Πασχαλινή Συνταγή: Τα πιο αφράτα τσουρέκια που γίνονται χωρίς μίξερ
Μια πανεύκολη συνταγή για πασχαλινά μυρωδάτα και αφράτα τσουρέκια από τον Γιάννο Βαλιάνο. Όταν δοκιμάσετε το αποτέλεσμα θα ξεχάσετε όλες τις συνταγές που είχατε μέχρι σήμερα
Υλικά:
Για την μαγιά
50 γρ νερό χλιαρό
50 γρ μαγιά νωπή ή 16 γρ ξηρή (2 φακ.) Ιδανικά θέλουμε νωπή μαγιά
10 γρ ζάχαρη
Για τη ζύμη
100 γρ γάλα φρέσκο
150 γρ βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3-4 δάκρυα μαστίχας, με 1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ μαχλέπι
2 μεσαία αυγά (100-110 γρ)
600 γρ αλεύρι για τσουρέκια
Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Άλειμμα αυγού
1 κρόκος
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.σ νερό
Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και την ζάχαρη.Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για λίγη ώρα να ενεργοποιηθεί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν τα υλικά (δεν θέλουμε να βράσει).
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά, να γίνει ένα μείγμα.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, το αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα γάλα-βούτυρο μέσα στο μπολ με τα αυγά με προσοχή. Ανακατεύοντας ταυτόχρονα καλά για να μην γίνουν τα αυγά μας ομελέτα.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει.
Ρίχνουμε το μαχλέπι στο αλεύρι και ανακατεύουμε.
Ενώνουμε το μείγμα αλευριού με το μείγμα γάλα-βούτυρο. Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά. Προσέχουμε καλά να μην υπάρχει κάτι καυτό στα υλικά μας. Γιατί θα κάψουν την μαγιά.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μόλις μαζευτεί και σφίξει το μείγμα το βγάζουμε από το μπολ και ακουμπάμε την ζύμη στον πάγκο.
Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά πολύ καλά με τα χέρια, ώστε να γίνει η ζύμη απαλή και αφράτη. Εάν έχετε επιτραπέζιο μίξερ το χτυπάτε για 10 λεπτά με τον γάντζο.
Εάν ζοριστούμε και δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, τότε βάζουμε βούτυρο λιωμένο στα χέρια μας.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη, ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά. Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για περίπου 10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά το αφήνουμε για ένα βράδυ.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε από το μπολ. Την ξεφουσκώνουμε και την βάζουμε πάλι επάνω στον πάγκο. Αυτή η ζύμη θα μας βγάλει τρία έως τέσσερα τσουρέκια. Δύο πιο μικρά, με διπλή πλεξούδα, και ένα πιο μεγάλο, με 3πλη πλεξούδα.
Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και παίρνουμε το ένα κομμάτι. Το κάνουμε 3 φυτίλια (λωρίδες), έτσι ώστε να φτιάξουμε την τριπλή πλεξούδα.
Παίρνουμε το άλλο μισό και το χωρίζουμε στα δυο κομμάτια. Ανοίγουμε από το κάθε κομμάτι , δυο φυτίλια. Φτιάχνουμε τα δύο τσουρέκια με την διπλή πλεξούδα, διπλώνοντας σταυρωτά.
Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Καλύπτουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα. Προσέχουμε να τα σκεπάσουμε καλά και μην παίρνουν αέρα, γιατί θα ξεραθεί η επιφάνεια τους.
Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Για το άλειμμα
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κρόκο με το νερό και την ζάχαρη.
Αφαιρούμε την πετσέτα και με ένα πινέλο τα αλείφουμε απαλά με το άλειμμα του αυγού.
Πασπαλίζουμε τα τσουρέκια με φιλέ αμυγδάλου.
Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για 35-40 λεπτά.
Μπορείτε να ψήσετε τα τσουρέκια και σε μακρόστενες φόρμες για κέικ. Θα βγουν ακόμη πιο μαλακά και καλοσχηματισμένα.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούμε τα τσουρέκια τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην παίρνουν αέρα και ξεραίνονται.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιάννο Βαλιάνο, εδώ