Με ανακοίνωσή του το Netflix ξεκαθάρισε πως δεν θα βάλει σήμανση που να ξεκαθαρίζει ότι το “The Crown” είναι προϊόν μυθοπλασίας. «Δεν βλέπουμε την ανάγκη, για την προσθήκη ερμηνευτικής ρήτρας» υπογραμμίζει η δημοφιλής πλατφόρμα.
Αυτό έρχεται ως απάντηση στον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού, Oliver Dowden, ο οποίος προέτρεψε το Netflix, την προηγούμενη εβδομάδα να προσθέσει ένδειξη που θα αναφέρει πως το “The Crown” είναι μία δραματική σειρά. Η προτροπή διατυπώθηκε μετά από παράπονα για ιστορικές ανακρίβειες κατά την τέταρτη και τελευταία σεζόν, η οποία διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του 1980.
Ο κ. Dowden, με δηλώσεις του στη “The Mail on Sunday” χαρακτήρισε τη σειρά ως «ένα υπέροχο έργο μυθοπλασίας», ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι η νέα γενιά θεατών που δεν έζησε τα γεγονότα από «πρώτο χέρι» μπορεί να θεωρήσει τα όσα διαδραματίζονται εκεί ως πραγματικότητα. Σημειώνεται πως οι συντηρητικοί άσκησαν κριτική για το πώς απεικονίζεται η Μάρκαρετ Θάτσερ, την οποία ενσαρκώνει Τζίλιαν Άντερσον και κάνουν λόγο για «υπερβολή» στο πώς αποδίδεται η σύγκρουσή της με τη βασίλισσα.
Ωστόσο, αυτό που ενόχλησε περισσότερο είναι η απόδοση του γάμου του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Στη σειρά ο πρίγκιπας Κάρολος εμφανίζεται να τηλεφωνεί καθημερινά στην Καμίλα κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου του. Με παρέμβασή του στον Guardian, ο δημοσιογράφος Simon Jenkins στηλίτευσε την τέταρτη σεζόν αναφέροντας πως η καλλιτεχνική απόδοση δεν μπορεί να δικαιολογήσει σκηνές στις οποίες άτομα εν ζωή ή που έχουν πεθάνει πρόσφατα αποδίδονται «υπό το χειρότερο φως». Πάντως, και ο Charles Spencer, αδερφός της Νταϊάνα, είναι ανάμεσα σε εκείνους που καλούν το Netflix να προσθέσει τη σχετική διευκρίνιση υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι θεατές μπορούν να εκλάβουν τη σειρά «ως Ευαγγέλιο».
Ο Πίτερ Μόργκαν, που υπογράφει τη σειρά, υπερασπίστηκε το έργο του, κάνοντας λόγο για διεξοδική έρευνα και «πιστότητα στην ουσία».
Διαβάστε επίσης: