Η Πανσέληνος του χιονιού θα είναι ορατή στον ουρανό την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.
Πανσέληνος του χιονιού: Από που πήρε το όνομά της;
Η πανσέληνος του χιονιού, πήρε το όνομά λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας που κατά κανόνα εμφανίζεται τον μήνα Φεβρουάριο στη Βόρεια Αμερική. Ιθαγενείς κάτοικοι της Αμερικής φαίνεται πώς έδωσαν αυτό το όνομα στην πανσέληνο. Η κακοκαιρία και οι έντονες χιονοθύελλες έκαναν το κυνήγι δύσκολο, γι’ αυτό και αυτή η Σελήνη ονομαζόταν και Φεγγάρι της Πείνας.
Σύμφωνα με την NASA, στην παράδοση Purnimanta, αυτή η πανσέληνος (Purnima) είναι η Magha Purnima, η τελευταία ημέρα του μήνα Magha. Στο ινδουιστικό και βουδιστικό ημερολόγιο, Magha είναι ο μήνας που η πανσέληνος βρίσκεται στο αστέρι που ονομάζουμε Regulus. Για τους Ινδουιστές, ο Μάγκα είναι ένας μήνας λιτότητας, πραγματοποίησης πράξεων φιλανθρωπίας και τελετουργικού μπάνιου σε ένα ιερό ποτάμι.
Για τους Βουδιστές, αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί με το Māgha Pūjā, το δεύτερο πιο σημαντικό φεστιβάλ της χρονιάς. Το Māgha Pūjā γιορτάζεται την ημέρα της Πανσελήνου του τρίτου σεληνιακού μήνα στην Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα. και την ημέρα της Πανσελήνου του Tabaung στη Μιανμάρ.
Την ημέρα αυτή, οι Βουδιστές γιορτάζουν τη δημιουργία μιας ιδανικής και υποδειγματικής κοινότητας, γι’ αυτό μερικές φορές ονομάζεται Ημέρα Saṅgha, η Saṅgha αναφέρεται στη βουδιστική κοινότητα. Στην Ταϊλάνδη, ο όρος Pāli Māgha-pūraṇamī χρησιμοποιείται επίσης για τη γιορτή. Μερικοί συγγραφείς αναφέρονται σε αυτήν την ημέρα ως Ημέρα των Αγίων Πάντων των Βουδιστών. Στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος ονομάζεται Navam Poya και οι εορτασμοί περιλαμβάνουν επίσης μια πομπή περίπου 5.000 ατόμων και πολλούς ελέφαντες, που ονομάζεται Gagaramaya Navam.
Η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα το βράδυ της Πέμπτης. Το λαμπρό αστέρι που εμφανίζεται κοντά στην πανσέληνο θα είναι ο Regulus.