Από το 1975 γιορτάζεται –σχεδόν– σε όλο τον κόσμο η Ημέρα της Γυναίκας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1909 από τη Νέα Υόρκη σε επίπεδο διεκδίκησης δικαιωμάτων. Σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ για τη θέση της γυναίκας σε σχέση με τις αρχές του 20ού αιώνα και τη δεκαετία του ’70 και σίγουρα έχει γίνει σαφές ότι το γυναικείο φύλο έχει την ευφυΐα και τη δυναμική να κατακτήσει οτιδήποτε στοχεύει.

Η κορυφή, είτε στον κοινωνικό είτε στον επαγγελματικό ή το δημόσιο τομέα, δεν είναι πια αντρικό προνόμιο. Για του λόγου το αληθές, οι γυναίκες που ακολουθούν αποτελούν πρότυπα δύναμης, πίστης και αφοσίωσης και αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Από την Εύα Βλαχάβα και τη Σόνια Μαγγίνα

Ημέρα της Γυναίκας
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Η τεράστια ανθρωπιστική δράση της έχει αναγνωριστεί διεθνώς και οι άοκνες προσπάθειές της να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές οµάδες αποτελούν ένα φάρο προσφοράς τον οποίο έχουν υµνήσει προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήµης από όλο τον κόσµο. Οµφαλός του έργου της είναι ο αγώνας υπέρ των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ιδρύµατος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών µε καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Από το 1999 είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, έχει τιµηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιµής, ενώ το 2020 βραβεύτηκε µε το διεθνές βραβείο Nelson Mandela.
Ημέρα της Γυναίκας
Σίλια Κριθαριώτη: Δηµιουργεί αέρινα, κοµψά, ονειρικά αλλά και σέξι ρούχα για τη σύγχρονη γυναίκα και, ταυτόχρονα, χωρίς να χάσει ούτε στιγµή την καλλιτεχνική πλευρά της και το όραµά της ως σχεδιάστριας, οδηγεί µε πυγµή τον οίκο Celia Kritharioti στον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό και η φήµη της ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας και οι haute-couture δηµιουργίες της πρωταγωνιστούν σε χολιγουντιανές πρεµιέρες, λαµπερά gala και red-carpet εκδηλώσεις.
Ημέρα της Γυναίκας
Σοφία Μπεκατώρου: Έχει γράψει το όνοµά της µε χρυσά γράµµατα στις σελίδες του ελληνικού αθλητισµού ως σπουδαία ιστιοπλόος: δύο φορές ολυµπιονίκης, χρυσή το 2004, χάλκινη το 2008, τέσσερις φορές παγκόσµια πρωταθλήτρια, δύο φορές στην κορυφαία θέση του βάθρου του ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος. Αυτό όµως που θα της οφείλουµε για πάντα είναι ότι έγινε η γυναίκα που µίλησε πρώτη δηµόσια για τη σεξουαλική κακοποίησή της από αθλητικό παράγοντα και έφερε το #MeToo στην Ελλάδα εµπνέοντας πολλές ακόµα γυναίκες να καταγγείλουν ανάλογες εµπειρίες.
Ημέρα της Γυναίκας
Ντόρα Μπακογιάννη: Με την ίδια αποφασιστικότητα µε την οποία στάθηκε όρθια µετά τη δολοφονία του πρώτου συζύγου της, Παύλου Μπακογιάννη, από τη 17 Νοέµβρη και στην οποία στηρίζει τη δυναµική πολιτική της οντότητα στα βουλευτικά έδρανα εδώ και χρόνια µάχεται εδώ και έξι µήνες µε τον καρκίνο. Από την πρώτη της ανακοίνωση πως πάσχει από πολλαπλό µυέλωµα απέδειξε για µία ακόµα φορά πόσο θαρραλέα γυναίκα είναι: «Δεν είναι ποτέ εύκολο να ακούς ότι έχεις καρκίνο. Σε τροµάζει, όχι µόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σε αγαπούν. Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. Κι αν ένα είναι σίγουρο είναι ότι δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καµία µάχη στη ζωή µου».
Ημέρα της Γυναίκας
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η βουλευτής µίλησε µε θάρρος και ειλικρίνεια για τη µητρότητα και τα δίδυµα παιδιά της, που ήρθαν στον κόσµο µε εξωσωµατική γονιµοποίηση. Όπως εξοµολογήθηκε στο Hello!, η οικογένειά της είναι προτεραιότητα πλέον: «Είναι κάτι που έκανα συνειδητά και επιθυµούσα πολύ. Ξέρετε, σε ένα βαθµό το είχα ξεγράψει. Και τώρα που το σκέφτοµαι, αισθάνοµαι πως είναι σαν να µου δόθηκε µια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή µου. Αυτό που θέλω είναι να είµαι διαρκώς µαζί µε τα µωρά µου, να τους δώσω όσο το δυνατόν περισσότερο από µένα».
Ημέρα της Γυναίκας
Βερόνικα Αντετοκούνμπο: Από τον περασµένο Σεπτέµβριο, ολόκληρη η οικογένεια Αντετοκούνµπο έχει την ελληνική υπηκοότητα αφού η µητέρα του «Greek Freak», Βερόνικα Νκεµ, και ο νεότερος αδελφός του Εµέκα-Άλεξ, πολιτογραφήθηκαν Ελληνες.
Ο µεγαλύτερος µπασκετµπολίστας της εποχής µας, Γιάννης Αντετοκούνµπο, ήρθε από τις ΗΠΑ ειδικά για την περίσταση καθώς έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η µητέρα του είναι ο «βράχος» της οικογένειάς τους. «Είστε ο πυλώνας, η κολόνα της οικογένειας. Η ιστορία σας είναι µια ιστορία αισιοδοξίας», είπε στη Βερόνικα Αντετοκούνµπο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής. Όπως έχει αφηγηθεί η ίδια, µαζί µε τον αείµνηστο σύζυγό της, Τσαρλς, έδωσαν σκληρή µάχη για να επιβιώσουν και να φροντίσουν τα πέντε παιδιά τους.
Ημέρα της Γυναίκας
Εριέττα Κούρκουλου: Με τον πιο άµεσο τρόπο επικοινωνίας της εποχής µας, τα social media, η κόρη της Μαριάννας Λάτση και του αείµνηστου Νίκου Κούρκουλου µοιράστηκε τις µεγάλες δυσκολίες που αντιµετώπισε όταν αποφάσισαν µε το σύζυγό της, Βύρωνα Βασιλειάδη, να γίνουν γονείς και τη διαδροµή της –κάποιες φορές οδυνηρή– στην εξωσωµατική γονιµοποίηση µιλώντας ουσιαστικά στην καρδιά κάθε γυναίκας που προσπαθεί να γίνει µητέρα µε τη βοήθεια της επιστήµης.
Παράλληλα, έχει αναπτύξει έντονη φιλoζωική δράση από πολύ µικρή ηλικία – στα 17 της είχε ιδρύσει καταφύγιο στον Άγιο Στέφανο. Διατηρεί ένα µεγάλο καταφύγιο στον Ωρωπό, το Save A Greek Stray, στο οποίο είναι πολύ συχνά παρούσα –στις περσινές πυρκαγιές ήταν εκεί για να βοηθήσει στην εκκένωσή του– και κάνει πολλές δηµόσιες τοποθετήσεις και εκκλήσεις µέσω των social media για τη φιλοζωία και τους σωστούς κανόνες διαβίωσης των κατοικιδίων και ενάντια στην κακοποίηση των ζώων.
Ημέρα της Γυναίκας
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Μια σύγχρονη ηρωίδα, που φορά µάσκα στο πρόσωπο αλλά όχι στην καρδιά και δίνει µαθήµατα ζωής, θάρρους και αισιοδοξίας. Η νεαρή γυναίκα έχει υποβληθεί σε δέκα χειρουργεία για τα τραύµατά της µετά την επίθεση µε βιτριόλι που δέχθηκε τον Μάιο του 2020. «Τη µια µέρα µπορεί να είσαι σε ένα όµορφο µέρος µε αγαπηµένους φίλους και την άλλη στο παγωµένο κρεβάτι της χειρουργικής αίθουσας. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, µερικές φορές άδικη. Σηµασία έχει να µην τα παρατάς. Ακόµη εδώ, το παλεύω…» ήταν το µήνυµα ζωής που έστειλε µετά το τελευταίο χειρουργείο.
Ημέρα της Γυναίκας
Ρεβέκκα Γιαννοπούλου: Είναι µία από τις πιο έµπειρες tattoo artists της Ελλάδας, ενώ εδώ και έξι χρόνια ασχολείται µε το ιατρικό τατουάζ θηλής. Με την αποκατάσταση σχήµατος και χρωµατισµού θηλής καθώς και καλύπτοντας τα σηµάδια της τοµής µετά από µια χειρουργική επέµβαση στην περιοχή του στήθους δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες και άτοµα που έχουν υποστεί µαστεκτοµή να ανακτήσουν ένα κοµµάτι του εαυτού τους που θεωρούσαν χαµένο. «Νιώθω ότι µετατρέπω σηµάδια πολέµου σε σύµβολα ειρήνης», έχει πει η ίδια. Εδώ και επτά χρόνια, στις 25 Οκτωβρίου, Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, διοργανώνει το Celebrate Your Scars.
Ημέρα της Γυναίκας
Έλενα Παπαρίζου: Η αγαπηµένη τραγουδίστρια από τον περασµένο Νοέµβριο είναι η πρώτη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Ταµείου των Ηνωµένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα. «Είµαι πολύ συγκινηµένη. Είναι µεγάλη µου τιµή και νιώθω τεράστια ευθύνη. Οφείλουµε να βάλουµε τα παιδιά και τη νεολαία µας στην πρώτη θέση, εκεί όπου τους αξίζει να είναι. Πάντα πίστευα πως το µέλλον είναι τα παιδιά µας. Είναι! Τα παιδιά όµως είναι παιδιά σήµερα και σήµερα έχουµε ευθύνη να τους προσφέρουµε µια χαρούµενη παιδική ηλικία, χωρίς βία και αποκλεισµούς, αλλά µε αξιοπρέπεια και φροντίδα» ήταν το µήνυµά της.
Ημέρα της Γυναίκας
Εύα Καϊλή: Η δουλειά της ως ευρωβουλευτή αναγνωρίζεται και διακρίνεται συχνά στις Βρυξέλλες: Το 2018 βραβεύτηκε ως ευρωβουλευτής της χρονιάς για τις Ψηφιακές Πολιτικές, είναι η µόνη Ελληνίδα που κάθε χρόνο βρίσκεται στη λίστα των πενήντα καλύτερων ευρωβουλευτών, ενώ αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήµης και της Τεχνολογίας STOA (2017-2022) καθώς και του Κέντρου για την Τεχνητή Νοηµοσύνη (C4AI). Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί από τον Ιανουάριο η εκλογή της, από τον πρώτο γύρο µάλιστα, ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ημέρα της Γυναίκας
Mαρία Σάκκαρη: Ξεπέρασε µε άνεση τη ρήση «το µήλο κάτω από τη µηλιά θα πέσει» καθώς όχι µόνο ακολούθησε τα βήµατα της µητέρας της, Αγγελικής Κανελλοπούλου, αλλά κατάφερε µε πείσµα, σκληρή δουλειά και ατελείωτες ώρες προπονήσεων να βρεθεί στο Νο 6 της παγκόσµιας κατάταξης και να θεωρείται ήδη, µόλις στα 26 της, η σπουδαιότερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών.
Ημέρα της Γυναίκας
Χριστίνα Σαρρή: Πάσχει από µελαγχρωστική αµφιβληστροειδοπάθεια, η όρασή της δεν ξεπερνά το 3% της φυσιολογικής όρασης και η ίδια είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναµης της θέλησης. Η Χριστίνα Σαρρή είναι συγγραφέας, δηµιουργός του βιβλιοφιλικού καναλιού στο YouTube Christina’s Book Voice και η µοναδική BookTuber µε τύφλωση στην Ελλάδα. Σπουδάζει ψυχολογία µε το σκύλο-οδηγό της, τη Λούνα, πάντα στο πλάι της.
Ημέρα της Γυναίκας
Κατερίνα Ιωαννίδου: Έγινε το πρόσωπο όλων των αντρών και των γυναικών που µε αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια παλεύουν εθελοντικά δίπλα σε πυροσβέστες. Η ίδια έχει πει πως µεγάλωσε µε δύο γονείς που επέλεγαν πάντα την προσφορά. Η εθελόντρια πυροσβέστης, τα τελευταία είκοσι χρόνια, βρέθηκε, µεταξύ άλλων, στην πρώτη γραµµή στις φωτιές στην Ηλεία το 2007 και στο Μάτι το 2018, στην Εύβοια, στις πληµµύρες στη Μάνδρα και, µόλις το περασµένο καλοκαίρι, στη µεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Ημέρα της Γυναίκας
Λωξάντρα Λούκας: Είναι η πρώτη ηθοποιός µε σύνδροµο Down που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα». Η ηθοποιός, πριν από το Εθνικό, είχε πάρει µέρος σε παραστάσεις της οµάδας «Εν Δυνάµει», µιας κολεκτίβας νέων καλλιτεχνών, αναπήρων και µη, που έχουν δηµιουργήσει η µητέρα της, επίσης ηθοποιός, Ελένη Δηµοπούλου, και η Μαρία Ιωαννίδου. Ένα ταλαντούχο κορίτσι, που χορεύει, ζωγραφίζει και µαγειρεύει πάντα µε ένα λαµπερό χαµόγελο.

ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΜΟΥΤΙΔΟΥ- ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΨΑΡΡΑΚΟΥ – ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΟΥ

Ημέρα της Γυναίκας


Τέσσερις µανάδες των οποίων ο πόνος έκανε το πανελλήνιο να δακρύσει. Τέσσερις γυναίκες που έγιναν πρότυπα δύναµης και µεγαλείου ψυχής. Η Μάγδα Φύσσα έχασε το γιο της, Παύλο, και δεν σταµάτησε να αγωνίζεται για την καταδίκη των δολοφόνων του. Η δικαίωσή της ήρθε επτά χρόνια µετά, µε την καταδίκη πολλών µελών της Χρυσής Αυγής, σε µια ιστορική στιγµή για το πολιτικό και δικαστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Λίγο καιρό αργότερα, βρέθηκε ξανά στο δικαστήριο, για να στηρίξει µια άλλη µάνα, την Κυριακή Αρµουτίδου, η κόρη της οποίας δολοφονήθηκε στη Ρόδο, όπου σπούδαζε. Η άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη συγκλόνισε όλη τη χώρα. Το ίδιο συνέβη και µε την κόρη της Αλεξάνδρας Ψαρράκου, τη Γαρυφαλλιά, την οποία σκότωσε ο σύντροφός της ενώ έκαναν διακοπές στη Φολέγανδρο. Η µητέρα της Ελένης και η µητέρα της Γαρυφαλλιάς δίνουν ένα µεγάλο αγώνα κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Πρόσφατα η χώρα συγκλονίστηκε από ένα ακόµα περιστατικό βίας, οπαδικής αυτήν τη φορά, στη Θεσσαλονίκη, που άφησε νεκρό τον 19χρονο Άλκη Καµπανό. Το θέµα της οπαδικής βίας ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο, ενώ έγιναν δώδεκα συλλήψεις. Η φράση της µητέρας του Άλκη «Τι να πω σε παιδιά που δεν τα έχει αγκαλιάσει µάνα;» ράγισε την καρδιά όλης της Ελλάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ