Η ταινία που δίχασε το τηλεοπτικό κοινό λόγω της σκληρότητας με την οποία προσεγγίζει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως την σεξουαλική κακοποίηση και την χρήση ναρκωτικών, προβάλλεται στο Tik Tok προκαλώντας πανικό και τρόμο στους νεαρούς χρήστες. Βλέποντας μάλιστα την δημοφιλία που γνωρίζει η ταινία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Michael Goi δημοσίευσε βίντεο με το οποίο ενημερώνει τους υποψήφιους θεατές για το περιεχόμενο του footage film δίνοντας ακόμη και οδηγίες για το πώς πρέπει να δούνε την ταινία για να μην τρομάξουν.
“Μην παρακολουθείτε την ταινία τη νύχτα και μην την παρακολουθήσετε μόνοι σας. Αν δείτε τις λέξεις “photo No1” να εμφανίζονται στην οθόνη σας, έχετε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα για να κλείσετε την ταινία εάν είστε ήδη φοβισμένοι πριν αρχίσετε να βλέπετε πράγματα που ίσως δεν θέλετε” τονίζει στην ανάρτησή του η οποία σε μία μόλις ημέρα συγκέντρωσε 4,6 εκατομμύρια προβολές.
https://twitter.com/warrencers/status/1328097249944080386
Πολλοί χρήστες που είδαν την ταινία εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους. Ένας TikToker αποκάλεσε την ταινία «τραυματική» ενώ άλλος ανέφερε πως «Φοβάμαι να βγω έξω». Η ταινία έγινε το νέο trend και στο Twitter, συγκεντρώνοντας πάνω από 55.000 tweets, με τους σχολιαστές να συζητούν τις έντονες σκηνές και τα θέματα της.
Το σοκαριστικό footage τρόμου “Megan is missing”, ήρθε από την Αμερική το 2011 σε σκηνοθεσία του Michael Goi, ο οποίος προσυπογράφει και το σενάριο. Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και το κεντρικό θέμα της πραγματεύεται την ιστορία δύο ανήλικων κοριτσιών που πέφτουν θύματα διαδικτυακής αρπαγής και κακοποίησης. Το φιλμ που γυρίστηκε στο Los Angeles της California έκανε πρεμιέρα στην Αμερική το Μάιο του 2011. Αξίζει να αναφερθεί πως τον Οκτώβριο του 2011 η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε στη Νέα Ζηλανδία και κατονομάστηκε ως “απαράδεκτη” καθώς περιείχε σκηνές σεξουαλικής συμπεριφοράς και βίας που θα επηρέαζε τους νέους σε τέτοιο βαθμό που μόνο επιζήμιο θα ήταν για το κοινωνικό καλό.
Δυο λόγια για την ταινία
Η Amy Herman (Amber Perkins) και η Megan Stewart (Rachel Quinn) είναι δύο φίλες με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία και κοινωνικό υπόβαθρο. Η 13χρονη Amy, προέρχεται από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον αλλά υστερεί σε ερωτική ζωή και κοινωνική αποδοχή, η Megan 14 ετών, προέρχεται από ένα προβληματικό περιβάλλον κυρίως λόγω της απουσίας του πατέρα αλλά διατηρεί ένα έντονο κοινωνικό προφίλ. Είναι καλή μαθήτρια, όμως συχνά ακολουθεί ένα σκληρό τρόπο ζωής που συνοδεύεται από πάρτι, ναρκωτικά, αλκοόλ και αδιάκριτο σεξ. Παρά τις αντίθετες προσωπικότητές τους δεν παύει να είναι κολλητές και χρησιμοποιούν τακτικά τα social media ως μέσο επικοινωνίας αλλά και γνωριμίας με αγόρια. Κάποια στιγμή η Megan θα γνωρίσει μέσα από ένα “chat room” έναν 17χρονο αγόρι, το οποίο και σπεύδει να συναντήσει. Από εκείνη τη στιγμή η “Megan is missing…”. H Amy θα προσπαθήσει να διαλευκάνει την υπόθεση και να βρει τη φίλη της. Κάπου εκεί θα ανακαλύψει τη φρικτή πραγματικότητα.
Η ταινία αν και σκληρή κάνει αναφορά στην κοινωνική ζωή των εφήβων και τις σχέσεις τους με το οικογενειακό περιβάλλον, στο πρόβλημα του αλκοόλ και των ναρκωτικών, στο ταμπού της σεξουαλικότητας, στα ζητήματα του “bulling” και επικεντρώνεται με επιτυχία στους κινδύνους του διαδικτύου, πολλές φορές μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων γονέων.
Η γνώμη του ειδικού
Το Hello.gr επικοινώνησε με την ψυχολόγο Στέλλα Αργυρίου η οποία τόνισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την προβολή μιας ταινίας με τόσο σκληρό περιεχόμενο. Όπως λέει, “ο ψηφιακός κόσμος πλέον είναι αυτός που δουλεύει αυτή τη στιγμή στο κεφάλι των παιδιών γιατί έχουνε χάσει την καθημερινότητα τους με τις δύο καραντίνες. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι βλέπουνε. Η αναβίωση μίας τέτοιας ταινίας σε φάση καραντίνας δεν είναι ό, τι καλύτερο από την άποψη ότι τα παιδιά δεν θα έχουν την ευκαιρία να την συζητήσουν μεταξύ τους. Θα την δει ο καθένας και θα κρατήσει τα μηνύματα για τον εαυτό του. Καλό είναι όταν θα βλέπουμε ταινίες τέτοιου τύπου οι γονείς να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά. Να εξηγούμε όλους τους φόβους να τους αναλύουμε.
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πολύ εξοικειωμένα στο κομμάτι της βίας. Δυστυχώς, τα περισσότερα video games έχουν στοιχεία βίας και μάλιστα όχι απλά σκοτώνω αλλά σκοτώνω μέχρι το σημείο που θα δω αίμα. Μία απεικόνιση βίας σε ταινία είναι οικία όμως σίγουρα θα τους δημιουργήσει τραύματα ειδικά στα κορίτσια. Θα έχουν απορίες και επειδή μιλάμε για ηλικίες που δεν έχουν ακόμη την σεξουαλική αγωγή για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μία τέτοια πράξη, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε. Δεν μπορείς να δεις μια ταινία βιασμού αν δεν έχεις γνωρίσει πως γίνεται όλη αυτή η σεξουαλική πράξη στην πραγματικότητα. Είναι σαν να κάνουμε skip σε κάποια πράγματα. Αν ένα παιδί δεν έχει ολοκληρωμένες επαφές, καλό θα ήταν να μην δει την ταινία γιατί θα συνδέσει αυτόματα την σεξουαλική επαφή με αυτή την πράξη βίας, οπότε του δημιουργείς μια επώδυνη εικόνα στην ψυχολογία του όταν θα πάει με κάποιον του αντίθετου φύλου. Αυτή η εικόνα πιθανότατα να δημιουργήσει τραύματα και φοβίες.
Πώς όμως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά;
Όπως αναφέρει η κυρία Αργυρίου, “καλό είναι να δημιουργούμε έναν δικό μας κωδικό έκτακτης ανάγκης με τα παιδιά όταν πηγαίνουν στο σχολείο. Δηλαδή, αν κάποιος τους πλησιάσει και τους πει, μου είπε η μαμά να σε πάρω, να ρωτάει το παιδί ποιος είναι ο κωδικός. Αυτές τις εποχές είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μιλήσει στα παιδιά μας πολύ νωρίτερα για όλα αυτά τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Δυστυχώς, η επικαιρότητα έρχεται και μας επιβεβαιώνει όπως είδαμε πρόσφατα την απαγωγή της Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα θέμα που απασχόλησε πολύ τους εφήβους. Επίσης πρέπει να μπει ένα φρένο στην λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι γονείς επιβάλλεται να παρακολουθούν με ποιον μιλάει το παιδί τους.