Συνταγή: Το γλυκό που δημιουργήθηκε προς τιμήν του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α, ο οποίος είχε καταγωγή από την Δανία
Κοπεγχάγη ένα από τα ωραιότερα ελληνικά γλυκά με όχι και τόσο συνηθισμένο όνομα. Στον περασμένο αιώνα το γλυκό το κατανάλωναν την περίοδο των Αποκρεών, αλλά αυτά στις μέρες μας δεν έχουν σημασία. Αν κάποιος κάνει κέφι μελομακάρονα το καλοκαίρι, ποιος είναι αυτός που θα το απαγορέψει;
Για την ιστορία λέγεται ότι την καλύτερη Κοπεγχάγη έφτιαχνε η κυρία επί των τιμών του βασιλιά Γεωργίου, προς τιμήν του οποίου δημιουργήθηκε αυτό το γλυκό.
Μπορείτε να το φτιάξετε και με καρύδια, αλλά η παραδοσιακή συνταγή, απαιτεί αμύγδαλα! Την παρακάτω συνταγή προτείνει ο Πέτρος Συρίγος.
Αν κάνετε ολόκληρη την συνταγή θα χρησιμοποιήσετε ταψί 36 εκ. αν κάνετε την μισή δόση θα χρησιμοποιήσετε ταψί 25 επί 35 εκ.
Υλικά:
Για τη ζύμη
640 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
340 γρ. Βούτυρο αγελαδινό
4 Αυγά ολόκληρα
1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
340 γρ. Ζάχαρη
1 φλ. Κονιάκ
Για τη γέμιση
650 γρ. Αμυγδαλόψυχα αλεσμένη χοντρά
350 γρ. Ζάχαρη άχνη
250 γρ. Βούτυρο αγελαδινό
4 Αυγά ολόκληρα
1 φλ. Κονιάκ
1 κ.σ. Κανέλλα σκόνη
10 τμχ Φύλλο κρούστας λεπτό
Για το σιρόπι
650 γρ Ζάχαρη
250 γρ. Μέλι
4 ποτήρια Νερό
2 μπαστούνια Κανέλλα
1 κ.σ. χυμό Λεμονιού
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά με το μίξερ.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε να το χτυπάμε ακόμα για 5 λεπτά.
Πριν προσθέσουμε τα αυγά βάζουμε λίγο αλεύρι.
Βάζουμε 1 αυγό χτυπάμε το μίγμα και συνεχίζουμε βάζοντας πάλι λίγο αλεύρι και πάλι 1 αυγό.
Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε όλα τα αυγά για το γλυκό Κοπεγχάγη.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το υπόλοιπο αλεύρι μαζί 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Το απλώνουμε στο ταψί και το πατάμε με τα χέρια μας μέχρι να το καλύψει.
Για τη γέμιση
Χονδροκόβουμε την αμυγδαλόψιχα και σ’ ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά με την άχνη για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το κουταλάκι με την κανέλλα και το ποτηράκι το κονιάκ.
Ανακατεύομε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το βάζουμε επάνω από την ζύμη που έχουμε βάλει στο ταψί.
Στο τέλος βάζουμε ένα ένα τα φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε με το λιωμένο και ζεσταμένο βούτυρο.
Κόβουμε το γλυκό Κοπεγχάγη σε όποιο σχήμα θέλουμε, το ραντίζουμε με νερό και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Πρώτα θα βάλουμε τον φούρνο από κάτω για 4 λεπτά και μετά το γυρνάμε στο “πάνω-κάτω” για μία ώρα.
Για να δούμε αν το παραδοσιακό γλυκό Κοπεγχάγη είναι έτοιμο, “τσιμπάμε” με ένα μαχαιράκι, αν βγει καθαρό τότε το βγάζουμε από τον φούρνο.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό Κοπεγχάγη από τον φούρνο το χαράζουμε καλά μέχρι κάτω και θα προσθέσουμε το ΚΡΥΟ σιρόπι από πάνω.
Προσοχή! Μη το σκεπάσετε αφού το σιροπιάσετε γιατί θα μαλακώσει το φύλλο.
Για το σιρόπι
Το σιρόπι το φτιάχνω πριν αρχίσω να κάνω το γλυκό Κοπεγχάγη.
Βάζω 4 ποτήρια και την ζάχαρη με τα μπαστούνια της κανέλλας και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και το βάζω στην φωτιά γυρνώντας έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Το αφήνω 5 λεπτά και προσθέτω το μέλι.
Το αφήνω ακόμη 1 λεπτό και το κατεβάζω από την φωτιά.
Προσοχή! όταν βάλετε το μέλι φουσκώνει το σιρόπι!
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο, εδώ