Με την ευκαιρία του Επετειακού Έτους “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα – 2020” πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ειδική εκδήλωση με θέμα “Οι πολλοί και οι λίγοι: πλήθος και αρετή”. Ένα κομβικό σημείο των μαχών μεταξύ της Περσικής Αυτοκρατορίας του Βασιλιά Ξέρξη και των Ελληνικών Πόλεων κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων ήταν η μεγάλη δυσαναλογία σε αριθμούς που ουσιαστικά ξεπεράστηκε στην πράξη. Η νίκη των Ελληνικών Πόλεων άνοιξε τον δρόμο για τη Χρυσή Εποχή της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τέχνη να γίνουν το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού.
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στα γεγονότα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η νίκη των Ελληνικών Πόλεων, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτέλεσε τρανό παράδειγμα γενναίας απάντησης σε εισβολείς, απέδειξε της σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας τις κρίσιμες στιγμές, και τελικά άνοιξε τον δρόμο για τη Χρυσή Εποχή της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τέχνη να γίνουν το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού. Η σημασία, λοιπόν, της συνύπαρξης και του πολιτιστικού συσχετισμού μικρών και μεγάλων χωρών αποτελεί το βασικό σημείο που δημιουργεί τον πυρήνα αυτής της εκδήλωσης, καθώς υπάρχουν μικρές χώρες με αυτοπεποίθηση, μεγάλο πολιτιστικό υπόβαθρο και σημαντική συμβολή στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Οφείλουμε να επισημάνουμε”, κατέληξε, “το μήνυμα της ειρήνης, του σεβασμού, της κοινής κληρονομιάς και του κοινού μέλλοντος ως βασικών συντεταγμένων για τη βιώσιμη συμπόρευση των λαών του σύγχρονου κόσμου”.
Ακολούθησε η προβολή βίντεο σχετικά με το Επετειακό Έτος “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα – 2020” και ο χαιρετισμός της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Η κ. Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στην ιστορία της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού, τόνισε ότι “μετράει αποφασιστικά η ανθρώπινη ποιότητα και όχι η ανθρώπινη και η υλική ποσότητα. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και το απέδειξαν στην πράξη. Όπως το έχουν αποδείξει και πολλοί άλλοι λαοί, μικροί σε αριθμό, αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην παγκόσμια ιστορία. Αλλά και λαοί μεγαλύτεροι σε αριθμό που συνδιαλέχθηκαν με πολιτισμούς μικρότερων σε μέγεθος χωρών, γεγονός που δηλώνει την αναγκαιότητα συμπόρευσής τους μέσα στη ροή της ιστορίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα ακούσουμε τα παραδείγματα της Λετονίας και της Ρουμανίας, καθώς και της επιρροής του Αιγυπτιακού και του Κινεζικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα”.
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, επέδωσε, στη συνέχεια, τιμητική πλακέτα στην Δρ Vaira Vike Freiberga και στον Δρ Ismail Serageldin για την προσφορά τους στην παγκόσμια ειρήνη και στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς.
Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπουραζέλη, τ. Αναπληρωτή Πρύτανη, Σύμβουλο της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί ακαδημαϊκών και διεθνών θεμάτων, μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» με θέμα “Η Περσική Αυτοκρατορία εισβάλλει στην Ελλάδα ή οι πολλοί και οι λίγοι”. Ο κ. Μπουραζέλης ανέλυσε με σαφήνεια τα ιστορικά γεγονότα και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τίποτα από όσα γνωρίζουμε σήμερα δεν θα ήταν το ίδιο αν οι Πέρσες είχαν νικήσει στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και οι ελληνικές πόλεις είχαν υποταχθεί, όπως οι πόλεις της Ιωνίας, στις περσικές στρατιές. Δεν θα είχε ριζώσει η δημοκρατία, δεν θα είχαμε τον αιώνα του Περικλή, τον Παρθενώνα, όλα όσα ακολούθησαν και συνθέτουν το καύχημα και το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού, τον κλασικό πολιτισμό μας, δεν θα υπήρχε δυτικός πολιτισμός».
Μετά την κεντρική ομιλία, ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον κ. Antonio Zanardi Landi, πρώην Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Πρέσβη του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας, και ομιλητές τον Dr. Vaira Vike-Freiberga, Πρόεδρο της Λετονίας 1999-2007, Co-Chair του NGIC, Μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», με θέμα “Δυνατότητες και καταγραφή της πολιτιστικής επιβίωσης των μικρών χωρών έναντι των μεγάλων. Το παράδειγμα της Λετονίας”, τον Καθ. Emil Constantinescu, Πρόεδρο της Ρουμανίας 1996-2000 με θέμα “Πολιτιστική κληρονομιά και επιβίωση σε μια πολυπολιτισμική περιφερειακή οντότητα. Το παράδειγμα της Ρουμανίας στα Βαλκάνια”, τον Dr. Ismail Serageldin, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας 1992-2000, Co-Chair του NGIC, Μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» με θέμα “Πολιτιστική επιβίωση παρά την ξένη κυριαρχία. H περίπτωση της Αιγύπτου”, και τον κ. Rashid Alimov, Γενικό Γραμματέα του l Shanghai Cooperation Organization 2016-2019, Υπουργό Εξωτερικών του Tajikistan 1992-1994, με θέμα “Οι Πολλοί και οι Λίγοι: Επίδραση του αρχαίου κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα”.