Ο ρόλος της Δέσπως στις Άγριες Μέλισσες κατά τη διάρκεια της επταετίας, η επαναστατική φύση της, η ιδεολογική σύμπλευσή της με το γιο της και η γενναιόδωρη στάση του να βοηθήσει τους συγχωριανούς του.

Αλίκη Αλεξανδράκη

Αλήθεια, πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος της Δέσπως τη σεζόν που διανύουμε;

Θα είναι επικεφαλής της γυναικείας αντίστασης μέσα στο Διαφάνι.

Άρα, έχει τη δύναμη και το σθένος να αντιδράσει απέναντι στη δικτατορία.

Ναι, με τον τρόπο της, όχι φανερά. Θα οργανώνει και τις κυρίες του χωριού εκεί.

Αυτό της δίνει μία ακόμα μοναδικότητα, υπό την έννοια ότι είναι η μητέρα του ενωμοτάρχη.

Νομίζω ότι και ο ενωμοτάρχης είναι μέσα στο παιχνίδι. Φαίνεται ότι συνεργάζεται με τη χούντα αλλά στην πραγματικότητα βοηθάει τους συγχωριανούς του, Δεν ξέρω αν τελικά θα μάθει τις διαβολιές της μαμάς του, όμως και αυτός ακολουθεί τακτική..

Τι έχετε αγαπήσει εσείς στη Δέσπω;

Είναι μία γυναίκα, η οποία αγαπάει τη ζωή και θέλει να ζήσει.

Φαντάζομαι ότι αυτό είναι και κοινό χαρακτηριστικό σας. Σωστά;

Φυσικά και αγαπάω τη ζωή. Αν δεν την αγαπούσα, δε θα ήμουνα ενεργή ακόμα.

Υποδύεστε μία γυναίκα που δρα με ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα την περίοδο της δικτατορίας. Εσείς, ως φυσικό πρόσωπο πια, πώς αντιδράσατε στην επταετία;

Εμένα μου ήρθε πάρα πολύ ξαφνικό. Ήμουν πολύ νέα τότε. Μου έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω μερικά πράγματα τα οποία υπήρχαν βέβαια, αλλά ήταν σε φλου κατάσταση. Από κει και πέρα, με τον τρόπο μου, έκανα και εγώ την προσωπική μου αντίσταση.

Εκείνη την περίοδο ήσασταν στην πρώτη σας θεατρική δεκαετία στην οποία κάνατε, όπως και τα υπόλοιπα χρόνια, πολύτιμα πράγματα. Ξεκινήσατε με τον Κάρολο Κουν τη διαδρομή σας. Τι χρωστάτε σε αυτόν το θεατράνθρωπο;

Χρωστάω την αυτοπειθαρχία μου, όπως και το ότι άνοιξε τους ορίζοντες μου, που πιθανόν να μην είχαν διευρυνθεί. Είδα με μία διαφορετική ματιά τις ερμηνείες κειμένων, που κατά τα χρόνια του σχολείου ομολογώ ότι δεν μου ήταν και πολύ ευχάριστα. Στο σχολείο, θυμάμαι, ο «Οιδίποδας Τύραννος» ήταν για μένα βάσανο. Ξαφνικά βρέθηκα στο Θέατρο Τέχνης και ακούγοντας να αναλύει τα χορικά του «Οιδίποδα» ο Κάρολος Κουν, έμεινα με το στόμα ανοιχτό… Αναρωτιόμουν «αυτό ήταν το έργο που εγώ σιχαινόμουνα;».

Γιατί ήταν δύσκολα τα χρόνια του σχολείου;

Γιατί τα θεωρούσα μεταβατικά, σαν ένα αναγκαίο σκαλοπάτι για να πάω παραπέρα.

Γνωρίζετε από εκείνη την ηλικία ότι θα ασχοληθείτε με το θέατρο;

Όχι, δεν το γνώριζα. Υπήρχαν κι άλλα πράγματα που με γοήτευαν πάρα πολύ. Ξαφνικά το αποφάσισα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχει κάνει το θέατρο στη ζωή σας;

Έκανα πάρα πολλά ταξίδια, και δεν εννοώ μόνο στο φυσικό πεδίο. αλλά σε ένα πνευματικό και ψυχικό πεδίο. Γνώρισα επίσης πάρα πολλούς ανθρώπους που πιθανόν δε θα τους συναντούσα.

Μιλάμε για τον Κάρολο Κουν. Αντιστοίχως, θεωρείτε ότι υπάρχουν σήμερα φωτισμένοι δάσκαλοι;

Είναι μία άλλη εποχή με άλλα ζητούμενα και δεδομένα. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά διαμαντάκια. Τώρα θα έλεγα ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι την εποχή που έλαμψε ο Κάρολος Κουν. Ζούμε σε μία εντελώς άλλη εποχή και νομίζω ότι ψαχνόμαστε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι κάποτε, Έχουν ανοίξει τόσοι πολλοί δρόμοι μέσα από την τεχνολογία και την επιστήμη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαμε να πούμε όλοι μας, όχι μόνο εγώ, ότι είναι δάσκαλος, Υπάρχουν όμως σημαντικά άστρα. Την εποχή αυτή θα ήταν λίγο παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για δασκάλους.

Έχετε συμπορευτεί με πολύ νέα παιδιά. Τι σας έχουν προσφέρει και τι τους έχετε χαρίσει;

Μου έχουν προσφέρει καινούργιους δρόμους, όπως και μια νέα ματιά πιο τολμηρή απέναντι στην τέχνη, Εγώ νομίζω ότι τους χάρισα την αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν και άνθρωποι κάποιας ηλικίας οι οποίοι, επειδή το θέλουν, πολύ παραμένουν νέοι.

Πηγή: 7ΜΕΡΕΣTV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ