Συνταγή: Εύκολο και γρήγορο σοκολατένιο γλυκό χρησιμοποιώντας μόνο ένα μπολ.
Αυτό το σοκολατένιο γλυκό είναι σούπερ ζουμερό, πλούσιο και γεμάτο σοκολάτα!
Υλικά:
Για το Παντεσπάνι
240 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
65 γρ κακάο σε σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. αλάτι
110 γρ ηλιέλαιο
160 γρ πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
200 ml βραστό νερό
Για την κρέμα σοκολάτας
85 γρ κακάο σε σκόνη
340 γρ φυτικό βούτυρο
480 γρ ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
Στρώνουμε δύο φόρμες για κέικ 24 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού στο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη να πήξει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Τώρα προσθέστε το λάδι, τον πουρέ μήλου, τη βανίλια και το γάλα αμυγδάλου και το μείγμα του ξιδιού.Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε προσεκτικά το βραστό νερό και συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε με τη ζύμη του κέικ μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Η ζύμη θα φαίνεται πολύ ρευστή σε αυτό το σημείο. Έτσι πρέπει να είναι!
Μοιράζουμε το κουρκούτι ομοιόμορφα σε 2 φόρμες για κέικ. Ψήστε για 35-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
Μετά από 10 λεπτά, αφαιρέστε προσεκτικά τα κέικ από τις φόρμες και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα σοκολάτας:
Τοποθετήστε τη σκόνη κακάο σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύτερα κοσκινισμένο για να αφαιρεθούν τυχόν σβώλοι.
Προσθέστε το μαλακό φυτικό βούτυρο και ανακατέψτε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες μείγμα και να ανακατευτούν όλα καλά.
Προσθέστε τη μισή άχνη ζάχαρη και το μισό γάλα αμυγδάλου και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, το γάλα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ξεκινήστε να ανακατεύετε στο χαμηλό και στη συνέχεια αυξήστε στο υψηλό. Ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν όλα και να ανακατευτούν καλά.
Εάν η κρέμα φαίνεται πολύ στεγνή, προσθέστε περισσότερο γάλα, μία ή δύο κουταλιές της σούπας τη φορά. Αν σας φαίνεται πολύ υγρό και δεν κρατάει το σχήμα του, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη μέχρι να πήξει.
Καλύπτουμε το κέικ με την κρέμα σοκολάτας και το απλώνουμε με μια σπάτουλα για κέικ.
Πηγή: pappoustasos