Συνταγή: Η καλύτερη συντροφιά – μετά την σχέση σας – για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η κρεμμυδόσουπα που ακολουθεί έχει εγγυημένο (γαλλικό) αποτέλεσμα!
Αναζητήστε μεγάλα, λευκά κρεμμύδια που είναι πιο γλυκά και με λιγότερη κάψα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριάανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μοτσαρέλα, κασέρι πικάντικο, γραβιέρα γλυκιά…
Υλικά:
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1.400 γρ. (περίπου 5 κρεμμύδια), κομμένα σε λεπτά φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
80 ml λευκό, ξηρό κρασί
1.500 ml ζωμό κρέατος
4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνη
2 κουτ. γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
12 λεπτές φετούλες από γαλλική μπαγκέτα
1 φλιτζ. τσαγιού τσένταρ, τριμμένο
½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τις φέτες των κρεμμυδιών και σοτάρω ανακατεύοντας για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσουν και να καραμελώσουν.
Προσθέτω το σκόρδο και ένα λεπτό μετά σβήνω με το κρασί.
Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το ζωμό κρέατος. Προσθέτω τις δάφνες και το θυμάρι και μαγειρεύω για 20-25 λεπτά.
Πετάω τις δάφνες και τα κλαδάκια του θυμαριού και προσθέτω το ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζω για 1 λεπτό ακόμη και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Απλώνω τις φετούλες της μπαγκέτας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζω τις φετούλες και ψήνω για 2 λεπτά ακόμη.
Για το σερβίρισμα:
Μοιράζω την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα μπολ και βάζω στην κορυφή από 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού. Μοιράζω τα τριμμένα τυριά και βάζω τα μπολ στο φούρνο. Ψήνω στο γκριλ για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.Σερβίρω αμέσως.
Περισσότερες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, μπορείτε να βρείτε εδώ