Ο λαοφιλέστερος Άγιος της εκκλησίας μας, ο Άγιος Γεώργιος, γιορτάζεται σήμερα, δεύτερη μέρα του Πάσχα, με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε περιοχή της χώρας μας.

Γεννημένος στη Νικομήδεια της Βιθυνίας στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., ο Γεώργιος γεννήθηκε από γονείς που είχαν βαπτιστεί χριστιανοί. Μετά το θάνατο του πατέρα του, αυτός και η μητέρα του μετακόμισαν στη Λύδδα της Παλαιστίνης και ο Γεώργιος, ακολουθώντας τα χνάρια του στρατιωτικού πατέρα του, εντάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό.

άγιος Γεώργιος

Οι μεγάλες του ικανότητες τον έκαναν να ξεχωρίσει από νωρίς και να ανέλθει στα στρατιωτικά αξιώματα, φτάνοντας να γίνει και συνταγματάρχης στην αυτοκρατορική φρουρά. Όταν, όμως, ο Διοκλητιανός εξαπέλυσε τους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών, ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές του και ομολόγησε την πίστη του.

Φυσικά υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία εκείνος υπέμεινε με φοβερή στωικότητα, μέχρι που αποκεφαλίστηκε στις 23 Απριλίου, μέρα που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του. Όταν, όμως, η 23 Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα ή συμπίπτει με αυτό, η γιορτή μεταφέρεται τη Δευτέρα, πράγμα που συμβαίνει και φέτος.

Ο θαύμα με την εξολόθρευση του δράκου

Γενικώς, ο Γεώργιος είναι από τους λαοφιλέστερους Αγίους σε όλη την Ανατολή, με εκατοντάδες ναούς και μοναστήρια αφιερωμένους στη μνήμη του. Ύμνοι και απολυτίκια έχουν γραφτεί στο όνομά του και του αποδίδονται πολλά θαύματα, σπουδαιότερο από τα οποία είναι η εξολόθρευση του δράκου που ζούσε στα περίχωρα της Κυρήνης και κατασπάραζε τους περαστικούς.

Για να τον εξευμενίσουν, οι χωρικοί του έστελναν κάθε μέρα κι από ένα παιδί, το οποίο επέλεγαν έπειτα από κλήρο. Όταν ήρθε η σειρά της κόρης του άρχοντα του τόπου, ο Άγιος Γεώργιος έδωσε σκληρή μάχη με το τέρας για να της σώσει τη ζωή. Κι όταν τα κατάφερε, εξολοθρεύοντας το δράκο, όλο το χωριό ασπάστηκε τον χριστιανισμό στο όνομά του.

Τα τοπικά έθιμα

Στο Όλβιο της Ξάνθης, αλλά και στην Ανθή Σερρών, νεαροί παλαιστές, οι λεγόμενοι πεχλιβάνηδες, φορούν δερμάτινα παντελόνια και αλείφονται με λάδι πριν επιδοθούν σε ένα είδος ελληνορωμαϊκής πάλης, το οποίο αναπαριστά κατά κάποιον τρόπο τη μάχη του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο. Νικητής είναι εκείνος που θα βάλει πλάτη τον αντίπαλό του ή θα του κατεβάσει το παντελόνι.

Η αναβίωση του εθίμου των πεχλιβάνηδων.

Στο Νέο Σούλι Σερρών, από την άλλη, οι νέοι κάνουν αναπαράσταση της «Δρακοκτονίας», συγκεντρώνοντας πλήθος θεατών σε ένα γλέντι με χορό, κρασί και φαγητό.

Στην Αράχωβα, πόλη στην οποία ο Άγιος Γεώργιος είναι και προστάτης, τιμούν τη μνήμη του με τριήμερες εκδηλώσεις, το λεγόμενο «Πανηγυράκι», ενώ στο Καστράκι της Καλαμπάκας αναβιώνει το έθιμο των μαντηλιών, στο ομώνυμο ξωκλήσι του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Τριήμερες εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεώργιο στο «Πανηγυράκι» της Αράχωβας.

Στα Χανιά της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην Ασή Γωνιά, οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν τα ζώα, στολισμένα με μελωδικά κουδούνια, την ευλογία του.

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Αρναία της Χαλκιδικής, αναβιώνει ένα άλλο παλιό έθιμο, που θέλει ένα παραδοσιακό καντάρι να στήνεται στον πλάτανο της πλατείας του χωριού. Οι κάτοικοι ζυγίζονται ένας-ένας και ο πιο λεπτός παίρνει ως έπαθλο τη μεγαλύτερη κατσαρόλα!

Ιπποδρομίες στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου διοργανώνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ίσως, όμως, το πιο διαδεδομένο έθιμο από όλα να είναι οι ιπποδρομίες που διοργανώνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας προς τιμήν του Τροπαιοφόρου Αγίου.

Photo credits: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΗ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ