Το τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο ψάλλεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, το βράδυ στις εκκλησίες, είναι γραμμένο από μια γυναίκα και κρύβει μια συγκλονιστική ιστορία…

Ένα συγκινητικό και τόσο όμορφο τροπάριο, αυτό της Κασσιανής, προήλθε από μια εξίσου συγκινητική ιστορία, την οποία μαθαίνουμε από τον βυζαντινό χρονογράφο Συμεών Μάγιστρο, που έζησε στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ.

Το έτος 830 μ.Χ., όπως γράφει, η Ευφροσύνη, μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου και κόρη του Κωνσταντίνου του ΣΤ’, θέλοντας να βρει την κατάλληλη νύφη για να παντρέψει το γιο της, διοργάνωσε στο ανάκτορο της Πόλης μια μεγαλοπρεπή σύναξη, στην οποία ήταν καλεσμένες οι πιο όμορφες κοπέλες του Βυζαντίου.

τροπάριο της κασσιανής
Η Κασσιανή ήταν μια καλλονή που, απογοητευμένη από τα εγκόσμια, αφιερώθηκε στην Πίστη της και στην ποίηση..

Οι καλλονές κάθισαν σε μια σειρά πάνω σε πολυτελή ανάκλιντρα και ο αυτοκράτορας Θεόφιλος πέρασε από μπροστά τους, για να τις δει και να επιλέξει εκείνη που ήθελε για σύζυγο. Θα έδινε, δε, στην κοπέλα που θα γινόταν αυτοκράτειρά του ένα χρυσό μήλο, για να τη ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες.

Η αλήθεια είναι ότι όλες τους ήταν πανέμορφες. Μόλις, όμως, είδε την Κασσιανή, ο Θεόφιλος θαμπώθηκε! Θέλησε αμέσως να της δώσει το μήλο, όμως επειδή ήταν σοφός σκέφτηκε πρώτα να διαπιστώσει αν η γυναίκα που είχε επιλέξει ήταν εξίσου έξυπνη όσο και όμορφη. Της είπε, λοιπόν: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» («Από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα»), υπονοώντας την Εύα, που έδωσε στον Αδάμ το μήλο και προκάλεσε την έξωση των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.

Η Κασσιανή δεν δίστασε στιγμή και του απάντησε με παρρησία: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» («Και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα), υπονοώντας την Παναγία, που έφερε στον κόσμο τον Ιησού. Η ευστροφία αυτή, όμως, δεν άρεσε στον Θεόφιλο, ο οποίος προτίμησε να δώσει το χρυσό μήλο στην επίσης ωραία, αλλά πιο σεμνή Θεοδώρα.

Η Κασσιανή, απογοητευμένη, αποτραβήχτηκε από τα εγκόσμια και πήγε να μονάσει. Έκτισε με δικά της χρήματα ένα μοναστήρι, που πήρε αργότερα το όνομά της, και αφιερώθηκε στον Κύριο και στην ποίηση, στην οποία είχε έμφυτο ταλέντο. Στη μονή συνέθεσε πλήθος ύμνων και τροπαρίων, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Τροπάριο της Κασσιανής».

τροπάριο της κασσιανής
Η αμαρτωλή γυναίκα που σώθηκε από τον Κύριο και έδειξε την ταπεινότητά της μπροστά Του ήταν η έμπνευση της Κασσιανής για το τροπάριο που συνέθεσε.

Έμνευσή του, μάλιστα, δεν είναι η Μαρία Μαγδαληνή, όπως πολλοί λανθασμένα θεωρούν, αλλά η ανώνυμη αμαρτωλή γυναίκα που, όπως γράφουν και τα τρία από τα τέσσερα Ευαγγέλια, που έσωσε ο Ιησούς από λιθοβολισμό, λέγοντας στους Φαρισαίους «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω επ’ αυτήν». Εκείνη στη συνέχεια ήρθε να βρει τον Κύριο στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου, Του έπλυνε τα πόδια σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και ταπεινότητας και τον σκούπισε με τα μαλλιά της.

Ακούστε εδώ το συγκλονιστικό τροπάριο της Κασσιανής:

Πληροφορίες: www.saint.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ