Παραδοσιακή Συνταγή: Μια πίτα με άρωμα Ιονίου
Μια παραδοσιακή συνταγή από την Λευκάδα που οι ντόπιοι τα παλιά τα χρόνια την έφτιαχναν σε περιόδους γιορτών και χαράς. Η συγκεκριμένη Λαδόπιτα Λευκάδας είναι από τον Γιώργο Τσούλη.
Υλικά:
360 ml ελαιόλαδο
550 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
100 γρ. σουσάμι
100 γρ. αμύγδαλα, λευκά
Για το σιρόπι
360 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
50 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα
Κανέλα, τριμμένη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις πάρουν μία βράση, συνεχίζουμε και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε σιγά, σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Καβουρδίζουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σκούρο σε χρώμα και να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε σε δόσεις το σιρόπι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθεί από τον χυλό και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Κατόπιν, πασπαλίζουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 27×20 εκ. με το σουσάμι, προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του.
Προσθέτουμε το μείγμα της πίτας στο ταψί και πιέζοντάς το με τα χέρια, το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού πάνω από το σουσάμι.
Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμη η λαδόπιτα, την αφαιρούμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με κανέλα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ