Πρεμιέρα έκανε ο 4ος κύκλος της σειράς «The Crown» του Netflix περιγράφοντας μια περίοδο όπου η βασιλική οικογένεια μαστίζεται από πολιτικές συγκρούσεις αλλά και έναν γάμο από τον οποίο θα γεννηθεί ένα νέο ίνδαλμα για τον βρετανικό λαό. Την δεκαετία από το 1970 έως το 1980 που διαδραματίζονται τα γεγονότα της σειράς, η βασίλισσα (Ολίβια Κόλμαν) αγωνίζεται να κρατήσει συσπειρωμένο τόσο το κράτος διαφωνώντας συχνά με την Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ (Τζίλιαν Άντερσον) όσο και της οικογένειά της και το “Μπάκινγχαμ” θα ζήσει ξεχωριστές στιγμές.

Μία από αυτές είναι ο παραμυθένιος γάμος του πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνα (Έμα Κόριν), ο πιο διάσημος γάμος σε όλο τον κόσμο. Το ειδύλλιο του πρίγκιπα Καρόλου με την λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, δεδομένης της προηγούμενης σχέσης του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Ο πρίγκιπας Κάρολος, 30 ετών τότε έβλεπε ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της βασίλισσας την ανησυχία για το εάν θα παντρευόταν και θα συνέχιζε την διαδοχή στον θρόνο. Τον Φεβρουάριο του 1981, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Νταϊάνα ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους ενώ ο γάμος τους με χιλιάδες κόσμου να στήνονται στην διαδρομή από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής ιστορίας.

Φυσικά ένα από τα “highlights” του διάσημου γάμου ήταν και το νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα με την 7,5 μέτρα ουρά που σχεδίασε ο Ντέιβιντ Εμανουέλ.

Ο γάμος του βασιλικού ζευγαριού είχε εντάσεις, καθώς η Καμίλα Πάρκερ συνέχισε να αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη παρουσία στην ζωή του πρίγκιπα Καρόλου ακόμη και μετά τον γάμο του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το ζευγάρι χώρισε το 1992 και το 1997, η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, σκορπώντας πένθος σε εθνικό επίπεδο. Τελικά, ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα το 2005.

Στην 4η σεζόν του “The Crown”, ιδιαίτερη σημασία έχει και η άνοδος της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία αποδείχθηκε πως ήταν από τους πιο διχαστικούς πρωθυπουργούς που γνώρισε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ εκλέχθηκε το 1979, με μικρή πλειοψηφία καθώς δεσμεύτηκε να τερματίσει τις βιομηχανικές συγκρούσεις και εισήγαγε μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την μείωση της δύναμης των συνδικάτων. Το 1982, έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά Φόκλαντ μετά την εισβολή της Αργεντινής, μια κίνηση που θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη από την βασιλική οικογένεια. Μετά από αρκετούς μήνες, οι βρετανικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν ξανά το Πορτ Στάνλεϊ και η σύγκρουση χάρισε στην Μάργκαρετ Θάτσερ τον περίφημο τίτλο της «Σιδηράς Κυρίας».

Όμως για την Θάτσερ χρονιά σταθμός ήταν το 1984, όταν ανθρακωρύχοι σε ολόκληρο το έθνος ξεκίνησαν τις απεργίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το κλείσιμο των ορυχείων. Η Μάργκαρετ Θάτσερ υποστήριξε το κλείσιμο για να μειώσει την δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά οι απεργίες συνεχίστηκαν για σχεδόν έναν χρόνο, με πολλές πόλεις όπου γίνονταν εξορύξεις, να αντιμετωπίζουν τεράστια φτώχεια καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Τελικά, οι απεργίες έληξαν τον Μάρτιο του 1985, με τα ορυχεία να κλείνουν οριστικά μέχρι το 2015.

Η Θάτσερ πέθανε το 2013 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και η κηδεία της ήταν η πρώτη που παρακολούθησε η βασίλισσα Ελισάβετ μετά από αυτήν του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Διαβάστε επίσης:

The Crown: Η αλήθεια για τη σχέση του Καρόλου και της Νταϊάνα

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ