Τρεις κορυφαίοι σεφ, ο Γιώργος Βενιέρης, ο Γκίκας Ξενάκης και ο Αστέριος Κουστούδης, έχουν στα χέρια τους τις τύχες των μαγείρων που συμμετέχουν στο «Top Chef» του ΣΚΑΪ.
Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες ως άνθρωποι αλλά και μαγειρικά, με τεράστια καριέρα ο καθένας, καταθέτουν για πρώτη φορά τις γνώσεις και τη γαστρονομική εμπειρία τους σε εκπομπή μαγειρικής.
Οι κριτές του Top Chef μίλησαν στο HELLO! και την Σόνια Μαγγίνα για όλα.
Τι είδους εμπειρία είναι το «Top Chef»;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Σε πρώτη φάση, είμαι ενθουσιασμένος, είναι πολύ ωραία εμπειρία, ειδικά για κατασταλαγμένους ανθρώπους. Εγώ δεν είμαι στο «Top Chef» για να κάνω καριέρα, έχω ήδη κάνει. Απλώς, ήθελα να εκτεθώ, τίποτα παραπάνω. Περνώ υπέροχα, δεν έχω άγχη, ενώ η διαδικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι κι αλλιώς, στη ζωή μου έρχεται φυσική η κριτική στο φαγητό, οπότε δεν προσποιούμαι ούτε λέω ψέματα.
ΓΚΙΚΑΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: Είναι πρωτόγνωρη, φανταστική εμπειρία. Μέχρι τώρα και οι τρεις είχαμε κάνει μόνο guest εμφανίσεις, δεν ήμαστε στο επίκεντρο. Έχει πλάκα, το απολαμβάνουμε και περνάμε καλά μεταξύ μας. Αν μη τι άλλο, είναι πολύ διαφορετικό από το βρίσκεσαι σε μια κουζίνα και να μαγειρεύεις ή να διοικείς. Δεν είναι εύκολο – όπως προανέφερα, είναι η πρώτη μας φορά στην τηλεόραση με κάτι δικό μας. Επομένως, απαιτείται λίγος χρόνος για να λυθούμε και να μάθουμε ο ένας τον άλλο σε τηλεοπτικές βάσεις. Και οι τρεις είμαστε εξοικειωμένοι με τη μαγειρική – προσωπικά μιλώντας, και από το γεγονός ότι διδάσκω σε σχολές εδώ και οκτώ-εννέα χρόνια. Άλλωστε στόχος μας δεν είναι η κριτική αυτή καθαυτήν, αλλά να φύγει κάποιος από το «Top Chef» έχοντας πάρει γνώσεις.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΟΥΣΤΟΥΔΗΣ: Είναι πρωτόγνωρη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Αυτό που πρωτίστως έχει ενδιαφέρον για μένα δεν είναι μόνο οι συνταγές και οι τεχνικές, αλλά οι μαγειρικές ιστορίες που ξετυλίγονται σε κάθε επεισόδιο. Είναι το βασικότερο, δεν υπάρχει μαγειρική χωρίς ιστορία.
Υπάρχει κάποιος τηλεοπτικός κώδικας που σας δυσκόλεψε;
Γ.Β: Συνήθως δεν με αφήνουν να τρώω όσο πραγματικά θα ήθελα, αλλά, εντάξει, το ξεπερνώ! Οι παίκτες μαγειρεύουν υπέροχα και πηγαίνω κάθε μέρα στο γύρισμα με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία για το τι θα φάω. Έχω δεκατέσσερις πολύ καλούς μάγειρες που ετοιμάζουν με όρεξη καθημερινά διαφορετικά πιάτα.
Γ.Ξ.: Δεν με δυσκόλεψε κάτι ιδιαίτερα. Παρότι μπήκαμε στα γυρίσματα με σχετικό άγχος για το τι θα κάνουμε και τι θα πούμε, από την παραγωγή μάς είπαν πως μας θέλουν για αυτό που είμαστε και όχι για να μας βάλουν σε καλούπι. Οπότε, ό,τι βγαίνει βγαίνει αβίαστα.
Α.Κ.: Ό,τι ισχύει σε όλους τους χώρους ισχύει και στην τηλεόραση. Χρειάζεσαι εμπειρία για να δημιουργήσεις τηλεοπτικό χαρακτήρα, δεν γίνεται από την πρώτη ημέρα να είσαι όσο καλός θα ήθελες. Γι’ αυτό, φροντίζεις να βελτιώνεσαι καθημερινά. Νιώθω πως μέρα με τη μέρα όλα γίνονται καλύτερα, ιδιαίτερα οι σχέσεις –όχι μόνο μεταξύ κριτών και παικτών, αλλά και με όλη την ομάδα της παραγωγής–, κι αυτό μας δίνει μεγάλη ώθηση.
Τα πολύωρα γυρίσματα είναι σκληρά;
Γ.Β.: Όχι πιο σκληρά από την πολύωρη δουλειά σε κουζίνα. Στην κουζίνα είναι μεγάλη η σωματική κούραση, σε ένα πλατό πρέπει να είσαι συνεχώς συγκεντρωμένος πνευματικά. Και η κουζίνα απαιτεί συγκέντρωση, αλλά θεωρώ πως η τηλεόραση απαιτεί περισσότερη.
Τα νούμερα τηλεθέασης πόσο σας απασχολούν;
Γ.Β.: Με απασχολούν όταν δεν ξέρω τι κάνω. Όταν ξέρω τι παράγω και πόσο καλό είναι αυτό, δεν με ενδιαφέρουν.
Γ.Ξ.: Σίγουρα, όταν κάνεις τηλεόραση, είναι κάτι που σε απασχολεί, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά. Μου αρέσει ο πρωταθλητισμός και ό,τι κάνω θέλω να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε δεν μεταφράζεται σε νούμερα αυτήν τη στιγμή, αλλά θα το παλέψουμε και θα γίνουμε καλύτεροι.
Α.Κ.: Προσωπικά, δεν με απασχολούν καθόλου. Δεν είμαι στην τηλεόραση για να σκέφτομαι αν κατάφερα να βρεθώ στο ένα ή το άλλο ποσοστό. Δεν ερμηνεύω την παρουσία μου στο παιχνίδι με όρους τηλεθέασης. Για μένα μεγάλη επιτυχία είναι να χαίρομαι αυτό που κάνω και να βοηθώ στην εξέλιξη ανθρώπων πάνω στη μαγειρική.