Βασίλισσα Σοφία: Η γυναίκα που στήριξε με τις πράξεις 4 βασιλιάδες και τον θεσμό της οικογένειας 

Η βασίλισσα Σοφία, το πρώτο παιδί της πριγκίπισσας Φρειδερίκης και του (τότε) διαδόχου Παύλου ήρθε στη ζωή λίγο πριν την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1938, τα χαρούμενα νέα γιορτάστηκαν με 21 κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό.
Οι γονείς της είχαν αποφασίσει να της δώσουν το όνομα Όλγα, ωστόσο ο λαός, συγκεντρωμένος έξω από το σπίτι τους στο Παλαιό Ψυχικό, φώναζε ενθουσιασμένος «Σοφία, Σοφία!». 

Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά: Βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα Ειρήνη και βασιλιά Κωνσταντίνο 
Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά: Βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα Ειρήνη και βασιλιά Κωνσταντίνο 

Τελικά, επικράτησε η επιθυμία του λαού και η μικρή πριγκίπισσα πήρε το όνομα της γιαγιάς της, της βασίλισσας Σοφίας.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά: Βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα Ειρήνη και βασιλιά Κωνσταντίνο 

Η βασίλισσα Σοφία από την γέννησή της μέχρι και τις μέρες μας δεν έχασε ποτέ τον θαυμασμό των Ελλήνων. Απόδειξη αυτού, το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε από πολίτες οι οποίοι ταυτόχρονα φώναζαν ρυθμικά το όνομά της κατά την προσέλευση της στην Μητρόπολη Αθηνών κατά την διάρκεια του γάμου της ανιψιάς της, πριγκίπισσας Θεοδώρας.

Η ζωή στα Ανάκτορα και η εξορία

Μεγάλωσε στα βασιλικά ανάκτορα και στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι όπου βρέθηκε πρόσφατα η παρακάτω χειρόγραφη αφιέρωσή της επάνω σε πέτρα στην μητέρα της βασίλισσα Φρειδερίκη.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια: Η πέτρα που η βασίλισσα Σοφία αφιέρωσε στη μητέρα της.

Εκεί βρέθηκε και η παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τα όμορφα παιδικά χρόνια που πέρασε η βασίλισσα Σοφία, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του βασιλικού κτήματος του Τατοΐου

Όμορφα χρόνια που διέκοψε βίαια ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η βασίλισσα Σοφία και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος (η πριγκίπισσα Ειρήνη δεν είχε ακόμη γεννηθεί) έζησαν σε μικρή ηλικία τον ΒΠΠ.
Τη νύχτα της 11ης Απριλίου 1941 όταν οι βόμβες από τη Γερμανία του Χίτλερ άρχισαν να πέφτουν στην Αθήνα κοιμήθηκαν σε καταφύγιο.

Δέκα ημέρες αργότερα αναγκάζονται να φύγουν από την χώρα. Η βασίλισσα Σοφία δεν έχει αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο καθώς ήταν τριών ετών. Η μοίρα την οδηγεί μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Αιγύπτου.

«Για μένα, εκείνα τα χρόνια της εξορίας ήταν χρόνια ευτυχίας. Χρόνια οικογενειακής ζωής, παιχνιδιών, ελευθερίας, χωρίς πρωτόκολλα: να μπορώ να κάνω ό,τι έκαναν τα άλλα παιδιά που γνωρίσαμε», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η Βασίλισσα Σοφία, μια γυναίκα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία, έχει αποδείξει πολλές φορές την αφοσίωσή της στον θεσμό της βασιλείας και στους ανθρώπους της οικογένειάς της. 

Η ακλόνητη υποστήριξή της αποτυπώνεται σε μια σειρά από κρίσιμες στιγμές της ζωής της, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσπάθειά της να βοηθήσει τον αδερφό της, Κωνσταντίνο, να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Η πίεση που βρισκόταν υπό τον νεαρό πρίγκιπα ήταν ασφυκτική. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε θέσει ως όρο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, διαφορετικά η συμμετοχή του στις Ολυμπιακές Αγώνες θα ήταν αδύνατη. 

Βασίλισσα Σοφία: Η στήριξή της σε 4 βασιλιάδες

Η Σοφία, αντιλαμβανόμενη το βάρος που έφερε ο αδερφός της, αποφάσισε να σταθεί ακλόνητα στο πλευρό του. Όπως περιγράφει η αδελφή της, η Πριγκίπισσα Ειρήνη, η Σοφία έγινε ο «σύντροφός» και ο «μεγάλος προστάτης» του Κωνσταντίνου, αφιερώνοντας όλο της τον χρόνο και την ενέργεια στην επιτυχία του.

Η αφοσίωση της Σοφίας δεν περιορίστηκε μόνο στον αδερφό της. Υπήρξε ακλόνητη υποστηρίκτρια του πατέρα της και του αδελφού της στην Ελλάδα, ενώ αργότερα συνέχισε να παίζει τον ίδιο ρόλο στη βασιλεία του συζύγου της, Χουάν Κάρλος Α΄, και του γιου της, Φελίπε, στην Ισπανία.

Όταν ο Φελίπε ανακηρύχθηκε βασιλιάς ενώπιον του Cortes Generales, είπε: «Θα μου επιτρέψετε επίσης να ευχαριστήσω τη μητέρα μου, βασίλισσα Σοφία, για μια ζωή κατά την οποία έκανε άψογη δουλειά στην υπηρεσία του ισπανικού λαού. Η αφοσίωση και η πίστη της στον βασιλιά Χουάν Κάρλος, η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ευθύνης της, είναι ένα παράδειγμα που αξίζει ένα συγκινητικό φόρο τιμής ευγνωμοσύνης που σήμερα -ως γιος και ως βασιλιάς- θέλω να της αφιερώσω.»

Με τα λόγια αυτά, ο βασιλιάς υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τον ίδιο το παράδειγμα της μητέρας του, καθώς και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η βασίλισσα Σοφία στην ισπανική βασιλική οικογένεια.

Από το 2014, η βασίλισσα Σοφία παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης, του περιβάλλοντος, των γυναικείων δικαιωμάτων και της υγείας. 

Το ίδρυμά της, που φέρει το όνομά της, αποτελεί μάρτυρα της ακούραστης προσπάθειάς της για έναν καλύτερο κόσμο. 

Παράλληλα, η βασίλισσα στηρίζει ενεργά την εγγονή της, την πριγκίπισσα Λεονόρ, καθοδηγώντας την στα πρώτα της βήματα ως μέλλουσας βασίλισσας της Ισπανίας.

Ως διάδοχος του θρόνου, η νεαρή πριγκίπισσα έχει αναλάβει με συνείδηση τον ρόλο της. Η παρουσία της βασίλισσας Σοφίας στο πλευρό της, ιδιαίτερα σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως τα βραβεία πριγκίπισσας των Αστουριών, έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της. 

Η πρώτη ομιλία της διαδόχου στο θέατρο Campoamor το 2019 ήταν μια ιστορική στιγμή, όπου η νεαρή πριγκίπισσα εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη της γιαγιάς της: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη γιαγιά μου, τη βασίλισσα Σοφία. Γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η παρουσία της σε αυτή την τελετή για μένα, κάτι που σημαίνει τόσα πολλά για την Αστούριας και για όλη την Ισπανία», είχε πει τότε.

Βασίλισσα Σοφία και Βασίλισσα Λετίσια: Μια σχέση υπό το μικροσκόπιο

Η σχέση μεταξύ της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας και της νύφης της, βασίλισσας Λετίσια, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, γεμάτο αντιθέσεις και εντάσεις. Αν και η αρχή της σχέσης τους φαινόταν ιδιαίτερα υποσχόμενη, με τη Σοφία να προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση στη μελλοντική βασίλισσα, με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν ρήγματα που δημιούργησαν μια τεταμένη ατμόσφαιρα.

Τα πρώτα χρόνια: Μια αρμονική συνύπαρξη

Όταν ο πρίγκιπας Φελίπε ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με τη Λετίσια, η Σοφία υποδέχτηκε θερμά τη μέλλουσα νύφη της. Η βασίλισσα βοήθησε τη Λετίσια να προσαρμοστεί στη βασιλική ζωή, μοιράζοντας μαζί της τις γνώσεις και την εμπειρία της. Η Λετίσια, από την πλευρά της, εξέφρασε δημόσια την εκτίμησή της για τη πεθερά της.

Οι πρώτες εντάσεις και η άφιξη των παιδιών

Η άφιξη των δύο εγγονών, της πριγκίπισσας Λεονόρ και της Σοφίας, σηματοδότησε μια αλλαγή στη δυναμική της σχέσης των δύο γυναικών. Οι δημόσιες εμφανίσεις άρχισαν να αποκαλύπτουν μια ψυχρότητα και μια αμηχανία μεταξύ τους.

Το περιστατικό του Πάσχα και οι φήμες

Το 2018, ένα περιστατικό σε οικογενειακό γεγονός έφερε την ένταση στην επιφάνεια. Η Λετίσια φέρεται να εμπόδισε τη Σοφία να βγάλει μια φωτογραφία με τις εγγονές της, προκαλώντας μια έντονη αντιπαράθεση. Από τότε, οι φήμες για μια βαθιά ρωγμή στη σχέση των δύο γυναικών εντάθηκαν.

Προσπάθειες συμφιλίωσης και δημόσιες εμφανίσεις

Παρά τις εντάσεις, οι δύο βασίλισσες προσπαθούν να διατηρήσουν μια εικόνα ενότητας σε δημόσιες εκδηλώσεις. Ωστόσο, τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τα χαμόγελα παραμένουν ασαφή. Η παρουσία της Λετίσια στην κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου θεωρήθηκε ως ένα βήμα προς τη συμφιλίωση, αλλά το γεγονός ότι η βασίλισσα Σοφία δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία της εγγονής της Λεονόρ στεναχώρησε πολύ την βασίλισσα Σοφία η οποία φάνηκε να πληρώνει τις «αμαρτίες» του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος 

Βασίλισσα Σοφία: Η αγάπη της για την Ελλάδα

Μετά από μια ζωή αφιερωμένη στα βασιλικά καθήκοντα και τα δημόσια καθήκοντα υπήρξαν για πολλά χρόνια στο επίκεντρο της ζωής της βασίλισσας Σοφίας. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει έναν πιο ήρεμο ρυθμό, απολαμβάνοντας ιδιαίτερα τις στιγμές με τους αγαπημένους της, όπως τον αείμνηστο αδερφό της, βασιλιά Κωνσταντίνο. Η στενή σχέση τους την οδήγησε σε συχνές επισκέψεις στην Ελλάδα – την οποία έχει στην καρδιά της- ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η βασίλισσα Σοφία αγαπά να έρχεται στην Ελλάδα και το κάνει με κάθε ευκαιρία. Το καλοκαίρι που μας πέρασε εκτός από τον γάμο της πριγκίπισσας Θεοδώρας βρέθηκε με την αδερφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, στην Κρήτη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Πάμπλο Πικάσο – Η χαρά της ζωής», στο μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.

Βασίλισσα Σοφία: Η επίσκεψή της στο μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

Μάλιστα μετά το τέλος της εκδήλωσης βρέθηκε σε τοπικό καφενείο. Η ιδιοκτήτρια του είχε δηλώσει τότε στο hello.gr «Η βασίλισσα ζήτησε ήπιε ελληνικό γλυκύ βραστό. Το ίδιο ζήτησε και η πριγκίπισσα Ειρήνη. Η συνομιλία μας ήταν στα ελληνικά και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η απλότητα της βασίλισσας Σοφίας. Ήταν απλή και καταδεκτική. Όταν ένα παιδάκι της πρόσφερε λουλούδια, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μίλησε στο παιδάκι και πόσο στοργικά το χάιδεψε. Ήταν πάρα πολύ απλή και ευγενική!»

Βασίλισσα Σοφία: Η «σοσιαλίστρια βασίλισσα»

Το προσωνύμιο «σοσιαλίστρια βασίλισσα» που έχει αποδοθεί στη βασίλισσα Σοφία αντικατοπτρίζει μια πτυχή της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της που την ξεχωρίζει. Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν αναφέρεται σε πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά στην αυθεντική της προσέγγιση στους ανθρώπους, και όχι σε εκείνους που εργάζονται για εκείνη. Όπως αναφέραμε παραπάνω, κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Κρήτη, η βασίλισσα εντυπωσίασε με την απλότητά της.

Η πράξη της να χαιρετάει προσωπικά κάθε εργαζόμενο κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της σε χώρους εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή χειρονομία. Είναι μια ένδειξη της βαθιάς εκτίμησης που τρέφει για όλους όσους συμβάλλουν στην καθημερινή λειτουργία του βασιλικού οίκου. Το γεγονός ότι θυμάται τα ονόματα των υπαλλήλων που εργάζονται στο Παλάτι και εκδηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για τη ζωή τους, δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και ανθρωπιάς που σπάνια συναντάται.

Αυτή η προσέγγιση της βασίλισσας Σοφίας είναι σε αντίθεση με την πιο επίσημη και απόμακρη εικόνα που συχνά συνδέεται με τα μέλη των βασιλικών οικογενειών. Το παρατσούκλι «σοσιαλίστρια» υπογραμμίζει τη διαφορετικότητά της, την επιθυμία της να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο και να τους αναγνωρίσει ως ισότιμους συνεργάτες.

Βασίλισσα Σοφία: Βράχος δίπλα στην αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη

Η σχέση μεταξύ της βασίλισσας Σοφίας και της αδελφής της, πριγκίπισσας Ειρήνης, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αδελφικής αγάπης και αλληλεγγύης. Οι δύο αδελφές, που μεγάλωσαν μαζί σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές, έχουν διατηρήσει έναν ιδιαίτερα στενό δεσμό όλα αυτά τα χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό, η πριγκίπισσα Ειρήνη αντιμετωπίζει σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, μια σημαντική πρόκληση: τη γνωστική παρακμή. Αυτή η κατάσταση, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης, την δυσκολία στην κατανόηση και άλλα συμπτώματα. 

Η βασίλισσα Σοφία, ως η μεγαλύτερη αδελφή, έχει αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο στη φροντίδα της πριγκίπισσας Ειρήνης. Η αφοσίωσή της είναι αδιαμφισβήτητη και η παρουσία της αποτελεί μια σταθερή αξία στη ζωή της αδερφής της. Η βασίλισσα Σοφία είναι ενήμερη για κάθε λεπτομέρεια του ιατρικού της φακέλου και των ραντεβού της αδερφής της.

Παρά τις δυσκολίες, η βασίλισσα Σοφία προσπαθεί να δημιουργήσει όμορφες στιγμές και να απολαύσει την παρέα της αδελφής της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ