Βασίλισσα Όλγα: Έζησε ζωή που θα ζήλευε ο καλύτερος μυθιστοριογράφος!
Η ζωή της ήταν γεμάτη ανατροπές και θα μπορούσε να είναι προϊόν φαντασίας ενός μυθιστοριογράφου, όμως για την βασίλισσα Όλγα ήταν η ζωή της!
Έφτασε στην Αθήνα σε ηλικία 16 χρόνων μετά το γάμο της με τον Γεώργιο, τον Οκτώβριο του 1867, που μόλις είχε γίνει βασιλιάς.
Ο Γεώργιος ήταν ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Δανίας που μόλις ανέλαβε βασιλιάς της Ελλάδος άλλαξε το όνομα του σε Γεώργιος Α, ενώ η βασίλισσα Όλγα ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κονσταντίνοβα.
Ήταν τόσο μικρή όταν ήρθε στην Ελλάδα που μαζί της είχε πάρει τις κούκλες της. Ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια ενός χορού βρήκαν τη νεαρή βασίλισσα να κλαίει κρυμμένη κάτω από μια σκάλα των ανακτόρων, μαζί με τις κούκλες της. Η βασίλισσα δεν ήθελε ακόμη να μεγαλώσει…
Εκτός από τις κούκλες, η Όλγα έφερε από τη Ρωσία μια μοναδική συλλογή από σμαράγδια. Τιάρα, περιδέραια, καρφίτσες που πέρασαν από γενιά σε γενιά στην Ελληνική βασιλική οικογένεια και σήμερα φορά συχνά η βασίλισσα Άννα Μαρία.
Με τον βασιλέα Γεώργιο απέκτησαν οκτώ παιδιά. Τον Κωνσταντίνο Α΄ της Ελλάδας Βασιλιά των Ελλήνων, τον πρίγκιπα Γεώργιο την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα που πέθανε σε νεαρή ηλικία, τον πρίγκιπα Νικόλαο της Ελλάδας, την πριγκίπισσα Μαρία, τον πρίγκιπα Ανδρέα, τον πρίγκιπα Χριστόφορο και την πριγκίπισσα Όλγα που έζησε για λίγους μήνες.
Η Όλγα αφιερώθηκε στα παιδιά της αλλά και σε ένα έντονο κοινωνικό έργο. Ίδρυσε πολλά νοσκοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός και έκανε κέντρα βοήθειας για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Το 1913, ο Γεώργιος δολοφονήθηκε ενώ περπατούσε χωρίς συνοδεία στη Θεσσαλονίκη.
Μετά από αυτό η Όλγα επέστρεψε στη Ρωσία. Εκεί την βρήκαν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση το 1917.
Κρατήθηκε από τους μπολσεβίκους και λίγο πριν δολοφονηθεί, με παρέμβαση της Δανίας, αφέθηκε ελεύθερη και της επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς ωστόσο να μπορεί να πάρει τίποτα και κανέναν μαζί της.
Την στιγμή εκείνη στην Ελλάδα ο γιος της, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, είχε μόλις απομακρυνθεί του θρόνου, οπότε η επιστροφή της εδώ δεν ήταν ανάμεσα στις επιλογές. Έτσι εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου κατοικούσε μεγάλο μέρος των παιδιών και των εγγονιών της.
Στις 12 Ιουνίου 1917 αναλαμβάνει ο δευτερότοκος γιος, ο Αλέξανδρος, Βασιλιάς της Ελλάδας.
Τρία χρόνια μετά, τον δαγκώνει ένας πίθηκος στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου.
Η βασίλισσα Όλγα πήρε ειδική άδεια από την κυβέρνηση για να έρθει στην Αθήνα να τον αποχαιρετίσει λίγο πριν πεθάνει! Όμως οι καιρικές συνθήκες δεν της επέτρεψαν να βρεθεί στην Αθήνα πριν πεθάνει ο γιος της.
Το 1924, μετά την Μικρασιατική καταστροφή η βασίλισσα Όλγα ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στην εξορία.
Βρέθηκε φιλοξενούμενη μεταξύ άλλων στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Κάστρο του Ουίνδσορ και στο Σάντριγχαμ. Πέθανε στις 18 Ιουνίου 1926 στη Γαλλία ενώ η ταφή της έγινε στην Ιταλία, όπου έμενε η εξόριστη οικογένειά της. Όταν η Ελλάδα έγινε ξανά βασίλειο τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι. Το άγαλμά της στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος, στη λεωφόρο που φέρει το όνομα της.
Κεντρική φωτογραφία: instagram/royalsofgreece
Φωτογραφίες κειμένου: αρχείο