Βασίλισσα Σοφία: Η Φρειδερίκη και ο Παύλος είχαν άλλα σχέδια για το όνομα του πρώτου τους παιδιού, όμως μετά από πιέσεις άλλαξαν γνώμη!

Η βασίλισσα Σοφία, το πρώτο παιδί της πριγκίπισσας Φρειδερίκης και του (τότε διαδόχου) Παύλου ήρθε στη ζωή λίγο πριν την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Νοεμβρίου του 1938 όταν η βασίλισσα Σοφία ερχόταν στον κόσμο στο σπίτι των γονιών της στο Παλαιό Ψυχικό.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά: Βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα Ειρήνη και βασιλιά Κωνσταντίνο
Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά: Βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα Ειρήνη και βασιλιά Κωνσταντίνο

Το παρασκήνιο γύρω από την εγκυμοσύνη αλλά και την αλλαγή του ονόματος της βασίλισσας Σοφίας, μεταφέρει με λεπτομέρειες το βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου «Φρειδερίκη: Η αμφιλεγόμενη βασίλισσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη:

Βασίλισσα Σοφία: Η Φρειδερίκη και ο Παύλος είχαν άλλα σχέδια για το όνομα του πρώτου τους παιδιού, όμως μετά από πιέσεις άλλαξαν γνώμη!

«Ως ευτυχισμένη πριγκίπισσα η Φρειδερίκη είναι συμπαθής στον λαό με την απλότητα και το χαμόγελό της. 

Ένα νέο γεγονός που θα προστεθεί στη ζωή της θα την καταστήσει ακόμη περισσότερο δημοφιλή. Είναι ένα ευχάριστο γεγονός που θα γίνει γνωστό στον λαό με περίεργο τρόπο. 

Μια Κυριακή πρωί, λίγους μήνες μετά τον γάμο της, η Φρειδερίκη μαζί με τον Παύλο και τον Γεώργιο Β΄ μεταβαίνουν ως συνήθως στη Μητρόπολη για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. 

Όπως όλοι οι πιστοί στις ορθόδοξες εκκλησίες, οι βασιλείς παραμένουν και αυτοί ορθοί. Ένα μόνο κάθισμα υπάρχει, που συμβολίζει τον βασιλικό θρόνο και που παραμένει κενό πίσω από τον Γεώργιο. 

Η Φρειδερίκη όμως βρίσκεται στην αρχή της πρώτης εγκυμοσύνης της. Η κατάστασή της δεν έχει ακόμη αναγγελθεί επισήμως. Σε κάποια στιγμή η νεαρή μέλλουσα μητέρα νιώθει δυσφορία και ζάλη. 

Από φόβο μήπως λιποθυμήσει, πλησιάζει τον Γεώργιο και του ζητάει να καθίσει στο άδειο κάθισμα. Ο Γεώργιος φυσικά παραμερίζει και η Φρειδερίκη κάθεται για πρώτη φορά στον… βασιλικό θρόνο! 

Σημαδιακό επεισόδιο για μελλοντικές εξελίξεις στη ζωή της Φρειδερίκης; Έτσι πάντως γίνεται γνωστό ότι η πριγκίπισσα του διαδόχου περιμένει το πρώτο της παιδί.

 Η πρώτη εγκυμοσύνη φθάνει στο αίσιο τέλος της στις 2 Νοεμβρίου 1938. Καθώς πλησιάζει η ημέρα του τοκετού έρχονται από τη Γερμανία οι γονείς της Φρειδερίκης. 

Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τον βασιλιά Παύλο

Μόλις αρχίζουν οι ωδίνες του τοκετού, εκτός από τον μαιευτήρα φθάνει, σύμφωνα με το έθιμο, στο σπίτι του Παλαιού Ψυχικού ο πρωθυπουργός της χώρας Ιωάννης Μεταξάς, που μαζί με τον βασιλέα Γεώργιο περιμένουν τη γέννηση του νέου μέλους της δυναστείας. 

Ο Παύλος παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού δίπλα στη Φρειδερίκη. Της κρατάει το χέρι και την ενθαρρύνει. Το μωρό που έρχεται στον κόσμο είναι κορίτσι. 

Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τα τρία της παιδιά: Βασίλισσα Σοφία, βασιλιά Κωνσταντίνο και πριγκίπισσα Ειρήνη

Είκοσι ένας κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό αναγγέλλουν στον λαό το ευτυχές γεγονός. «Και το όνομα αυτής, Όλγα» συμφωνούν ο Παύλος και η Φρειδερίκη. 

Διαφορετική άποψη όμως έχουν οι Αθηναίοι, που συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του Παλαιού Ψυχικού και φωνάζουν: «Σοφία, Σοφία…» 

Επικρατεί η γνώμη του λαού και η μικρή πριγκίπισσα θα πάρει το όνομα της γιαγιάς της, της βασίλισσας Σοφίας.

Ο βασιλιάς Παύλος με την πριγκίπισσα Ειρήνη εξ αριστερών του, τον βασιλιά Κωνσταντίνο και την βασίλισσα Σοφία εκ δεξιών του και την βασίλισσα Φρειδερίκη

 Εννέα μήνες μετά από τη γέννηση της Σοφίας, η Φρειδερίκη μένει και πάλι έγκυος. Αυτή η δεύτερη εγκυμοσύνη εξελίσσεται σε μια περίοδο που βασιλεύει η ανασφάλεια και ο φόβος στην Ευρώπη. 

Μετά την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία ακολουθεί η κατάκτηση από τη Γερμανία και της Πολωνίας. 

Κωνσταντίνος, Σοφία και Ειρήνη σε ένα από τα μικρά αυτοκίνητα με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το κτήμα υπό το βλέμμα της βασίλισσας Φρειδερίκης το 1950

Ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει στην καρδιά της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν κρύβει την πρόθεσή του να επεκτείνει τις στρατιωτικές επεμβάσεις του σε περισσότερες χώρες. 

Στις 2 Ιουνίου 1940 οι πενήντα ένας κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό αναγγέλλουν στον ελληνικό λαό τη γέννηση του άρρενος τέκνου του Παύλου και της Φρειδερίκης. 

Αυτή τη φορά οι γονείς της Φρειδερίκης δεν έχουν έρθει από τη Γερμανία λόγω των γεγονότων του πολέμου. Ο νεογέννητος πρίγκιπας θα πάρει το όνομα του παππού του: Κωνσταντίνος»

Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ταραχώδους ζωής της βασίλισσας Φρειδερίκης όπως αυτές αποκαλύπτονται στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου «Φρειδερίκη: Η αμφιλεγόμενη βασίλισσα», εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ