H Όλγα Δαμάνη μίλησε για την ηρωίδα που υποδύεται στο «Σασμό», για τα λάθη των ανθρώπων, τη δύναμη της αγάπης και τη γνώση που χαρίζει ο χρόνος…

Από την Μαρία Ανδρέου

Τι έκανε μια ηθοποιό του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να πει το «ναι» σε μια δραματική τηλεοπτική σειρά που έχει ως θέμα της μια Κρητική βεντέτα και ένα σασμό;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, είπα το «ναι» όταν άκουσα με ποιους συναδέλφους θα συνεργαστώ. Όλοι τους είναι χαρισματικοί, τόσο της παλιότερης όσο και της νεότερης γενιάς. Με τον Τάσο Νούσια δεν έχω συναντηθεί θεατρικά, ούτε με τη Μαρία Πρωτόπαππα, ούτε με τον Δημήτρη Λάλο. Τι να πω για τον Δήμητρη Ήμελλο, που υποδύεται τον αστυνομικό… Υπέροχος ηθοποιός! Και με αυτόν παίξαμε μαζί στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Σπουδαίοι θεατρικοί ηθοποιοί λοιπόν. Αυτό είναι… Να στηρίζει ο ένας τον άλλο σε μια παράσταση, σε μια σειρά. Έτσι γίνονται τα σημαντικά. Όταν σε μια σειρά χτίζεται μια οικογενειακή σχέση. Και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Όλγα Δαμάνη

Ποια είναι η γιαγιά Ειρήνη; Η μάνα του Μάρκου Βρουλάκη; Η πεθερά της Μαρίνας; Η γιαγιά της Αργυρώς και του Πέτρου; Τι συμβολίζει αυτή η γυναίκα;

Η γιαγιά Ειρήνη είναι η μεγαλύτερη όλων. Κουβαλάει λοιπόν το παρελθόν της ιστορίας στην πλάτη της, το πώς και το τι έγινε από γενιά σε γενιά. Κουβαλά την Κρήτη και τις παραδόσεις της. Είναι καλοσυνάτη, ολιγόλογη, διορατική, με λαϊκή σοφία και βαθιά αίσθηση του δικαίου. Συνομιλεί με τη φύση, παρατηρεί τα ασήμαντα αδιόρατα σημάδια και κάποιες φορές διαβάζει το μέλλον από το πέταγμα και τις κραυγές των πουλιών. Είναι οιωνοσκόπος.

Τι συμβαίνει στην Κρήτη και βγαίνουν τα μαχαίρια και τα όπλα; Γιατί υπάρχουν βεντέτες;

Δεν είναι μόνο στην Κρήτη οι βεντέτες, αλλά και στη Μάνη και σε άλλες χώρες, όπου βλέπουμε να κρατούν καλά, όπως στον Νότο της Ιταλίας, στη Σικελία και όχι μόνο. Παντού στον κόσμο. Οι βεντέτες ξεκληρίζουν οικογένειες σε έναν αέναο κύκλο βίας. «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω…», λέει η χαροκαμένη μάνα… Δεν υπάρχει μεγαλύτερο χτύπημα για μια μητέρα, για ένα γονιό, να χάσει το γιο ή την κόρη του. Είναι αφύσικο να θάβει η μάνα το παιδί. Είναι τραγωδία, πλήγμα αβάσταχτο.

Η γιαγιά Ειρήνη πώς ξεπερνά όλες αυτές τις τραγωδίες;

Με το χρόνο όλα τα μεγάλα βάρη της ζωής, οι δυσκολίες, γίνονται σοφία. Τα θανατικά και οι βεντέτες δεν την έκαναν κακό άνθρωπο. Η γιαγιά Ειρήνη έχει καλοσύνη μέσα της και ξέρει ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, τα έχει φιλοσοφήσει τα πράγματα. Για τη συμπεριφορά τους υπάρχει εξήγηση. Όλες οι συμπεριφορές δικαιολογούνται, και οι καλές και οι άσχημες. Και ανάλογα με τις δυσκολίες που σου φέρνει η ζωή, βγάζεις τις αξίες σου, τη διαδρομή σου, αυτά που σου έμαθαν, τα κενά σου, τις πληγές σου.

Μένω στη λέξη χρόνος…

Α, ο χρόνος που περνά συμφιλιώνει με πολλά τον άνθρωπο. Είναι συσσωρευμένη γνώση. Σου μαθαίνει να κοιτάς μπροστά, να κάνεις βήματα μπροστά και να τα αφήνεις όλα πίσω. Ο άνθρωπος πρέπει να τα αφήνει όλα πίσω του και να μην αναμασά τα ίδια και τα ίδια. Η παλιότερη γενιά έχει υποχρέωση να μάθει στους νεότερους να έχουν τα μάτια στο μέλλον.

Με την Κρήτη κάτι θα σας δένει…

Μιλάτε για τη συμμετοχή μου στο «Νησί»; Πριν από έντεκα χρόνια ήμουν με τον Τάσο Νούσια και τη Μαρία Πρωτόπαππα στην Κρήτη, στο «Νησί». Οι ηθοποιοί έτσι είμαστε. Ερχόμαστε για ένα διάστημα κοντά, μετά σκορπιζόμαστε και ξανασυναντιόμαστε ψυχικά εκεί που είχαμε μείνει. Το «Νησί» είναι για την ελληνική τηλεόραση ένα σίριαλ ανεπανάληπτο. Και ο μοναδικός λόγος που είναι ανεπανάληπτο είναι γιατί αναφέρεται σε ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας, στους λεπρούς στη Σπιναλόγκα και στην απομόνωσή τους.

Πώς βιώσατε την πανδημία και την καραντίνα;

Τη βιώνω και τη βίωσα πολύ προσωπικά. Με διάβασμα και ποδηλατάδα. Διάβασα πολλά βιβλία και πήγαινα συχνά στο στάδιο για να κάνω ποδήλατο. Το ποδήλατο και αυτό το αεράκι μού δίνει μια ισορροπία. Κακά τα ψέματα, ήταν μια θλιβερή περίοδος, με τόσους θανάτους. Παντού γύρω μας κυριαρχούσαν το πένθος και η λύπη.

Πιστεύετε πως ένας έρωτας μπορεί να φέρει το σασμό;

Η μεγαλύτερη δύναμη στη φύση είναι η αγάπη. Αυτή καθορίζει τα πάντα και ο κόσμος πάει μπροστά. Προσωπικά θα ήθελα η γιαγιά Ειρήνη να φέρει στο χωριό αυτό που λέει το όνομά της, την ειρήνη!

Πηγή: 7ΜΕΡΕΣTV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΑΣΜΟΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ