Η βασίλισσα Μαίρη βρίσκεται στο εξώφυλλο της Vogue Αυστραλίας για ένα πολύ ιδιαίτερο λόγο.

Μόλις 40 λεπτά από την Κοπεγχάγη, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία της δανικής βασιλικής οικογένειας στο παλάτι του Amalienborg, βρίσκεται το Fredensborg.

Μια πόλη με ατμόσφαιρα χωριού, ψηλά δέντρα και τη λαμπερή λίμνη Esrum και το μπαρόκ παλάτι του Fredensborg με τον δημόσια προσβάσιμο σε κοντινή απόσταση από το Chancellery House, την κατοικία του βασιλιά Φρέντερικ και της βασίλισσας Μαίρη.

Πίσω από το Chancellery House, κοντά στο δάσος, υπάρχει ένα παράρτημα. Αρχιτεκτονικά ξεχωρίζει από τα λευκά κτίρια του παλατιού καθώς είναι κατασκευασμένο από ξύλο και έχει δύο ξεχωριστά στοιχεία. Το ένα μισό έχει ρουστίκ, μαυρισμένο και κυρίως κλειστό εξωτερικό χώρο, ενώ το δεύτερο είναι καφέ λαδωμένο και διαφανές με γυάλινους τοίχους που γλιστρούν στην άκρη για να συγχωνεύονται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Το κλειστό τμήμα του παραρτήματος αποτελείται από ιδιωτικούς χώρους, ενώ το ανοιχτό μέρος στεγάζει έναν πιο «επίσημο» χώρο που περιλαμβάνει έναν κοινό χώρο με κουζίνα και συνεδριακές εγκαταστάσεις.

Το βασιλικό ζεύγος και ο Δανός αρχιτέκτονας Anders Lendager σχεδίασαν το κτήριο έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τους ιδιοκτήτες του ως εκπροσώπους μιας σύγχρονης μοναρχίας, που έχει τις ρίζες του σε ένα ιστορικό θεμέλιο αλλά ενσωματώνεται απρόσκοπτα στο παρόν.

βασίλισσα Μαίρη
H βασίλισσα Μαίρη και ο βασιλιάς Φρέντερικ εφάρμοσαν κάθε αρχή βιωσιμότητας. Photo: Instagram/vogueliving

Αρχικά, το παράρτημα ήταν ένα παλιό εργαστήριο, που κατασκευάστηκε το 1890. Δεν ήταν πλέον σε χρήση, οπότε το βασιλικό ζεύγος έπρεπε να αποφασίσει για τη μοίρα του. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν να το γκρεμίσουν και να φτιάξουν κάτι νέο. Δεν ήταν αυτός ο δρόμος που διάλεξαν.

Για να καταλάβουμε γιατί, ας ανατρέξουμε στον Σεπτέμβριο του 2021. Ο Lendager, ένας οραματιστής αρχιτέκτονας με βιώσιμες, κυκλικές αρχές, ορίστηκε από το VisitDenmark ώστε να δημιουργήσει ένα περίπτερο για την ετήσια έκθεση σχεδίου στο Μιλάνο. Οι τοίχοι κατασκευάστηκαν από περισσότερες από 700 καρέκλες, στοιβαγμένες με κάθε δυνατό τρόπο και κατασκευασμένοι από πλαστικό που προέρχεται από βαρέλια Carlsberg.

Η βασίλισσα Μαίρη στους κήπους του Fredensborg. Photo: Instagram/vogueliving
Η βασίλισσα Μαίρη στους κήπους του Fredensborg. Photo: Instagram/vogueliving

Το περίπτερο έγινε το ιδανικό μήνυμα τι θα δούμε στο μέλλον από τους Δανούς Designers. H βασίλισσα Μαρία επισκέφτηκε το περίπτερο και εκείνο το βράδυ και θυμάται έντονα τη συνάντησή της με τον αρχιτέκτονα.

«Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, άδραξα την ευκαιρία και ρώτησα — γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εργάζεται κυρίως με μεγαλύτερα έργα — εάν θα σκεφτόταν ποτέ να μεταμορφώσει ένα παλιό κτίριο εργαστηρίου. Μοιράστηκα τις σκέψεις μου σχετικά με την ενσωμάτωση και την επανεξέταση της χρήσης του κτιρίου και για να γίνει όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο, τόσο στη μεταμόρφωσή του όσο και στη λειτουργία του. Ευτυχώς, είδε δυνατότητες σε αυτό, καθώς το παλιό διώροφο κτίριο είχε μια ισχυρή και όμορφη δομή και ήταν κατασκευασμένο από καλά, συμπαγή υλικά. Από εκεί και πέρα, ήταν ζωτικής σημασίας για τη μεταμόρφωση να δημιουργηθεί ένας χώρος για τεχνίτες, αρχιτέκτονες ώστε να μπορέσουν να ξεδιπλωθούν δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις», λέει η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας στο περιοδικό Vogue της Αυστραλίας όπου φιλοξενείται η συνέντευξη της και οι λεπτομέρειες του project.

«Ο σύζυγός μου και εγώ παρακολουθήσαμε το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις πόσα μπορεί να προκύψουν. Όλοι προσέγγισαν το έργο με περιέργεια, πάντα ρωτώντας: «πώς μπορούμε να το κάνουμε όσο πιο βιώσιμο γίνεται;»», λέει η Βασίλισσα.

Το κτίριο είναι γεμάτο «κοσμήματα», όπως το πράσινο γριλανδικό μάρμαρο που ο Lendager έσωσε από την καταστροφή. Όταν το είδε το βασιλικό ζεύγος, το ερωτεύτηκαν αμέσως και αποφάσισαν ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είχε πολλά ελαττώματα, αλλά ο βασιλιάς Φρέντερικ και η βασίλισσα Μαρία ένιωθαν ότι αυτές οι ατέλειες έλεγαν την ιστορία της προηγούμενης ζωής του».

Ένα άλλο κόσμημα του έργου είναι το ξύλινο έργο τέχνης που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εσωτερικού ξύλινου «κουτιού», φτιαγμένο από θραύσματα ξύλου που σώθηκαν από το εργαστήριο της ίδιας της βασιλικής οικογένειας.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια στο έργο που της αρέσει ιδιαίτερα, η απάντηση της βασίλισσας αντανακλά αυτό το συναίσθημα. «Εκτιμώ το σύνολο παρά τη μεμονωμένη λεπτομέρεια. Το σύνολο αποτελείται από όλες τις προσεκτικά μελετημένες λεπτομέρειες. Είναι ένα κτίριο που γεννήθηκε από την καινοτομία και ελπίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μεταφέρουν την έμπνευση σε μελλοντικά κατασκευαστικά έργα», λέει.

Τα έπιπλα, όλα μεταχειρισμένα (φυσικά, δανέζικου σχεδιασμού), είναι ένα άλλο παράδειγμα βιωσιμότητας. Το όμορφο τραπέζι συνάντησης, ωστόσο, είναι νέο, που δημιουργήθηκε ειδικά για το χώρο από το ξυλουργείο της βασιλικής οικογένειας, χρησιμοποιώντας ξύλα που έχουν απομείνει ακολουθώντας την ίδια αρχή κολάζ με το έργο τέχνης στον τοίχο. Όταν επεκταθεί, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 18 άτομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΙΡΗ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ