Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιούν ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας. Το βασιλικό ζεύγος έφτασε στη χώρα μας το βράδυ της Κυριακής και τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέθεσε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του βασιλιά και της βασίλισσας της Ολλανδίας.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας μαγνήτισε τα βλέμματα με την εντυπωσιακή εμφάνισή της με μία μάξι μπορντό δημιουργία που συνδύαζε τη δαντέλα και το βελούδο και που ανέδειξε με λαμπερά κοσμήματα. Αίσθηση προκάλεσε η τιάρα της που ήταν επενδυμένη με πολύτιμες πέτρες. Τα μαλλιά της είχε πιάσει ένα σφιχτό σινιόν και το μακιγιάζ της ήταν διακριτικό.

Μάξιμα
Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μάξιμα
Η βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, Παύλος Κοτσώνης
Μάξιμα
Η βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, Παύλος Κοτσώνης

Το μενού που έγραψε ο Χριστόφορος Πέσκιας

Το μενού για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους επιμελήθηκε ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και αυτό περιέλαμβανε θαλασσινές γεύσεις. Οι ελληνικές πρώτες ύλες ενθουσίασαν το βασιλικό ζεύγος ενώ όπως μεταδόθηκε για κύριο πιάτο προσφέρθηκε φαγκρί και για επιδόρπιο μία γαλατόπιτα, μία παραδοσιακή μανιάτικη συνταγή.

Μάξιμα
Στιγμιότυπα από το επίσημο δείπνο
Μάξιμα
Στιγμιότυπα από το επίσημο δείπνο
Μάξιμα
Στιγμιότυπα από το επίσημο δείπνο
Μάξιμα
Το μενού βασιζόταν στις ελληνικές γεύσεις
Μάξιμα

Οι εκλεκτοί προσκελημένοι στο δείπνο

Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων ήταν ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγο του, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ολλανδός ομόλογός του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram για την παρουσία της με το σύζυγό της, κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη στην επίσημη δεξίωση που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο: «Η παρουσία μας, μαζί με τον σύζυγό μου Βαρδή, στη δεξίωση που παρέθεσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν του Βασιλικού Ζεύγους της Ολλανδίας, είχε για εμάς ξεχωριστή σημασία. Η Α.Μ. ο Βασιλιάς Willem- Alexander και η A.M. Βασίλισσα Máxima είναι δύο σπουδαίες προσωπικότητες με ιδιαίτερη αγάπη για την χώρα μας. Η επίσημη επίσκεψη τους στην Ελλάδα έχει ξεχωριστή σημασία και ενισχύει τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, 31 Οκτωβρίου 2022»

Μάξιμα
Ο Κώστας Μπακογιάννης
Μάξιμα
ΔΑΦΝΗ ΛΑΛΑ, ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΡΕΚΑ

Μάξιμα
Ο βασιλιάς της Ολλανδίας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας

«Μεγαλειότατοι, Με χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη σας για την Ελλάδα και η σημερινή σας παρουσία εδώ επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ελλάδα και Ολλανδία διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης, που βασίζονται στα ιδανικά και τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, η οποία αγκαλιάζει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της μέσα από κοινό αξιακό σύστημα, που στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξή τους.

Ο δεσμός μας με τη θάλασσα, η ενασχόληση με το εμπόριο και το ανήσυχο πνεύμα των λαών μας χαρακτηρίζουν την ιστορία των εθνών μας, που διέπρεψαν, στο διάβα των αιώνων, ως ισχυρές ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις.

Το ταλέντο των Ολλανδών ζωγράφων μάγεψε τις ψυχές μας και μας έκανε να ταξιδέψουμε μαζί με τον Ρέμπραντ, τον Βερμέερ, τον Βαν Γκονγκ, τον Ιερώνυμο Μπος, τον Μοντριάν και τόσους άλλους, ενώ στην κλασική φιλοσοφία, με το έντονο ελληνικό αποτύπωμα, η σκέψη μας συνέχισε στο μονοπάτι της «Ηθικής» του Αριστοτέλη, εμπλουτισμένη με τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς του φιλοσόφου Σπινόζα.

Θα ήμουν ιδιαιτέρως χαρούμενη, αν οι περιστάσεις μου επέτρεπαν να σταθώ περισσότερο στην οικουμενική κληρονομιά των σπουδαίων αυτών Ολλανδών, αλλά σήμερα θεωρώ ότι ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Ούγκο Γκρότιους, που βαθύτατα επηρεασμένος από τους αρχαίους συγγραφείς έθεσε τις βάσεις του δημοσίου διεθνούς δικαίου, με το έργο του «Περί του Δικαίου του Πολέμου και της Ειρήνης». Πράγματι, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ο θεμέλιος λίθος και η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας.

Σεβασμός που δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο στον συνεχή αγώνα για ειρήνη, σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία των λαών μας. Και σήμερα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια πράξη βάναυσης επιθετικότητας, που βάλλει ευθέως κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ελευθερίας, όπως την χαρακτηρίσατε και εσείς πρόσφατα, βλέπουμε ότι οι αρχές του παραβιάζονται κατάφωρα, απειλώντας το κεκτημένο της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ήπειρό μας.

Ο τρόπος ζωής μας, οι αξίες και τα ιδεώδη που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν δεδομένα, τίθενται σε αμφισβήτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ύψωσε ενωμένα τη φωνή της κατά της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους.

Υποστηρίξαμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Παράλληλα, προσπαθούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε για να βρεθούν λύσεις στην ενεργειακή και οικονομική κρίση που απειλούν τις κοινωνίες μας και παρεκτρέπουν την πορεία μας από τους κλιματικούς στόχους που είχαμε θέσει.

Προσωρινά όμως, αφού η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνεχίσει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης, ενώ κάθε αναβλητικότητα κινδυνεύει να αποβεί μοιραία. Είναι σαφές ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε μια απόπειρα προβολής των αναθεωρητικών της αξιώσεων. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό έναν όρο. Τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών κυρίαρχου κράτους, και μάλιστα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζω την ευαισθησία της ολλανδικής κοινωνίας, καθώς και τη δική σας, για την ανθρωπιστική διάσταση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Στο ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αφορά τα εξωτερικά της σύνορα, η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε με πνεύμα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος. Η υλικοτεχνική συνεισφορά της Ολλανδίας στην αντιμετώπισή του συνιστά έμπρακτη απόδειξη στήριξης στον αγώνα αυτό.

Αύριο το πρωί, στη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της βίας κατά των γυναικών, αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα που δυστυχώς εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις ηρωικές γυναίκες που στο Ιράν, το Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου το φαινόμενο αυτό έχει θεσμικό χαρακτήρα, παλεύουν με τη ζωή τους στους δρόμους και τις πλατείες, διεκδικώντας δικαιώματα που σε μας θεωρούνται εδώ και αιώνες αυτονόητα. Μεγαλειότατοι, Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας και είναι σημαντικό να παραμείνουμε, ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα και πάλι να σας καλωσορίσω στην πατρίδα μου και υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενη πρόοδο και ευτυχία στον ολλανδικό λαό, και σε εσάς, προσωπική και οικογενειακή υγεία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ