Η 3η Δεκεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.
Τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα, ωστόσο, κατάφεραν να κερδίσουν κάτι πολύ σημαντικό, καθώς ικανοποιήθηκε ένα αίτημα τους, για την θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού, με αμοιβή από το κράτος, κατορθώνοντας έτσι να επιτύχουν την ανεξάρτητη διαβίωση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, προχώρησε σε μία δέσμευση κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αναφέροντας: «Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και βέβαια αυτή μας τη δέσμευση να φροντίζουμε κάθε μέρα, όχι μόνο την ημέρα αυτή στην οποία τιμούμε τα άτομα με αναπηρία, κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη». Μάλιστα, έκανε το πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντώντας την Άδα Σταματάτου, και συνομίλησε μαζί της για την καθημερινότητα που βιώνει με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.
«Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί “ο άνθρωπος της βροχής”. Δεν ήξερε κανένας πως είναι η εικόνα ενός αυτιστικού ενήλικα που περπατάει στο δρόμο. Οπότε εδώ εγώ χρησιμοποίησα το παιδί μου και τα βίντεό του και τις φωτογραφίες του ώστε να δείξω, γιατί μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Πώς είναι στο δρόμο, πώς περπατάει, ποιες είναι οι κινήσεις του, ποιες είναι οι κραυγές που βγάζει, γιατί συμπεριφέρεται περίεργα ένας άνθρωπος που είναι αυτιστικός στο δρόμο. Και η επιτυχία μου είναι ότι λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε, είδα έναν Γιάννη σήμερα. Αυτή είναι η επιτυχία μου», ανέφερε η ίδια συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό.
Αν δεν έχεις δει το “Cuerdas” αφιέρωσε λίγο χρόνο
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας παίζει μείζονος σημασίας ρόλο. Όλοι μας έχουμε ίσα δικαιώματα στη ζωή, στην κοινωνία και στην καθημερινότητα. Άλλωστε, η ευγενική στάση μας προς τους συμπολίτες μας αποτελεί ένδειξη σεβασμού και πολιτισμού.
Πριν μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει το project “Χορδές”. Μια ταινία μικρού μήκους για την παιδική αναπηρία, η οποία παρουσιάζει μια δυνατή φιλία μεταξύ του Νικόλα και της Μαρίας. Ο Ισπανός σκηνοθέτης Pedro Solis βραβεύτηκε μάλιστα με το βραβείο Goya το 2014 στην κατηγορία “Καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων”.
Ο Νικόλας πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και οι συμμαθητές του τον αποφεύγουν. Η Μαρία, όμως, είναι εκείνη που στέκεται δίπλα του και κατορθώνουν να δημιουργήσουν μια σχέση που θα κάνει τη Μαρία να αντιμετωπίσει τη ζωή με μια άλλη οπτική!
Αν αφιερώσεις χρόνο και το παρακολουθήσεις θα πάρεις σημαντικά μηνύματα. Θα καταλάβεις πόσο πιο ωραία θα ήταν η κοινωνία μας αν σκέφτονταν και έπρατταν οι περισσότεροι όπως η Μαρία. Δεν είναι δύσκολο. Θέμα θέλησης είναι.