσέξει τα βλέμματα που αντάλλασσαν οι δύο ερωτευμένοι.
Λαμβάνεται πάντως η απόφαση να μη γίνει ακόμη η επίσημη αναγγελία των αρραβώνων.
Το 1936 είναι το έτος της διεξαγωγής της 11ης Ολυμπιάδας, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στο Βερολίνο.
Ο Αδόλφος Χίτλερ εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να κερδίσει τον θαυμασμό του λαού, να τονώσει την εθνική υπερηφάνεια στο εσωτερικό της Γερμανίας και να αποκτήσει τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων των ξένων κρατών.
Η Γερμανία έχει μεταβληθεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο για να κατασκευαστούν μεγαλειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα έργα υποδομών. Ένας νέος θεσμός καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου: εγκαινιάζεται η τελετή αφής της φλόγας στην Ολυμπία και η πανηγυρική λαμπαδηδρομία μέχρι το Βερολίνο, όπου την ημέρα της τελετής για την έναρξη των αγώνων φθάνει ο τελευταίος δρομέας που μεταφέρει τη δάδα και ανάβει με την ιερή φλόγα της τον βωμό της Ολυμπιάδος.
Η φλόγα θα καίει μέχρι την ημέρα της τελετής που θα σημάνει τη λήξη των αγώνων. Για τον Αδόλφο Χίτλερ η τελετή της ολυμπιακής φλόγας είναι ένας τρόπος για να συνδυάσει την ανωτερότητα της «Αρίας» γερμανικής φυλής, για την οποία αναζητεί τίτλους ευγενείας, με τη γνησιότητα της ελληνικής φυλής της κλασικής αρχαιότητας που θαυμάζει.
Ένα πρόσθετο γεγονός δημιουργεί και συγγένεια στον ιδεολογικό τομέα της Γερμανίας με την Ελλάδα: μόλις αρχίζει η Ολυμπιάδα στο Βερολίνο, ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει στην Ελλάδα τη δικτατορία την 4η Αυγούστου 1936.
Στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου δύο είναι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας: ο πρίγκιπας Παύλος και ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου της Α΄ Ολυμπιάδας της Αθήνας που διεξήχθη το 1896.
Ο Λούης, με την παραδοσιακή φουστανέλα του τσολιά, ηγείται της ελληνικής ομάδας των αθλητών που παρελαύνει πρώτη κατά την έναρξη των αγώνων.
Μόλις μαθαίνει ο Χίτλερ ποιος είναι ο Λούης, κατεβαίνει στο στάδιο με έναν διερμηνέα για να τον χαιρετίσει. Του προσφέρει ένα αναμνηστικό δώρο των αγώνων, και ο Λούης του το ανταποδίδει με ένα κλαράκι ελιάς.
Τα γεγονότα των αγώνων παρακολουθεί από μια κερκίδα και η Φρειδερίκη, που ως γερμανίδα δεν θα έχανε φυσικά ένα τόσο σπουδαίο συμβάν που εξελίσσεται στην πατρίδα της, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο μνηστήρας της, ο Παύλος, είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Μέσα στον ενθουσιασμό που έχει δημιουργήσει το εορταστικό κλίμα της Ολυμπιάδας σε ένα Βερολίνο όπου, όπως περιγράφει η Ελένη Βλάχου στην πρώτη δημοσιογραφική της αποστολή, «όλα είναι τόσο τέλεια, τόσο παστρικά, τόσο εύθυμα», αποφασίζεται να αναγγελθούν επισήμως οι αρραβώνες του Παύλου και της Φρειδερίκης.
Αυτό συμβαίνει μετά το τέλος της Ολυμπιάδας, στις 28 Σεπτεμβρίου 1936. Είναι η Φρειδερίκη η κατάλληλη νύφη από πολιτικής πλευράς για τον πιθανό διάδοχο του θρόνου Παύλο;
Η προηγούμενη συγγένεια της βασιλικής οικογένειας με την οικογένεια του Κάιζερ δεν έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στον ελληνικό λαό.
Παραμένουν ακόμη νωπές οι μνήμες από την περίοδο του Διχασμού, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα λόγω της στάσης του βασιλέως Κωνσταντίνου κατά τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918: η άρνηση του Κωνσταντίνου να προσχωρήσει στην συμμαχία της Αντάντ και η επιμονή του στην ουδετερότητα της χώρας αποδίδεται στη συγγένεια με τον Κάιζερ, ο οποίος ήταν αδελφός της συζύγου του βασίλισσας Σοφίας, που κατηγορείτο ότι ασκούσε επιρροή στον βασιλέα της Ελλάδας.
Από το ένα μέρος, λοιπόν, οι βασιλόφρονες είναι ευχαριστημένοι που ο Παύλος θα δημιουργήσει οικογένεια, ώστε να γεννηθούν και νέοι πρίγκιπες στη βασιλική δυναστεία.
Από το άλλο μέρος, όμως, οι βενιζελικοί και οπαδοί άλλων κομμάτων δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα μια νέα βασίλισσα από τη Γερμανία και δη αυτή να είναι η εγγονή του Κάιζερ!
Ήδη από την ημέρα των αρραβώνων της η Φρειδερίκη κομίζει άθελά της έναν σπόρο διχασμού στα συναισθήματα του ελληνικού λαού.
Η Φρειδερίκη και ο Παύλος χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για να τελεστούν οι γάμοι τους. Ο Παύλος αποδίδει αυτή την καθυστέρηση στην επισκευή της χρυσής άμαξας που θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει τους νεόνυμφους από τη Μητρόπολη στο παλάτι περνώντας από το κέντρο της Αθήνας.
Η αναγγελία των αρραβώνων του Παύλου με τη Φρειδερίκη, όμως, έχει μια λίαν δυσάρεστη επίπτωση για τον βασιλέα Γεώργιο Β΄. Το Λονδίνο τον πληροφορεί ότι η μέλλουσα σύζυγος του αδελφού του ήταν μέλος της χιτλερικής νεολαίας.
Οι μυστικές αγγλικές υπηρεσίες έχουν καρτ-ποστάλ με τη Φρειδερίκη και τους δύο αδελφούς της με τις στολές της νεολαίας του Χίτλερ.
Ολόκληρη η οικογένειά της δεν κρύβει ότι έχει στενές σχέσεις με εξέχοντα στελέχη του ναζιστικού κόμματος. Ο Αδόλφος Χίτλερ αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από την κυβέρνηση του Λονδίνου, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Γερμανίας και δεν συμπαθούν το ολοκληρωτικό καθεστώς που έχει επιβληθεί.
Ήδη έχουν αρχίσει οι διωγμοί των εβραίων, με την καταστροφή των καταστημάτων τους, τις κατασχέσεις των περιουσιών και τις συλλήψεις.
Η είσοδος λοιπόν στη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας ενός μέλους που έχει σχέσεις με τους Ναζί είναι κάτι που ανησυχεί το Λονδίνο. Ο άγγλος πρέσβης στην Αθήνα Sidney Waterlow ενημερώνει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη.
Ιδιαίτερα κρίνεται επικίνδυνο το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν συνθήκες που θα φέρουν στον θρόνο τον Παύλο και θα γίνει βασίλισσα της Ελλάδας η Φρειδερίκη!
Για να μειωθεί η αντίδραση αυτή, η οικογένεια της Φρειδερίκης ζητεί από τον άγγλο βασιλέα Γεώργιο ΣΤ΄ να δώσει εκείνος την άδεια για να γίνει ο γάμος, εφόσον η Φρειδερίκη είναι 34η στη σειρά διαδοχής του αγγλικού θρόνου.
Ο άγγλος βασιλεύς, που δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχει η αγγλική κυβέρνηση για τον Χίτλερ, δίνει όντως την άδεια. Η Φρειδερίκη δεν αγνοεί φυσικά τα αρνητικά στοιχεία που συνδέονται με τους γάμους της, αλλά προφανώς αισιοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν και ζει με τη γλυκιά αναμονή της ολοκλήρωσης της σχέσης της με τον Πάλο.
Οι προνοητικοί γονείς της, εν τω μεταξύ, συντάσσουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο, με το οποίο εξασφαλίζεται η διαχείριση από την ίδια της προίκας της, που ανέρχεται σε 300.000 δολάρια και προβλέπονται όροι ακόμη και για την περίπτωση διαζυγίου.
Η κόρη τους μπορεί να είναι ερωτευμένη με τον Παύλο, αλλά ο γάμος δεν είναι και η καλύτερη περίπτωση για τη Φρειδερίκη. Στην Ελλάδα έχει δολοφονηθεί ένας βασιλεύς, έχει εξοριστεί δύο φορές μέσα σε είκοσι χρόνια η βασιλική οικογένεια και η βασιλεία έχει επιστρέψει με δημοψήφισμα. Οι συνθήκες δηλαδή δεν εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του μέλλοντος.
Η μεγάλη στιγμή όμως στη ζωή κάθε νέας πλησιάζει για τη Φρειδερίκη με την είσοδο του 1938. Για τελευταία φορά γιορτάζει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τους γονείς και τα αδέρφια της στον μεσαιωνικό πύργο της οικογένειας.
Αμέσως μετά ξεκινάει από τη Γερμανία με ειδικό τραίνο για να φθάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη νέα της πατρίδα. Σύμπτωση: μετά τις δικτατορίες του Χίτλερ στη Γερμανία και του Μουσολίνι στην Ιταλία, η Φρειδερίκη τώρα θα γνωρίσει και τη δικτατορία του Μεταξά στην Ελλάδα. Τα πρότυπα του διοικείν δεν της παρέχονται και από τα ιδανικότερα πολιτικά καθεστώτα.
Η ημερομηνία των γάμων έχει οριστεί για την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 1938. Τη Φρειδερίκη συνοδεύουν οι γονείς της Ερνέστος- Αύγουστος Γ΄ και Βικτωρία-Λουίζα, οι τέσσερις αδελφοί της Ερνέστος-Αύγουστος Δ΄, Γεώργιος-Γουλιέλμος, Χριστιανός-Όσκαρ και Γουέλφος-Ερρίκος, ο πάστορας της Εκκλησίας των Διαμαρτυρομένων Όστερμαν και φυσικά όλο το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση της πριγκιπικής οικογένειας.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα επικρατεί μια ατμόσφαιρα γιορτινή, επειδή οι βασιλικοί γάμοι έχουν πάντα το στοιχείο του παραμυθιού που αρέσει. Στην Αθήνα ο δήμαρχος Αμβρόσιος Πλυτάς έχει διατάξει εξαήμερο σημαιοστολισμό. Από τις αρχές του Ιανουαρίου φθάνουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι – ουκ ολίγοι, λόγω των οικογενειακών σχέσεων και από τα δύο μέρη με τους βασιλικούς Οίκους και το Gotha της Ευρώπης.
Πρίγκιπες και δούκες από την Αγγλία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σερβία, εξόριστοι μεγάλοι δούκες από τη Ρωσία έχουν προσκληθεί για να παραστούν στους γάμους του Παύλου με τη Φρειδερίκη.
Κατά κάποιον τρόπο το γεγονός δίνει την εντύπωση ότι γίνεται σε κύκλο αγνώστων ξένων, που ουδεμία σχέση έχουν με τον λαό της Ελλάδας. Για να φιλοξενηθούν όλοι αυτοί οι προσκεκλημένοι στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανίας και για να δοθούν όλες οι δεξιώσεις, το κόστος των γάμων ανέρχεται σε 1.455.000 δραχμές, λίαν υψηλό ποσόν, που προκαλεί την γκρίνια από μερίδα του κόσμου, αλλά η δικτατορία του Μεταξά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαμαρτυρίες.
Η κυβέρνηση προσφέρει στη νεαρή νύφη ένα πανάκριβο περιδέραιο με διαμάντια και πολύτιμα πετράδια. Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας προσφέρει ένα ασημένιο επιτραπέζιο σερβίτσιο για εξήντα άτομα «εις ευφρόσυνον ανάμνησιν του χαρμόσυνου γεγονότος».
Δώρα επίσης προσφέρονται από τα διάφορα καταστήματα, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να κάνουν τη διαφήμισή τους εκθέτοντας στη βιτρίνα τους το προσφερόμενο στο πριγκιπικό ζεύγος αντικείμενο.
Όσο για το δώρο του Παύλου στη μέλλουσα σύζυγό του, είναι ένα κόσμημα αξίας 825.000 δραχμών! Από τη στιγμή που περνάει το τρένο τα ελληνικά σύνορα, στον σταθμό της Ειδομένης το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων, η Φρειδερίκη ζει ένα πραγματικό παραμύθι.
Στα σύνορα την υποδέχεται ο Παύλος, που διασχίζει μαζί της ολόκληρο τον κορμό της χώρας. Κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν συγκεντρωθεί τα πλήθη που χαιρετούν και ζητωκραυγάζουν στο πέρασμα του τρένου, του οποίου η ατμομηχανή είναι στολισμένη με ελληνικές σημαίες και γαλάζιες και λευκές γιρλάντες που περιβάλλουν ένα βασιλικό στέμμα.
Ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο είναι και ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης, όπου αφικνείται το τρένο το απόγευμα της Πέμπτης.
Τη Φρειδερίκη υποδέχεται ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς και ο δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς.
Οι δρόμοι από όπου περνούν τα αυτοκίνητα με τους επισήμους για να πάνε στο παλάτι της Ηρώδου Αττικού είναι γεμάτοι από κόσμο που χαιρετάει και ζητωκραυγάζει. Τόσο μεγάλος ενθουσιασμός, τόσο θερμές εκδηλώσεις συγκινούν τη Φρειδερίκη, η οποία αγνοεί τις δυσαρέσκειες και χαίρεται για το κλίμα της γιορτής που έχει δημιουργήσει η έλευσή της στη νέα της πατρίδα.
Το μικρό κορίτσι που «βασίλευε» στις καρδιές της οικογένειας, πιστεύει ότι «βασιλεύει» ήδη στην καρδιά του λαού, ο οποίος τόσο εύκολα, χωρίς να κάνει τίποτε για να κερδίσει την αγάπη του, έγινε ο δικός της λαός, ενώ ούτε τη γλώσσα του μιλάει ούτε την θρησκεία του έχει ασπαστεί!
Η Κυριακή του γάμου είναι μια βροχερή ημέρα, αλλά ο κόσμος έχει από νωρίς το πρωί πιάσει θέση στα πεζοδρόμια της Ευαγγελιστρίας, της Ερμού, του Συντάγματος, της Σταδίου, της Ομονοίας, της Πανεπιστημίοι, της Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την Ηρώδου Αττικού, από όπου θα περάσουν οι έφιπποι, τα αυτοκίνητα των επισήμων και η χρυσή άμαξα που σέρνουν τέσσερα άλογα και που θα μεταφέρει τη νύφη με τον πατέρα της από το παλάτι στη Μητρόπολη πριν από τον γάμο.
Με αυτήν θα φύγει το ζεύγος των νεόνυμφων μετά την τέλεση του μυστηρίου για να μεταβεί από τη Μητρόπολη στο παλάτι. Από τις 9:30 το πρωί φθάνουν στη Μητρόπολη των Αθηνών οι δήμαρχοι, οι υπουργοί, οι ξένοι πρέσβεις και άλλοι επίσημοι.
Συγχρόνως συγκεντρώνονται στο παλάτι της Ηρώδου Αττικού οι συγγενείς των δύο οικογενειών. Στις 10 ακριβώς είκοσι ένας κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό ανακοινώνουν την έναρξη της πομπής προς τη Μητρόπολη.
Προηγείται ουλαμός της έφιππης Χωροφυλακής και ακολουθούν τα αυτοκίνητα των βασιλέων και πριγκίπων. Στο δέκατο όγδοο αυτοκίνητο επιβαίνει ο διάδοχος Παύλος, που τον συνοδεύει η αδελφή του Ειρήνη. Έπονται το αυτοκίνητο του δούκα Εδουάρδου και της δούκισσας Μαρίνας του Κεντ, το αυτοκίνητο του βασιλέως και στο τέλος ακολουθεί η χρυσή άμαξα με τη νύφη και τον πατέρα της πρίγκιπα Ερνέστο Αύγουστο Γ΄.
Το μυστήριο του γάμου τελείται από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με όλη τη βασιλική μεγαλοπρέπεια. Η Φρειδερίκη φοράει αδαμάντινο διάδημα στο κεφάλι και το νυφικό της συμπληρώνεται με μια μακριά με κεντήματα ουρά που κρατούν τέσσερις δεσποινίδες επί των τιμών,
Ο Παύλος φοράει την επίσημη στολή πλωτάρχη του Βασιλικού Ναυτικού, με τις χρυσές επωμίδες και τα παράσημα στο στήθος. Κατά τη διάρκεια του γάμου ρίπτονται εκατόν ένας κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό.
Όταν γύρω στις 10:30 το ζεύγος των νεόνυμφων εξέρχεται από την πύλη της Μητρόπολης, το συγκεντρωμένο πλήθος τους υποδέχεται με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και με ζητωκραυγές. Ο ενθουσιασμός και οι ευχές του πλήθους συνοδεύουν τη χρυσή άμαξα μέχρι το παλάτι στην Ηρώδου Αττικού.
Εκεί, σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για την περίσταση και σε στενό οικογενειακό κύκλο, τελείται για δεύτερη φορά από τον πάστορα Όστερμαν ο γάμος του ζεύγους σύμφωνα με το δόγμα των διαμαρτυρομένων, που είναι η θρησκεία της Φρειδερίκης.
Στη συνέχεια το ζεύγος των νεόνυμφων μεταβαίνει στα Παλαιά Ανάκτορα, όπου δέχεται τα συγχαρητήρια των προσκεκλημένων στην αίθουσα των Τροπαίων.»
Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ταραχώδους ζωής της βασίλισσας Φρειδερίκης όπως αυτές αποκαλύπτονται στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου «Φρειδερίκη: Η αμφιλεγόμενη βασίλισσα», εδώ
Πηγή Φωτογραφιών: Αρχείο